Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut eli EM-kisat ovat Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) neljän vuoden välein järjestämä turnaus, jossa Euroopan parhaat maajoukkueet kilpailevat mestaruudesta. Vuoden 2012 turnaus järjestettiin Puolassa ja Ukrainassa, ja se oli historian kolmastoista jalkapallon mieste EM-turnaus. Kisojen voittaja kruunataan Euroopan mestariksi, ja tämä saavutus on merkittävä kunnia jokaiselle voittajamaalle. Tässä artikkelissa kerromme, kuka voitti jalkapallon EM-kisat 2012, ja teemme yleisen katsauksen turnauksen tapahtumiin.

Jalkapallon EM-kisat 2012: Turnauksen isäntämaat

Jalkapallon EM-kisat 2012 järjestettiin Puolassa ja Ukrainassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kumpikaan maa isännöi jalkapallon arvokisoja. Turnauksen ottelut pelattiin kahdeksalla eri stadionilla. Molemmissa maissa oli neljä isäntäkaupunkia, jotka saivat kunnian järjestää otteluja. Turnauksen finaali pelattiin Kiovan Olympiastadionilla. Kisojen myöntäminen Puolalle ja Ukrainalle korosti Uefan pyrkimystä laajentaa jalkapallon suosiota ja järjestää suurtapahtumia myös uusilla alueilla.

Turnauksen formaatti ja osallistujat

Vuoden 2012 EM-kisoihin osallistui yhteensä 16 maajoukkuetta, jotka olivat edenneet lopputurnaukseen pitkien EM-karsintojen kautta. Joukkueet jaettiin neljään lohkoon, joista jokaisesta kaksi parasta eteni pudotuspeleihin. Pudotuspelivaiheessa joukkueet kohtasivat toisensa ensin puolivälierissä, sitten välierissä ja lopulta finaalissa.

Kilpailun kulku ja merkittävät ottelut

EM-kisat 2012 tarjosivat jännittäviä hetkiä ja unohtumattomia otteluita. Turnauksen aikana nähtiin monia yllätyksiä, kuten Kreikan eteneminen pudotuspeleihin ennen Venäjää ja isäntämaa Puolaa, Hollannin jääminen oman lohkonsa jumboksi sekä Englannin putoaminen rangaistuspotkukilpailussa Italiaa vastaan. Jännitys tiivistyi, kun välierissä Espanja kohtasi Portugalin ja Italia Saksan.

Espanja – Euroopan mestari 2012

Espanja voitti jalkapallon EM-kisat 2012, mikä oli maan toinen peräkkäinen Euroopan mestaruus ja kolmas arvokisavoitto putkeen, sillä joukkue oli voittanut myös EM-kultaa vuonna 2008 ja maailmanmestaruuden vuonna 2010. Espanjan joukkue, joka tunnetaan nimellä ”La Roja”, hallitsi turnausta taidokkaalla pallonhallintapelillään ja vakuuttavalla joukkuepelaamisellaan. Espanjan kultaista aikakautta onkin pidetty seuraavat kymmenen vuotta vallitsevan jalkapallofilosofian Tiki-takan synnyinaikana. Finaalissa Espanja kohtasi Italian, jonka La Roja voitti yhdessä historian yksipuolisimmista arvokisafinaaleista murskaavasti 4-0.

Espanjan joukkueen avainpelaajat

Espanjan joukkueen menestys perustui toki vahvaan joukkuehenkeen ja useiden huippupelaajien erinomaisiin suorituksiin, mutta ennen kaikkea viimeiseen asti hiottuun pelitapaan, joka oli iskostunut pelaajien selkärankaan. Pelaajat kuten Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Xabi Alonso ja maalivahti Iker Casillas muodostivat joukkueen selkärangan, kun taas Fernando Torres ja David Silva korostuivat tärkeinä maalintekijöinä. Iniesta palkittiin turnauksen parhaana pelaajana, mikä kuvastaa hänen merkitystään Espanjan joukkueelle.

Espanjan voitto vuoden 2012 EM-kisoissa vahvisti heidän asemaansa yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapallomaajoukkueista. Turnaus itsessään oli merkittävä myös isäntämaille Puolalle ja Ukrainalle, jotka saivat näyttää kykynsä järjestää suurtapahtumia ja edistää jalkapallokulttuuriaan.