Velobet

Puolet Huuhkajien pelaajista ovat vaihtuneet sitten ensimmäisen arvokisapaikan ja kesän 2021. Yksi uuden sukupolven mielenkiintoisimmista pelaajista on Kaan Kairinen, joka siirtyi tammikuussa Tsekin pääsarjaan. Kairisen tavoitteena on pelata Mestarien liigaa ja auttaa Suomi uudestaan arvokisoihin.

Huuhkajissa on meneillään sukupolvenvaihdos. Tänään alkavien EM-karsintojen ensimmäisiin otteluihin on nimetty vain 14 pelaajaa, jotka olivat mukana, kun Huuhkajat viimeksi asteli Parkenin nurmelle historiansa ensimmäiseen arvokisaotteluun vajaat kaksi vuotta sitten. Nyt nimetyn joukkueen pelaajista peräti 12 on sellaisia, jotka eivät vielä kaksi vuotta sitten maajoukkueen ydinryhmään kuuluneet.

Osa EM-joukkueen pelaajista on jo lopettanut, osa pudonnut maajoukkueringistä nuorempien tieltä. EM-kisoissa isossa roolissa ollut Jere Uronen on toki sivussa vain loukkaantumisen vuoksi.

Yksi merkittävimmistä ”uuden aikakauden” huuhkajapelaajista on Kaan Kairinen. Entinen huippulupaus debytoi Huuhkajissa jo tammikuussa 2019, mutta on vasta viimeisen puolentoista vuoden aikana onnistunut nousemaan vakionimeksi maajoukkueringissä.

Turun Nappulaliigan kasvatti kertoo, että debyytti maajoukkueessa oli pitkäaikainen unelma, jonka toteutumisesta hän on ylpeä. Seuraava tavoite on napata vakiopaikka Huuhkajien avauskokoonpanossa. Kilpailu Suomen keskikentän pelipaikoista on kuitenkin kovaa.

– Mikään ei ole varmaa jalkapallossa. Kovasti teen töitä sen eteen, että olisi maajoukkueen avauskokoonpanossa. Mikä se rooli sitten onkaan niin kaikkeni teen sen eteen, että auttaisin joukkuetta mahdollisimman paljon, Kairinen kertoo kolme päivää ennen Tanska-ottelua järjestetyssä haastattelutilaisuudessa.

Siirto lähemmäs omia unelmia

Kaarinalaisen maajoukkueeseen nostaneet loisto-otteet norjalaisessa Lillestrømissa noteerattiin myös Euroopan kentillä. Tammikuussa edessä olikin siirto astetta suurempaan seuraan, kun Tšekin jalkapallohistorian menestynein seura Sparta Praha osti pelaajan 1,5 miljoonalla eurolla.

Kairisen alku suurseurassa on ollut vakuuttava. Hän on päässyt kentälle yhtä lukuun ottamatta kaikissa Spartan otteluissa ja onnistunut myös tehojen puolesta hyvin. Seitsemän ottelua ovat tuottaneet yhden maalin ja kolme maalisyöttöä.

– Kivasti on lähtenyt itsellä liikkeelle. Ja joukkueella myös. Olen pysynyt kunnossa ja meillä taitaa olla historiallinen voittoputki menossa. Kahdeksan ottelua on nyt voitettu putkeen, joten on ollut mukava pelata, Kairinen kertoo jalkapallon-em.fi:lle.

Säännöllinen vastuu seurajoukkueessa on avainasia myös maajoukkuetta ajatellen. Keskikenttäpelaaja tietää, että Kanervan johtamassa valmennustiimissä laitetaan todella paljon painoarvoa sille, millaisia minuutteja pelaajat seurajoukkueissaan pelaavat.

Myös henkilökohtaisella tasolla vastuun saaminen on tärkeää.

– Kun siirtyy uuteen paikkaan ja saa vastuuta, niin se nostaa itseluottamusta. Ja kun on itseluottamusta, pelaa paremmin. Ja kun pelaa paremmin, niin aukeaa parempia mahdollisuuksia edetä uralla. Näin itse asiaa ajattelen ja näin siinä on viime aikoina myös käynyt.

Yhdeksi unelmaksi Kairinen mainitsee pelaamisen Mestarien liigassa. Unelma saattaa toteutua jo ensi kaudella Spartan paidassa. Prahalaisjoukkue on tällä hetkellä Tšekin pääsarjan toisena, tasapisteissä liigaa johtavat Slavia Prahan kanssa. Sarjan voittaja pääsee suoraan Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle.

Myös maajoukkueessa Kairisella on vielä yksi unelma tavoiteltavana.

– Olisi hienoa olla mukana joukkueessa, joka menee arvokisoihin.