Teemu Pukin ja Jere Urosen seurasiirtojen myötä jopa kuusi Huuhkajiin kuuluvaa pelaajaa pelaa ammatikseen Pohjois-Amerikan pääsarjassa MLS:ssä. Markku Kanerva myöntää avoimesti, että pitkä välimatka on maajoukkueen kannalta haastava, ja kertoo pyytäneen suomalaispelaajien seuroilta erikoismyönnytyksiä.

Suomen maajoukkueeseen on muodostumassa todellinen MLS-klaani. Huuhkajien runkopalasiin kuuluvista pelaajista jopa viisi pelaa tällä hetkellä Pohjois-Amerikan pääsarjassa, minkä lisäksi sarjassa pelaa niin ikään maajoukkuerinkiin kuuluva Lassi Lappalainen.

Viimeisimpänä suomalaisena hypyn Atlantin yli teki laitapuolustaja Jere Uronen, joka siirtyi elokuun alussa Charlotte FC:hen. Aikaisemmin kesällä Teemu Pukki siirtyi Norwichista Miinesota Unitediin.

Markku Kanerva kertoo, että pelaajat ymmärtävät aikaeron ja pitkän välimatkan potentiaalisesti negatiiviset vaikutukset maajoukkuepeleihin ja juttelevatkin seurasiirroista avoimesti maajoukkueen päävalmentajan kanssa. Esimerkiksi Uronen ja Pukki kysyivät Kanervalta mielipidettä seurasiirtoihin liittyen.

– Kyllä niistä juteltiin. Tietyt pelaajat haluavat mielipiteeni, vaikka tekevätkin toki itse lopullisen ratkaisun. Mielestäni se kertoo siitä luottamuksesta ja kunnioituksesta, mikä meillä maajoukkueessa on.

Lisäksi maajoukkuepelaajista MLS:ssä pelaavat Austin FC:tä edustava Leo Väisänen, Inter Miamissa huikeassa iskussa ollut Robert Taylor ja niin ikään Minnesotassa pelaava Robin Lod. Heistä Lod ja Väisänen joutuvat kuitenkin jättämään syyskuun maaottelut väliin loukkaantumisten takia.

Kaiken kaikkiaan Huuhkajien pelaajista siis noin viidennes pelaa tällä hetkellä ammatikseen Pohjois-Amerikassa. Kanerva myöntää tilanteen olevan maajoukkueen kannalta haastava.

– On siinä aina omat ongelmansa aikataulujen ja jetlagin kanssa, jos ajatellaan sitä pitkää matkustamista Pohjois-Amerikasta.

Esimerkiksi Pukki ja Uronen pelaavat vielä sunnuntaiaamuna Suomen aikaa sarjapelejä, minkä jälkeen edessä on noin 20 tunnin matkustaminen Kazakstaniin, missä Huuhkajat pelaa elintärkeän EM-karsintaottelun torstaina päivällä. Aikaero Kazakstanin ja lähtökaupungin välillä on Pukille 13 ja Uroselle 11 tuntia.

Taylor puolestaan pelaa Inter Miamin riveissä vielä maanantaiaamuna Suomen aikaa. Sen jälkeen edessä on Pukin tavoin noin 20 tuntia matkustamista ja 13 tuntia aikaeroa. Parhaimmillaankin Taylor on Astanassa myöhään tiistai-iltana, alle kaksi päivää ennen Kazakstan-ottelun alkua.

Yksikään Huuhkajien MLS-vahvistuksista on tuskin sataprosenttisessa iskussa, kun Kazakstanin ja Suomen välinen EM-karsintojen ottelu alkaa torstaina klo 17:00 Suomen aikaa.

– Kyllä näitä joudutaan miettimään. Eihän se ideaalia ole. Kaikki kokevat sen aikaerorasituksen eri tavoin, ja toivoisin, että se huomioitaisiin myös seurajoukkueessa, Kanerva sanoo jalkapallon-EM.fi:lle.

– Olemme käyneet seurajoukkueiden valmentajien kanssa neuvotteluja siitä, ettei meidän pelaajien tarvitsisi pelata viimeisellä ottelukierroksella ennen maajoukkuepelejä, mutta ne eivät, odotetusti, tuottaneet tulosta, Kanerva myöntää.

Mutta vaikka avainpelaajien pelaaminen MLS:ssä saattaa pahimmassa tapauksessa olla Suomen kannalta kohtalokasta, Kanerva ymmärtää myös asian toisen puolen. Seurasiirtoihin vaikuttavat monet muutkin asiat kuin muutaman kerran vuodessa pelattavat maajoukkuepelit, ja Pohjois-Amerikassa on pelaajien kannalta monta asiaa kohdillaan.

– Täytyy ymmärtää se kokonaisuus. Miten perhe-elämän saa sujumaan, millaiset ovat olosuhteet, millaiseen valmennukseen pääsee ja niin edelleen.

Kanerva myös muistuttaa, että Huuhkajien kannalta tärkeintä on se, että pelaajat pääsevät pelaamaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman kovassa ympäristössä. MLS:ää Kanerva pitää hyvänä sarjana, jossa osa seuroista operoi kovalla tasolla. Lähtökohtaisesti huuhkajaluotsi haluaa pelaajilleen ennemmin säännöllistä peliaikaa MLS:ssä kuin pelkkää penkillä istumista esimerkiksi Bundesliigassa.

– Meille maajoukkueessa on tietenkin tärkeää se, että pelaajat pystyvät kehittymään seuroissaan.