Huuhkajat nappasi äärimmäisen tärkeän vierasvoiton Kazakstanista torstaina. Suomi ja Kazakstan jakoivat ennen ottelua EM-karsintalohko H:n kärkipaikkaa, mutta voiton myötä Huuhkajat siirtyi lohkon piikkipaikalle kolmen pisteen erolla. Voitto kärkivastustajasta oli Suomelle erimmäisen tärkeä, kun EM-karsinnat ovat puolivälissä.

Ensimmäinen puoliaika hieman sekavaa ja varovaista pelaamista

Ottelun ensimmäinen maalipaikka syntyi seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun toppari Marat Bystrov puhkaisi kaksi Suomen linjaa pitkällä ja laadukkaalla syötöllä ja Baktiyor Zaynutdinov pääsi laukomaan Huuhkajien topparien välistä. Veto painui kuitenkin selvästi maalin ohi.

Hetkeä myöhemmin Richard Jensen ja Ilmari Niskanen törmäilivät omalla rangaistusalueellaan vaarallisesti Islambek Kuat oli lähellä päästä läpiajoon. Lukas Hradecký ehti kuitenkin pelastamaan tilanteen.

Vajaan vartin jälkeen Joel Pohjanpalon syöttöyritys oli karata onnekkaasti Teemu Pukin juoksulinjalle, mutta Bystrov ehti juuri ja juuri estämään suomalaisen läpiajon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Rasmus Schüllerin pallonriisto käynnisti vaarallisen vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Pukki sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajalla ja pääsi laukomaan. Igor Shatskiy kuitenkin torjui varmasti alakulmasta.

25 minuutin jälkeen Suomi luo tilanteen Kazakstanin rangaistusalueelle, mutta Oliver Antmanin haasto ei ole riittävän hyvä ja Kazakstan pääsi riistämään pallon. Joukkue lähti nopeaan vastahyökkäykseen ja Abat Aimbetov pääsikin etenemään vaarallisesti Huuhkajien boksiin. Laukaus lähti kuitenkin liian pienestä kulmasta ja oli helppo marja Hradeckýlle.

Parin minuutin kuluttua Yan Vorogovskyn keskitys oli leijailla suoraan Suomen maaliin, mutta Hradecký hoiti jälleen tilanteen varmasti. Seuraava huippupaikka tulikin sitten Huuhkajille. Antman sai pallon oikealla laidalla ja pujotteli upeasti kolmen kazakstanilaispelaajan ohitse ja toimitti pallon maalille, mistä se pomppi yli Kazakstanin maaliviivan. Pallo oli kuitenkin suomalaisten epäonneksi käynyt päätyrajan väärällä puolella kesken Antmanin kuljetuksen.

Hetki ennen taukoa Schüllerin kantapääjättö keskialueella epäonnistui ja Kazakstan pääsi iskemään vastaan. Askhat Tagybergenin laukaus suuntautui kuitenkin suoraan Hradeckýn syliin.

Vielä viimeisellä minuutilla ennen taukoa Huuhkajat sai loistotilaisuuden siirtyä johtoon, kun Pohjanpalo voitti oman kaksinkamppailunsa ja pääsi etenemään täysin tyhjää oikeaa laitaa pitkin. Sekä Pukki että Antman olivat päivystämässä Kazakstanin maalilla, mutta FC Venezian hyökkääjän syöttö jäi valitettavan vajaaksi.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana melko hidastempoisen ja varovaisen pelaamisen päätteeksi.

Peli jatkui sekavana, mutta Huuhkajien materiaaliero riitti

Toinen puoliaika alkoi vielä ensimmäistäkin sekavana. Kumpikaan joukkue ei onnistunut omassa pallollisessa pelissään eikä pelisuunnitelmassaan. Pelissä elettiinkin tietynlaista kaaosaikaa. Kymmenen minuuttia puoliajan alun jälkeen Nikolai Alhon keskitys löysi Ilmari Niskasen, joka pudotti toiseen aaltoon Schüllerille. Djurgårdenin pelaajan volley osui kuitenkin Kazakstanin puolustajaan ja kimposi ohi maalin.

