Kuva: Wallpaperflare.com

Uefa on saanut jopa viisi hakemusta koskien kisajärjestäjän roolia vuoden 2025 jalkapallon naisten EM-kisoihin.

Suomi osana pohjoismaista yhteishakemusta

Viidestä hakemuksesta huolimatta halukkuutensa kisojen järjestämiseen on kuitenkin ilmoittanut peräti kahdeksan maata. Yksi hakemuksista on nimittäin pohjoismainen yhteishakemus, jossa ovat mukana Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja.

Mikäli Pohjoismaiden yhteishakemus päätyy voittajaksi, on kyseessä jalkapallohistorian ensimmäinen lopputurnaus, joka järjestetään peräti neljässä eri maassa. Samalla valinta tarkoittaisi sitä, että Suomessa pelattaisiin jalkapallon arvokisoja vuonna 2025.

Vielä ei ole selvillä, kuinka maat jakaisivat esimerkiksi lohkopelit ja pudotuspeliottelut keskenään, jos valinta Pohjoismaihin osuu.

Kiinnostus naisten arvokisoihin jatkuvassa kasvussa

Muut EM-kisoja hakeneet maat ovat Ranska, Puola, Sveitsi ja Ukraina, joista kukin hakee kisajärjestäjän roolia yksin.

Hakuprosessi EM-kisojen 2025 järjestäjäksi aloitettiin jo tämän vuoden heinäkuussa. Mailla on aikaa jättää hakemuksensa vuoden 2022 lokakuun loppuun asti, joten voi olla, ettei hakijoiden määrä jää kahdeksaan maahan. Uefa tekee päätöksen EM-kisojen järjestäjästä joulukuussa 2022.

Naisten arvokisojen järjestäminen on herättänyt viimevuosina niin paljon kiinnostusta, että nyt meneillään olevaan hakuprosessiin Uefa kiristi vaatimuksia järjestäjämaiden osalta. Nyt hakijamaista odotetaan, esimerkiksi, löytyvän vähintään kahdeksan kategorian 4 stadionia, joiden kapasiteetti on vähintään 15 000. Suomesta kyseiset kriteerit täyttää vain Olympiastadion.

Suomessa pelattu EM-kisoja kerran aikaisemmin

Mikäli Helmarit selviävät vuoden 2025 EM-kisoihin, on kyseessä jo toinen peräkkäinen EM-lopputurnaus, jossa joukkue pelaa. Tämän vuoden helmikuussa joukkue selvitti tiensä vuoden 2022 EM-kisoihin, joissa Helmarit pelaa samassa alkulohkossa Saksan, Tanskan ja Espanjan kanssa.

Kyseessä on neljäs kerta historiassa, kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksessa. Jokaisella aiemmalla kerralla joukkue on selvinnyt lohkostaan pudotuspeleihin. Vuoden 2022 EM-kisat alkavat Englannissa 6. heinäkuuta.

Jalkapallon EM-kisoja on pelattu Suomessa kerran aikaisemmin, vuonna 2009.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG