ComeOn

Suomi pelaa varmasti maaliskuun EM-jatkokarsinnoissa, mutta Huuhkajien vastustajat ovat vielä auki. EM-karsintojen viimeisillä kierroksilla kannattaa seurata erityisesti Italian, Ukrainan, Kroatian, Walesin, Sveitsin ja Israelin otteita.

Huuhkajat ei voi enää selvitä kesän 2024 jalkapallon EM-kisoihin suoraan EM-karsinnan kautta. Mahdollisuus kisapaikkaan meni, kun joukkue hävisi Slovenialle ja Kazakstanille lokakuussa.

Mahdollisuus EM-kisoihin on kuitenkin yhä olemassa. Huuhkajille on käytössään niin sanottu varapatruuna, sillä Suomi pääsee ensi maaliskuussa pelattavaan EM-jatkokarsintaan hyvien Uefa Nations Leaguen otteiden takia.

Suomi ei onnistunut voittamaan lohkoaan viime kaudella pelatussa Kansojen liigassa, mutta lohkokakkoseksi tuleminen riitti jatkokarsintaan pääsemiseen, kun B-divisioonan lohkovoittajista Skotlanti nappasi suoran paikan EM-kisoihin karsintojen kautta.

EM-jatkokarsinnan kautta EM-kisoihin pääsee kolme joukkuetta. Joukkueet jaetaan Uefa Nations Leaguen divisioonien mukaisiin polkuihin, joissa jokaisessa pelataan välierät ja finaali. Jokaisen finaalin voittaja nappaa paikkansa Saksassa pelattavissa EM-kisoissa.

Huuhkajien vastustajat EM-jatkokarsinnassa eivät kuitenkaan ole vielä tiedossa, vaan selviävät EM-karsintojen lohkovaiheen lopullisten tulosten perusteella. Niinpä karsintojen viimeisille ottelukierroksille riittää suomalaisittain todella paljon jännitettävää, vaikka Huuhkajilla ei otteluissaan pelillistä panosta olekaan.

Joukkueet saattavat joutua pelaamaan oman divisioonansa yläpuolella

Tämän hetken tulosten perusteella EM-jatkokarsintaan olisi A-divisioonasta menossa Kroatia, Italia ja Puola. Tilanne saattaa kuitenkin elää vielä hyvinkin vahvasti, sillä A-divisioonan joukkueista sekä Hollanti, Tanska, Unkari, Sveitsi, Tšekki että Wales voivat vielä ainakin teoreettisesti pudota EM-kisapaikkaan oikeuttavien sijojen ulkopuolelle omassa karsintalohkossaan. Lisäksi Kroatia, Italia ja Puola voivat vielä nousta oman lohkonsa kahden parhaan joukkoon ja edetä EM-kisoihin karsintojen kautta.

Tilanne A-divisioonan joukkueiden osalta saattaa siis elää vielä radikaalisti. Varmaa on vain se, että jos A-divisioonan joukkueista vähemmän kuin neljä jää ilman kisapaikkaa karsintojen kautta, nostetaan EM-jatkokarsinnassa A-divisioonan polkuun joukkueita muista divisioonasta. Ensisijaisesti polkuun nostetaan D-divisioonan paras lohkovoittaja, eli Viro, mutta jos polkuun pitää nostaa vielä muita joukkueita, tehdään se B-divisioonasta.

Koska oman divisioonansa lohkovoittajat eivät voi joutua nostetuksi ylempään jatkokarsintapolkuun, arvottaisiin nostettava joukkue muiden EM-jatkokarsintaan selvinneiden B-divisioonan joukkueiden kesken. Tällä hetkellä nuo joukkueet ovat Islanti ja Suomi.

Huuhkajilla on siis aito mahdollisuus joutua pelaamaan A-divisioonan polussa esimerkiksi Italian, Puolan ja Kroatian kanssa. Näistä joukkueista toki Kroatian suora kisapaikka näyttää melko todennäköiseltä, ja Italiallakin on kaikki vielä omissa käsissään, joten kovin valistuneita arvioita EM-jatkokarsintaan päätyvistä A-divisioonan joukkueista ei voi vielä tehdä.

B-divisioonasta EM-jatkokarsintaan ovat sen sijaan tyrkyllä Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Suomi ja Islanti. Näistä kolme ensimmäistä ovat melko varmasti EM-jatkokarsinnassa, sillä Huuhkajat sekä Bosnia ja Hertsegovina eivät voi enää edetä kisoihin EM-karsintojen kautta.

