Joel Pohjanpalo oli jälleen Suomen avainhahmoja, kun Huuhkajat kaatoi Olympiastadionilla Slovenian. Huuhkajakärki on onnistunut iän karttuessa tuomaan peliinsä kypsyyttä, joka näkyi perjantaina voittavina pelitekoina molemmissa päissä kenttää. Pohjanpalo myöntää, että tekee voiton eteen mitä vain, vaikkei puolustaminen vieläkään kuulu mielipuuhiin.

Suomi voitti perjantaina-iltana Slovenian täyden ja upeasti kannustaneen Olympiastadionin edessä. Voitto oli ensi kesän EM-kisoihin tähtäävälle Suomelle erittäin tärkeä, sillä tuloksen myötä Huuhkajat nousi ainakin hetkellisesti oman karsintalohkonsa kärkeen. Lisäksi Huuhkajilla on nyt niskaote EM-karsintojen päävastustajaksi kaavaillusta Sloveniasta.

Yhdeksi Huuhkajien sankareista nousi jo melko tuttuun tapaan Joel Pohjanpalo, joka iski ottelun voittomaaliksi jääneen 1–0 maalin. Kaan Kairisen katko käynnisti vastahyökkäyksen ja Teemu Pukki pääsi lähettämään matalan keskityksen Slovenian maalin eteen. Pohjanpalo teki sitä, missä hän on paras, ja horjutti slovenialaispuolustajan pois tasapainosta ennen kuin karkasi maalintekoon.

Asento oli hankala, eikä aikaa ratkaisun tekemiseen juuri ollut, mutta helsinkiläinen ei ollut ensimmäistä kertaa vastaavassa tilanteessa.

– Kun pallo tulee etualueelle niin yrittää vaan hakea hyvää kosketusta ja tällä iällä tietää, mistä ne pallot yleensä maaliin menee. Pääsin hyvin topparin selkäpuolelle ja siitä pienellä tönäisyllä etupuolelle. Kun noin läheltä pääsee ampumaan niin yleensä se maaliin menee, hyökkääjä kertoi Jalkapallon-EM.fi:lle.

Pohjanpalo myöntää, että ikä on tuonut tietynlaista viisautta ja röyhkeyttä boksipelaamiseen. Jos jää topparin taakse, ei maalia synny, ja rangaistusalueen painissa kaikki keinot, joita tuomari ei huomaa, ovat sallittuja. Nuoremmalla iällä ei perjantaina nähtyä maalia olisi todennäköisesti syntynyt.

Perjantaina käytössä ollut pelisysteemi, jossa Pohjanpalo pelaa selkeänä sentterinä ja Pukki sekä Oliver Antman hieman leveämmällä hänen ympärillään, näyttää sopivan Venezian kärkimiehelle loistavasti. Isoa kokoaan hienosti hyödyntävä hyökkääjä pääsee painimaan keskustassa vastustajan toppareita vastaan, pudottelemaan pääpalloja joukkuekavereilleen ja ryntäämään suoraviivaisesti rangaistusalueen sisään.

– Tämä on toiminut tosi hyvin. Itselleni sopii hyvin, että saan olla keskellä roolissa, mihin omat ominaisuudet sopii parhaiten. Tulos on ollut myös sen näköistä.

Puhtaana kärkipelaajana tunnetuksi tullut Pohjanpalo osoitti kuitenkin perjantaina, että hän on kypsynyt myös joukkuepelaamisen suhteen. HJK:n kasvatti nähtiin useaan otteeseen myös omalla rangaistusalueella tylsyttämässä Slovenian erikoistilanteita.

Jolle sanoo, ettei pidä sitä pelin voimasuhteiden kannalta hyvänä merkkinä, että keskushyökkääjä joutuu putoamaan omaan boksiinsa katkomaan vastustajan hyökkäyksiä. Mutta joskus peli vaatii epätavallisia tekoja.

– Välillä jouduttiin puolustamaan alempaa. Mutta joskus pitää kärsiä vähän. Taidettiin jossain kohtaa olla koko joukkue kolmentoista metrin sisällä omassa boksissa. Mutta päästiin hyvin palloja hyvin ja Slovenia vähän väsähti, kun ei saanut maalia.

Sanavalinta kärsiä ei suinkaan ollut vahinko, sillä vaikka helsinkiläinen on oppinut tekemään töitä voittamiseen eteen molemmissa päissä kenttää, ei oma rangaistusalue ole edelleenkään paikka, jossa hän viihtyy.

– En mä sinne missään nimessä haluaisi mennä, Pohjanpalo nauraa.