Suomi hävisi sunnuntaina katkerasti Tanskalle jalkapallon miesten EM-karsinnoissa Olympiastadionilla 0-1. Huuhkajat lähti otteluun äärimmäisen kurinalaisella ja työteliäällä puolustusilmeellä, ja oli äärimmäisen lähellä saada palkinnoksi pisteen lohkon ylivoimaista ennakkosuosikkia vastaan. Pierre-Emile Højbjerg kuitenkin synkensi suomalaisten illan, kun vain neljä minuuttia varsinaista peliaikaa oli pelaamatta.

Ensimmäisen jakson kuva odotettu

Tanska aloitti ottelun painostaen kovaa, mutta kymmenen minuutin kohdalla Huuhkajat alkoi saada pelin juonesta kiinni. Teemu Pukin ovela jättö jalkojen välistä oli käynnistää hyvän vastahyökkäyksen, mutta Glen Kamara ei aivan saanut pelattua palloa takaisin Pukille vauhtiin.

Yhdentoista minuutin jälkeen Markku Kanervan ottelusuunnitelma koki kolauksen, kun Ilmari Niskanen joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia. Hänen tilalleen vaihdettiin Jere Uronen. Uronen olikin heti ensimmäisillä kosketuksillaan aiheuttamassa tanskalaisille päänvaivaa ja Rasmus Kristensen joutui rikkomaan kortin arvoisesti.

Vartin kohdalla Tanska sai käynnistettyä vastahyökkäyksen ja Jesper Lindstrøm laukoi tulisesti. Lukas Hradeckýn sormet kuitenkin venyivät pallon tielle aivan maalin yläkulmasta. Hetkeä myöhemmin Robert Ivanov sai helpon oloisen keltaisen kortin ja Tanskalle tuomittiin vapaapotku hyvästä paikasta. Christian Eriksenin veto suuntautui kuitenkin Hradeckýn syliin.

Huuhkajat pyrki aiheuttamaan Tanskalle ongelmia nopealla suunnanmuutospelaamisella. Urosen syöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut Pukkia, eikä Nikolai Alhon vastaava Benjamin Källmania. Hetkeä myöhemmin Alho pääsi vetopaikkaan, mutta laukaus karkasi ohi.

Jakson puolivälissä Tanskan keskitys leijaili vaarallisesti yli Ivanovin ja kimposi Matti Peltolasta kohti Suomen omaa maalia, suuntautuen suomalaisten onneksi kuitenkin ohi maalista. Puolen tunnin kohdalla Kamara onnistui vapauttamaan Pukin yhdellä yhtä vastaan -tilanteeseen, mutta Minnesota Unitedin kärjen laukausyritys Joachim Andersenin längistä ei onnistunut.

Huuhkajat oli suoraviivaistanut peliään yllättävänkin paljon torstaisesta Kazakstan-ottelusta ja pyrki aina mahdollisuuden tullessa nopeasti eteenpäin. Myöskään Tanska ei peruutellut, mikä loi pelin ensimmäiselle puoliajalle hurjan temmon. Hieman ennen taukoa Suomi oli joutua vaikeuksiin, kun Ivanov hyökkäsi innokkaasti ja pallonmenetys johti Tanskan vastahyökkäykseen. Huuhkajien onneksi ratkaiseva syöttö karkasi liian pitkäksi ja Hradeckýn syliin.

Aivan jakson viimeisellä minuutilla Huuhkajat näytti jo päässeen ylivoimahyökkäykseen, kun Kamaran ovela näpäytys näytti vapauttaneen Pukin puolittaiseen läpiajoon. Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijän heikko haltuunotto kuitenkin vesitti tilanteen.

Tanska hallitsi palloa ensimmäisellä puoliajalla 65-prosenttisesti, kun Suomi taas kärkkyi vaarallisia vastaiskunpaikkoja. Huuhkajien taktiikka toimi avauspuolikkaan kelvollisesti, sillä maalipaikat pysyivät kummallakin joukkueella minimissä, minkä lisäksi Huuhkajilla oli useampi vaarallisen vastaiskun aihio.

Suomen urhea puolustaminen ei riittänyt

Tanska joutui tauolla reagoimaan Huuhkajien hyvin toimineeseen pelisapluunaan. Maaliskuussa Suomea vastaan kolmesti osunut Rasmus Højlund korvasi Linsdtrømin joukkueen hyökkäyksessä.

