Diogo Tomas oli ensimmäistä kertaa Huuhkajien avauksessa, kun Suomi kaatoi EM-karsintaottelussa San Marinon peräti 6-0. Debyyttiään ikimuistoiseksi kuvannut toppari oli tyytyväinen omaan esitykseensä sekä yhteispeliinsä Huuhkajien kärkitopparin Robert Ivanovin kanssa.

Huuhkajien EM-kisajuna puksuttaa raiteillaan. Maanantai-illan San Marino -voitto oli kolmas neljään ensimmäiseen karsintaotteluun, ja pisteitä on matkalla kohti Saksan EM-kisoja kertynyt juuri sen verran kuin ennen karsintojen alkua odotettiinkin.

Myös joukkueen sukupolven vaihdos etenee aikataulussa. Perjantain Slovenia-ottelussa maajoukkuedebyyttinsä teki Daniel Håkans, joka iski heti San Marinoa vastaan myös maajoukkueuransa kolme ensimmäistä maalia. Maanantaina kentällä nähtiin kaksi uutta debytanttia kilpailullisissa maaotteluissa, kun sekä Diogo Tomas että Noah Pallas esiintyivät Huuhkajien puolustuksessa.

Nollapelin puolustuksen keskustassa luutinut Tomas myönsi, että karsintadebyytti täyden Olympiastadionin edessä piirtyy mieleen pitkäksi aikaa.

– Tunnelma oli upea. Varmasti tulen muistamaan tämän lopun elämääni. Vähän on vieläkin pöllähtänyt olo, Tomas kertoi Jalkapallon-EM.fi:lle ottelun jälkeen.

Oululainen pelasi Huuhkajien keskuspuolustuksessa yhdessä Robert Ivanovin kanssa ja esiintyi rohkaisevasti. Toki San Marino ei ole se kaikkein kovin testi, eikä Suomen puolustusta testattu missään kohtaa kunnolla, minkä Tomaskin rehellisesti myöntää. Toppari kuitenkin hoiti vaadittavat katkot tyylillä ja näytti varmalta myös pallollisena pelatessaan, mikä korostui Huuhkajien pitäessä palloa 74-prosenttisesti.

– Puolustaminen on kokonaisvaltaista, ei vain puolustamista ilman palloa. Pitää puolustaa myös pallon kanssa ja sitä tehtiin hyvin. Pidettiin peli hyvin kontrollissa.

– Toki tykkään myös tapella vähän, eikä sitä päässyt tänään tekemään, Tomas virnuilee.

Suomen ykköstoppariksi nousseen Ivanovin kanssa Tomas tuntui löytävän yhteisen sävelen heti alusta alkaen, vaikka ainoa yhteinen aiempi kokemus oli vartin verran Pohjois-Makedoniaa pelatun harjoitusottelun lopusta.

– Yhteys tuntui hyvältä. Ollaan molemmat rauhallisia pallon kanssa, ja kuitenkin siinä tuntui myös sellainen pieni rock ’n’ roll, mitä puolustamisessa pitää olla.

Rokkia oli havaittavissa myös ennen peliä, kun joukkue latautui pakkovoittona pidettyyn San Marino -kamppailuun. Pelkoa ei Huuhkajat-leirissä tunnettu, vaan koko joukkue lähti tavoittelemaan voittoa täynnä energiaa. Energinen oli luonnollisesti myös ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon Huuhkajissa päässyt Tomas.

– Olin tosi innoissani ennen peliä. Tuntui, että joukkueella oli tosi paljon energiaa. Jäi hyvä fiilis. Tulos oli tietysti tärkein ja se oli se, mitä haettiin.

Jatkostaan maajoukkueessa suomalaisportugalilainen ei vielä osannut sanoa mitään. Ensimmäiset näytöt tosipeleissä on kuitenkin nyt annettu, eikä ole ollenkaan kaukaa haettu ajatus, että ne poikisivat myös lisää vastuuta Norjan pääsarjassa pelaavalla topparille.

– Sitä on vaikea tietää. Päätökset tehdään aina siinä hetkessä ja seuraavaa peliä ajatellen. Mutta olen tosi iloinen, että pääsin pelaamaan ja näyttämään omaa osaamistani tässä ottelussa. Tuntui hyvältä olla kentällä.


Borussia Dortmund - Real Madrid