Suomi pelasi lauantaina 1-1 tasapelin Bosnia ja Hertsegovinan kanssa Uefa Nations Leaguen ottelussa Olympiastadionilla. Pelitapahtumiin nähden tulos oli oikeutettu, mutta ottelusta jäi suomalaisille karvas maku, sillä vieraat tasoittivat pelin vasta toisen puoliajan lisäajalla. Markku Kanervan mukaan tasoitusmaalia edelsi suomalaispelaajaan kohdistunut rike.

Huuhkajien otteissa oli pelin alussa aistittavissa pientä hermostuneisuutta. Bosnia ja Hertsegovina pääsikin vyöryttämään hyökkäyksiään ensimmäisen kymmenen minuutin aikana melko vaarallisesti. Suomalaisten ylilatautuminen näkyi muun muassa Robert Ivanovin ottamassa keltaisessa kortissa pelin alkuminuuteilla.

Pian Suomi kuitenkin pääsi kiinni omaan peliinsä, minkä jälkeen ensimmäinen jakso mentiinkin pienoisessa Huuhkajien komennossa. Urho Nissilä pääsi kokeilemaan Ibrahim Šehićin epäonnistuneen avauksen jälkeen, mutta vieraiden puolustus ehti blokkaamaan tilanteen.

Vartin jälkeen Teemu Pukki upotti pallon ensimäistä kertaa Bosnia ja Hertsegovinan maaliin ja räjäytti hienoa tunnelmaa läpi ottelun pitäneen Pohjoiskaarteen huutoon. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi.

Pukki osoitti vaarallisuuttaan uudestaan viisi minuuttia ennen jakson loppua, kun hän laukoi pienestä kulmasta tulisen vedon kohti Bosnia ja Hertsegovinan maalin yläkulmaa. Šehić kuitenkin torjui tilanteen.

Viisi minuuttia myöhemmin Pukki lopulta onnistui. Rasmus Schüllerin laukaus pysähtyi puolustajan käteen ja pallo vietiin VAR-tarkistuksen jälkeen pilkulle. Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä ei epäonnistunut, vaan siirsi pallon varmasti vasempaan alanurkkaan. Tauolle lähdettiin Huuhkajien 1–0 johdossa.

Vaihdot käänsivät pelin Bosnia ja Hertsegovinalle

Pukki sai uuden mahdollisuuden heti toisen puoliajan alussa. Norwichin hyökkääjä näytti itsekin yllättyneen siitä, kuinka paljon tilaa hänellä oli Bosnia ja Hertsegovinan maalin edessä, eikä hän onnistunut ohjaamaan laukaustaan kohti maalia.

Vajaan tunnin kohdalla Bosnia ja Hertsegovina vaihtoi Amer Gojakin ja Luka Menalon kentälle Miralem Pjanicin ja Rade Krunicin tilalle. Suomi puolestaan vastasi ottamalla sisään Robert Taylorin ja Thomas Lamin. Kentän jättivät Schüller ja Nissilä.

Vaihdot satoivat Bosnia ja Hertsegovinan laariin. Vierasjoukkue sai niistä selvästi lisää virtaa. Huuhkajien peli taas alkoi sakata. Peli pyöri noin kaksikymmentä minuuttia todella vaarallisesti Suomen päädyssä, eikä Huuhkajien omasta hyökkäyspelistä tullut juuri mitään. Edin Džeko pääsi pariin otteeseen puolittaiseen maalipaikkaan, mutta Suomen tiivis puolustus ja Lukas Hradecký selvittivät tilanteet.

Noin kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Markku Kanerva korvasi Pukin ja Robin Lodin Marcus Forssilla ja Benjamin Källmanilla. Vaihdot auttoivat välittömästi. Suomi sai merkittävästi lisää jalkoja hyökkäyspäähän ja pystyi antamaan aivan uudenlaista painetta Bosnia ja Hertsegovinan puolustajille. Tämä vaikeutti vieraiden pelin avaamista, ja ottelu tasoittui.

Lopussa Bosnia ja Hertsegovina kuitenkin pääsi iskemään. Menalo laukoi vaarallisesti rangaistusalueen rajalta, mutta Hradecký torjui hienosti. Lisäajan kolmannella minuutilla Džeko sai kuitenkin pelattua pallon vaarallisesti Suomen boksiin ja Smail Prevljak pääsi siirtämään pelivälineen Huuhkajien maaliin.

Päävalmentaja Kanerva oli sitä mieltä, että vieraiden maalia edelsi hieman kyseenalainen tilanne, jossa Huuhkajien Robert Ivanovia mahdollisesti rikottiin.

– Mitä itse katsoin, Ivanov oli menossa palloon ja siinä vaiheessa, kun hän on ilmassa, häntä työnnetään kädellä selästä, eikä hän yletä palloon. Tuomarit tekevät omat ratkaisunsa, that’s it, Kanerva sanoi.

Huuhkajat hallitsi ensimmäistä puoliaikaa, mutta toinen jakso mentiin selvässä Bosnia ja Hertsegovinan komennossa. Tulos oli pelitilanteisiin nähden oikeutettu, mutta aivan viime hetkillä menetetty johtoasema tuntui Suomen pelaajista lähes tappiolta.

– Saatiin hyvään paikakan johtomaali. Ensimmäinen jakso oli meiltä ihan hyvä, mutta toisella jouduimme paineen alle emmekä ihan loppuun asti kestäneet. Nyt on koppi täynnä pettyneitä pelaajia – ja taustoja myös, Kanerva kommentoi pelin jälkeen.

Suomi – Bosnia-Hertsegovina 1–1 (1–0)

45+1. 1-0 Teemu Pukki (rp.)
90+3. 1-1 Smail Prevljak


Espanja - Englanti