Suomi kohtaa sunnuntaina klo 19:00 Tanskan meneillään olevien EM-karsintojen kuudennessa ottelussaan. Kyseessä on Huuhkajille jo toinen peräkkäinen kärkiottelu, sillä ottelun voittaja tulee johtamaan lohkoa lokakuun maaotteluita kohti mentäessä. Markku Kanerva myöntää, että Tanska on materiaaliltaan ylivertainen Suomeen nähden, mutta kotiyleisön tuki voi siivittää Huuhkajat voittoon.

Huuhkajat kohtaa sunnuntaina täyden Olympiastadionin edessä Tanskan, joka lähti EM-karsintojen H-lohkoon ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Neljästä ensimmäisestä ottelustaan vain kaksi voittoa ottaneen joukkueen alkua pidettiin yleisesti jopa hieman tahmeana, mutta tappio Kazakstanille ja tasapeli Sloveniaa vastaan eivät ole muuttaneet Markku Kanervan käsitystä siitä, millainen joukkue sunnuntaina on vastassa.

– Pidän Tanskaa edelleen koko lohkon voittajasuosikkina. Meidän ohella, Huuhkajien päävalmentaja kertoo jalkapallon-EM.fi:lle.

Kanerva muistuttaa, että Suomen saama karsintalohko on kenties koko karsintojen tasaisin, ja jo alusta asti oli tiedossa, että ristiin pelaamiselta ei voida välttyä. Sen vuoksi Tanskan ottelutulokset eivät olekaan yllättäneet Huuhkajien valmennusryhmää siinä mitassa kuin olisi voinut odottaa.

– Se oli yllätys, että Tanska hävisi Kazakstanille. Mutta siinä oli kaikenlaista draamaa. Toki Tanska pelasi myös Sloveniaa vastaan vieraissa tasan, mutta en nyt tiedä, voiko sitä minään kompurointina pitää…

Slovenia on tällä hetkellä Fifan maailmanrankingin sijalla 61, ja siis lähtökohtaisesti hyvin samantasoinen joukkue kuin Huuhkajat.

Mutta oli Tanskan alku sitten kankea tai ei, joukkue on karsintojen ollessa puolivälissä palannut sinne, minne sitä koko ajan odotettiinkin – EM-kisoihin oikeuttaville sijoille. Tanska löytyy tällä hetkellä lohkon kakkospaikalta, ja jos joukkue voittaa Suomen sunnuntaina Helsingissä, nousee se lohkon kärkeen.

Huuhkajille on takanaan käytännössä täydellinen karsintojen ensimmäinen puolisko sekä uskomattoman futisbuumin siivittämänä täyden Olympiastadionin hurmoksellinen tuki. Kanerva sanoo, että Suomi lähtee peliin vain ja ainoastaan voitto mielessään, mutta muistuttaa kuitenkin siitä, minkä tasoinen vastustaja Helsinkiin saapuu.

– Kun katsoo sitä nimilistaa, mikä heillä on, niin joukkueen markkina-arvo on jossain 400 miljoonan luokassa. Heillä on seitsemän pelaajaa Valioliigasta ja pelaajia Serie A:sta, La Ligasta…

– Tanska on niin taitava joukkue, että se ottaa pallonhallinnan väkisin. Näin käy varmasti myös ”stadikalla”, Kanerva jatkaa.

Huuhkajien kannattajien ei kannatakaan odottaa näkevänsä hurmoksellisesti hyökkäävää kotijoukkuetta. Sillä, miten peliä pelaa, ei kisoihin etenemisen kannalta lopulta ole väliä. Vain pisteet ratkaisevat.

– Pallonhallinnasta ei saa pisteitä. Me lähdemme hakemaan tulosta.

Ennakkoasetelmat otteluun ovat selvät. Tanska on materiaaliltaan ylivoimainen ennakkosuosikki, jonka voitolle tarjottavat kertoimet ovat 1,6 luokkaa, kun Huuhkajien voittokertoimet taas pyörivät jopa viidessä. Siinä, missä Tanskalla on lukuisia Euroopan huippusarjojen pelaajia, on Lukas Hradecký Suomen joukkueen ainoa top 5 -sarjoissa pelaava pelaaja. Huuhkajien yhteenlaskettu markkina-arvo on Transfermarkt:n mukaan noin 28 miljoonaa euroa.

Kanerva myöntää, että huippuyksilöt, kuten Christian Eriksen, Pierre-Emile Höjberg tai Rasmus Höjlund, joka näyttää juuri kuntoutuneen pelikuntoon ennen sunnuntain kohtaamista, vaativat valmennustiimiltä tiettyjä erityisjärjestelyitä, mutta liikaa ottelusuunnitelmaa ei voida yksilöiden varjostamisen varaan rakentaa. Kanerva kertookin keskittyvänsä enemmän kokonaiskuvan hahmottamiseen, eikä Suomen hyvin toimineeseen pelitapaan ole siis odotettavissa järisyttäviä muutoksia.

Pelaajien selkärankaan iskostunut pelitapa lieneekin Huuhkajien suurimpia vahvuuksia, kun joukkue lähtee haastamaan edellisten EM-kisojen välieräjoukkuetta, joka on hieman kipuillut oman parhaan ryhmityksensä löytämisessä.

– Se kielii epävarmuudesta, etteivät he ole ihan löytäneet yhtä toimivaa koostumusta, Kanerva pyörittelee.

Toinen selkeä etu löytyy Huuhkajien takaa, yltä ja ympäriltä. Olympiastadionilla koettiin kesäkuun karsintaotteluissa huimaa karnevaalitunnelmaa, ja jos yleisö yltää sunnuntaina samaan, saattavat myös pelaajat saada itsestään irti hieman extraa.

– Siitä tulee meille todella vaikea ottelu, mutta uskon, että kotiyleisön tuen avulla pystytään haastamaan Tanska, Kanerva sanoo.


Espanja - Englanti