Velobet

Vaikka tappiot Tanskaa vastaan ovat tulleet raa’alla tavalla, ei syytä pettymykseen ole. Huuhkajat on tehnyt sen, mitä joukkueelta on odotettukin, ja kisapaikka on täydellisesti omissa käsissä. Seuraava ottelu Sloveniaa vastaan on kummallekin joukkueelle karsintojen tärkein.

Huuhkajien pelaajat olivat luonnollisesti äärimmäisen pettyneitä sunnuntaisen Tanska-ottelun jälkeen. Raastava ja kurinalainen taistelu oli tuoda hienon palkinnon tasapelipisteen muodossa, mutta Pierre-Emile Højbjergin 86. minuutilla iskemä maalia jätti käteen arvan, jossa ei ollut voittoa.

Tuttu tarina toisti itseään, sillä myös maaliskuussa Kööpenhaminassa Huuhkajat roikkui pelissä mukana lähes täyden ajan, kunnes 82. minuutilla Rasmus Højlund tuhosi unelmat pisteestä.

Tappiot Tanskaa vastaan ovat tulleet katkerimmalla mahdollisella tavalla, ja ovat siksi äärimmäisen harmittavia. Pistekin lohkon ennakkosuosikilta olisi palvellut isosti matkalla kohti ensi kesän EM-kisoja.

Isoa kuvaa ne eivät kuitenkaan muuta. Huuhkajat on nyt siinä pisteessä, missä sen tässä kohtaa EM-karsintoja pitikin olla.

Kaikki omissa käsissä

Sunnuntain ottelutulosten jälkeen Slovenia ja Tanska pitävät hallussaan H-lohkon kahta piikkipaikkaa, mutta Suomi on kolmantena vain pisteen kaksikon takana. Kazakstan on yllättäen lohkon neljäntenä tasapisteissä Huuhkajien kanssa, mutta muutoin lohko näyttää melko lailla siltä kuin alun perin odotettiinkin.

– Tiedettiin, että Tanskalta, lohkon ennakkosuosikilta, pisteiden nappaaminen on vain bonusta. Siinä me ei onnistuttu, vaikka lähellä käytiin. Se, että Kazakstan nappasi kolme bonuspistettä, sekoitti tätä pakkaa aika lailla, Markku Kanerva pohti sunnuntaisen Tanska-ottelun jälkeen.

Lähtökohtaisesti Tanskan odotettiin marssivan lohkovoittoon ja Suomen taistelevan kakkospaikasta Slovenian kanssa. Vaikka hetkittäin sekä lohkon tilanne että pelit Tanskaa vastaan antoivat odottaa parempaa, ei kahden ennakkosuosikille hävityn ottelun jälkeen kannata laittaa päätä pensaaseen. Huuhkajat on kisapaikkaa ajatellen edelleen hyvissä asemissa.

– Päällimmäisenä on tietysti pettymys, Benjamin Källman kertasi tuntojaan jalkapallon-EM.fille Tanska-pelin jälkeen.

– Sitä isoa kuvaa on vaikea tällä hetkellä nähdä. Mutta ollaan ehkä kuitenkin tehty se, mitä meiltä odotettiinkin. Seuraava peli tulee olemana tosi tärkeä ja vaikea. Siinä pitää päästä omalle tasolle, ja jos niin tehdään, en epäile yhtään, etteikö voitaisi voittaa sitä. Tanskalle on hävitty, mutta muut on voitettu, ja jos näin jatketaan niin homma on hoidettu.

Källman on oikeassa. Huuhkajat ei ole raapinut bonuspisteitä Tanskalta, mutta se on voittanut kaikki muut ottelunsa tyylipuhtaasti päästämättä maaliakaan. Etenkin kesäkuinen 2-0 voitto Sloveniasta on jälkikäteen ajateltuna äärimmäisen arvokas.

Paljon on kiinni seuraavasta ottelusta, jossa Suomi kohtaa Slovenian vieraissa. Jos tuosta pelistä tulee voitto, on paikka ensi kesän EM-kisoissa napattavissa vain voittamalla ennakkoon itseään heikommat vastustajat.

Myös otteluohjelma on Huuhkajien puolella. Lohkon muista vaikeista vastustajista Suomi kohtaa Pohjois-Irlannin ja Kazakstanin kotonaan. Vieraspelistä San Marinoa tulee voitto, jos kisapaikka yhtään kiinnostaa.

Eteneminen lopputurnaukseen vaatii nyt sen, että itseään heikommat joukkueet voitetaan ja päävastustajalle ei hävitä.

Slovenia sen sijaan kohtaa Suomen lisäksi vielä Kazakstanin kotonaan, mutta Tanskan ja Pohjois-Irlannin vieraissa. Mikäli Tanska pitää tasonsa, voi jopa tasapeli Ljubljanasta riittää Huuhkajille.

Isossa kuvassa tappio Tanskaa vastaan ei siis muuttanut mitään. Ainoa, millä on nyt väliä, on se, että Suomi pystyy lopuissa peleissä pelaamaan aktiivisesti ja aloitteellisesti ja olemaan pallollisena huomattavasti parempi kuin Tanskaa vastaan.

– Me ollaan nyt jahtaajan paikalla. Se Slovenia-ottelu vieraissa on iso peli, siellä pitää hakea hyvä tulos. Kaikki on vielä omissa käsissä ja tavoite on edelleen sama. Kaikki edellytykset kisoihin on edelleen, Teemu Pukki analysoi sunnuntaina.

EM-karsintojen tasaisin lohko on osoittanut jo yllätyksellisyytensä ja mitä tahansa voi edelleen tapahtua. Huuhkajien asema on kuitenkin hyvä. Jos ennen karsintoja Suomelle olisi tarjottu neljää voittoa ja kahta tappiota tässä kohtaa syksyä, joukkue olisi varmasti ottanut sen ilomielin vastaan.

Helppoa kisapaikan lunastaminen ei missään nimessä ole. Mutta ei sen kuulukaan olla. Eteneminen lopputurnaukseen vaatii nyt sen, että itseään heikommat joukkueet voitetaan ja päävastustajalle ei hävitä. Se kuulostaa siltä, että Huuhkajat on juuri niissä asemissa, joissa sen kuuluukin olla.

– Kaikki on silti meidän omissa jaloissa. Lokakuun ikkuna tulee olemaan todella tärkeä. Neljä peliä on jäljellä ja paljon pisteitä on jaossa. Kiharaiseksi menee, mutta luottoa on joukkueeseen, että tavoite saavutetaan, Kanerva totesi.