Toisen jakson edetessä ottelun virtauksen hallinta alkoi kuitenkin kääntyä Huuhkajille. Tunnin pelin jälkeen Schüller käynnisti jälleen vaarallisen vastahyökkäyksen. Antman hieman sotkeentui omaan kuljetukseensa ja tilanne näytti kuivuvan kasaan, mutta Schüller pääsi itse vielä ampumaan jatkotilanteesta tulisesti. Veto karkasi kuitenkin päin Shatskiya.

Suomen vyörytys jatkui, mutta malttia ei löytynyt riittävästi ratkaisevien tilojen löytymiseen. 66 minuutin jälkeen kumpikin päävalmentaja reagoi tilanteeseen vaihdoin. Markku Kanerva vaihtoi pois heikon ottelun pelanneen Pukin sekä mahtavaa riistopeliä esittäneen Schüllerin. Tilalle marssivat Benjamin Källman ja Glen Kamara.

Hetki vaihtojen jälkeen Källman oli jo tekemässä tuhojaan. Cracovian hyökkääjä juoksi kiinni pystysyötön ja käänsi pallon takaviistoon. Kazakstanin puolustus kuitenkin selvitti tilanteen kulmaksi.

Hetkeä myöhemmin myös Kazakstan pääsi murtautumaan Huuhkajien rangaistusalueelle. Pitkä syöttö löysi Maxim Samodorovin, jonka kantapääjättö kimposi kuitenkin Niskasen jalkojen kautta kulmaksi.

Vartti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Alho löysi hyvällä läpisyötöllä Källmanin linjan takaa, mutta hyökkääjän ratkaisu pallon kanssa oli hieman heikko, eikä tilanteesta syntynyt aitoa vaaraa.

Minuuttia myöhemmin Huuhkajat kuitenkin iski! Kamara antoi pallon Källmanille taskuun ja tammisaarelainen jatkoi pystyjuoksua tehneelle Antmanille. Nordjaellandin laituri ei erehtynyt, vaan rauhallinen viimeistely painui varmasti takakulmaan.

Hetkeä myöhemmin Källman osoitti taas vaarallisuuttaan tekemällä voimakkaan juoksun linjan taakse. Syöttö löysi hyökkääjän, mutta painava veto päätyi vain kulmaksi Shatskiyn torjunnan jälkeen.

Kazakstan alkoi luonnollisesti siirtää enemmän energiaa hyökkäyspeliin, mikä olikin tuottaa tulosta melkein heti, kun Ramazan Orazov ampui pienestä kulmasta voimakkaan vedon, jonka Hradecký kuitenkin torjui kulmaksi. Kulmapotkusta syntyi vielä vaarallinen tilanne, jonka Huuhkajien puolustus viime hetkellä onnistui siivoamaan päätyrajasta yli.

Kazakstanin hyvää vaihetta seurasi seuraava Suomen vaihto, kun Robert Taylor korvasi ottelun ainoan maalin iskeneen Antmanin.

Huuhkajat puolusti pallollisena upeasti ja onnistui hivuttamaan pelin painopistettä kohti Kazakstanin maalia. Pitkä pallonhallintajakso päätyi Pohjanpalon näyttävään kantapääkikkaan, jolla Alho saatiin pelattua vapaaksi päätyrajan tuntumaan. Kazakstan kuitenkin siivosi jatkon kulmapotkuksi.

Kazakstan ei saanut oikeastaan minkäänlaista kiriä ja Huuhkajat nappasi elintärkeän voiton matkalla kohti Saksan EM-kisoja. Huuhkajat jatkaa oman lohkonsa kärjest viiden pelatun ottelun jälkeen. Eroa Kazakstaniin on kolme pistettä ja ottelun vähemmän pelanneisiin Sloveniaan ja Tanskaan viisi pistettä.

Huuhkajilla on jäljellä vielä viisi karsintaottelua. Seuraavaksi vastassa on Tanska sunnuntaina Helsingissä.

Kazakstan – Suomi 0-1 (0-0)

78’ Oliver Antman 0-1