Tanska aloitti toisen puolikkaan todella vaarallisella vyörytyksellä, eikä Suomi pääsyt paineistuksen alta ollenkaan pois. Pyörityksen päätteeksi Eriksen pääsi ampumaan rangaistusalueen rajalta, mutta Ivanov onnistui blokkaamaan.

Tilanteesta seurasi kuitenkin Tanskan vapaapotku noin kahdestakymmenestä metristä. Eriksen ampui loistavan vedon kohti Suomen maalin alakulmaa, mutta Hradecký osoitti, miksi Huuhkajilla on mahdollisuus voittoon jokaisessa ottelussa niin kauan, kun hän on maalilla. Upea venytys piti lukemat edelleen nollissa.

Hetkeä myöhemmin Suomi pääsi karkaamaan jälleen yhteen nopeaan vastahyökkäykseen. Pukki jäi aivan vapaaksi Tanskan puolustuksen vasempaan selustaan, mutta ei onnistunut pelaamaan palloa Huuhkajien omille pelaajille Tanskan boksissa.

Pelin kuva jatkui tutunlaisena. Tanska piti palloa ja yritti löytää aukkoja Huuhkajien puolustuksesta, hivuttautuen koko ajan lähemmän Suomen maalia. Huuhkajat taas iski pystyyn nopeasti ja aggressiivisesti ja pääsi useasti vaarallisen oloisiin hyökkäyksiin, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet mitään.

Tunnin pelin jälkeen Huuhkajien valmennusjohto reagoi. Pyry Soiri korvasi Alhon, Joel Pohjanpalo Pukin ja Oliver Antman keskikentällä todella tärkeänä linkkinä toimineen Rasmus Schüllerin. Hetkeä myöhemmin Suomen puolustus oli hukata pallon kohtalokkaasti oman rangaistusalueensa rajalla, mutta Arttu Hoskonen ehti blokkaamaan vedon ratkaisevalla hetkellä.

Tanska jatkoi vaihtorulettia ottamalla Yussuf Poulsenin sisään Jonas Windin tilalle. Pelin virtauksen hallinta alkoi siirtyä hetki hetkeltä enemmän tanskalaisille ja pallo löytyi yhä useammin pyörimästä Huuhkajien maalin edustalta.

Kun vartti varsinaista peliaikaa oli jäljellä, Tanska kävi äärimmäisen lähellä maalitilinsä avaamista. Christian Nørgaardin viuhuva laukaus pysähtyi kuitenkin jälleen Hradeckýn ulottuvaan käteen ja maali pysyi koskemattomana. Tilanteen jälkeen Thomas Delaney korvasi Nørgaardin. Hetkeä myöhemmin Tanska vaihtoi vielä Simon Kjærin ja Victor Kristiansenin Andreas Skov Olsenin sekä Kristensenin tilalle. Muutoksen myötä joukkue siirtyi kolmen topparin linjaan ja lisäsi entisestän painetta Suomen maalille.

Myös Kanerva suoritti viimeisen pelaajavaihtonsa ottamalla pois itsensä täysin puhki juosseen Källmanin ja päästämällä Robert Taylorin irti.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Tanskan materiaaliero kuitenkin ratkaisi. Tottenhamin Pierre-Emile Højbjerg sai hieman liikaa tilaa Huuhkajien rangaistusalueen ulkopuolella ja upotti äärimmäisen tarkan laukauksen Hradeckýn vartioiman maalin alakulmaan.

Huuhkajien kiri ei enää lähtenyt, vaan Tanska voitti ottelun 0-1. Tanska siirtyi voitolla lohkokärkeen, kun kumpikin joukkue on pelannut kymmenestä ottelustaan kuusi. Huuhkajat on lohkokakkosena pisteen päässä Tanskasta, mutta Slovenia, jolla on mahdollisuus voitolla siirtyä Suomen edelle, kohtaa iltaottelussa lohkon heittopussin San Marinon.

EM-karsinnat jatkuvat Suomen osalta lokakuussa kahdella ottelulla.

Suomi – Tanska 0-1 (0-0)

86’ Pierre-Emile Højbjerg 0-1