Myös Israelin nousu oman lohkonsa kahden parhaan joukkoon näyttää epätodennäköiseltä. Islannin jatkokarsinta paikka puolestaan on lähes varma sen takia, että Italia ja Ukraina pelaavat samassa karsintalohkossa. Jos Ukraina etenee lohkosta EM-kisoihin, ottaa Islanti sen paikan jatkokarsinnassa. Jos Italia taas nousee lohkonsa kahden parhaan joukkoon, on A-divisioonasta jatkokarsintaan menossa todennäköisesti vain kaksi joukkuetta, jolloin Islanti nostettaisiin joka tapauksessa EM-jatkokarsintoihin ”täydennysjoukkueena”.

Ukraina ja Islanti eivät myöskään ole Kansojen liigan lohkovoittajia, joten ne osallistuisivat tarvittaessa Suomen ohella arvontaan siitä, mikä B-divisioonan joukkue nostetaan osaksi A-divisioonan polkua.

Huuhkajien kohtalo riippuu A-divisioonan joukkueista

Niistä A-divisioonan joukkueista, jotka eivät vielä ole varmistaneet paikkansa EM-kisoissa, Hollanti tulee tekemään niin lähes varmasti jo seuraavalla ottelukierroksella. Joukkue tarvitsee kolme pistettä lohkon kahta heikointa maata, Irlantia ja Gibraltaria vastaan, vaikka sen takana oleva Kreikka onnistuisikin voittamaan Ranskan. Myös Tanskan kisapaikkaa voi pitää suhteellisen varmana, sillä joukkue kohtaa päätöskierroksella heikon Pohjois-Irlannin, kun taas pahimmat uhkaajat, eli Slovenia ja Kazakstan, pelaavat vastakkain.

Myös Tšekin kisapaikka tuntuu todennäköiseltä, sillä maalla on jäljellä yksi ottelu enemmän kuin sen pahimmalla uhkaajalla, Puolalla. Puola onkin todennäköinen jatkokarsintajoukkue. Unkari puolestaan on käytännöllisesti katsoen varmistanut kisapaikkansa.

Sveitsillä pelättävää lienee eniten, mutta sillekin riittää, jos se saavuttaa kolmesta viimeisestä ottelustaan Israelia, Kosovoa ja Romaniaa vastaan korkeintaan neljä pistettä vähemmän kuin Israel neljästä viimeisestä ottelustaan Sveitsiä, Romaniaa, Kosovoa ja Andorraa vastaan.

Israel toki voi vielä nousta nappionnistumisella Sveitsin edellä, mikä tarkoittaisi, että EM-jatkokarsintaan ajautuisi yksi A-divisoonan joukkue enemmän. Tämä muuttaisi asetelmaa sillä tavalla, ettei B-divisioonan joukkueiden tarvitsisi pelätä joutumista A-divisioonan karsintapolkuun. Lisäksi Norja nousisi B-divisioonan EM-jatkokarsintaan, paitsi jos Italia nousee karsintalohkossaan Ukrainan ohi.

Muilta osin katseet kääntyvät A-divisioonan osalta Italiaan ja Kroatiaan. Italialla on jäljellä kaksi ottelua Pohjois-Makedoniaa ja Ukrainaa vastaan. Gli Azzurri etenee kisoihin varmasti, jos se saa näistä otteluista neljä pistettä. Myös tappio Pohjois-Makedonialle, mutta voitto Ukrainasta, riittäisi isolla todennäköisyydellä kisapaikkaan. On joka tapauksessa todennäköistä, että kisapaikka menee joko Italialle tai Ukrainalle. Toinen joukkue taas jatkaa EM-jatkokarsintaan.

Kroatia puolestaan kisaa kisapaikasta Walesin kanssa. Joukkueet ovat tasapisteissä, mutta Wales on Kroatian edellä keskinäisten otteluiden tulosten ansiosta. Wales kohtaa kahdessa viimeisessä ottelussaan Armenian ja lohkoa johtavan Turkin. Kroatia taas pelaa Armeniaa ja lohkojumboa Latviaa vastaan. Todennäköisyydet ovat siis lievästi Kroatian puolella. Näistä joukkueista jompikumpi jatkaa suoraan EM-kisoihin, kun toinen taas on todennäköinen EM-jatkokarsintoihin osallistuja.

Niinpä EM-jatkokarsintaan osallistuvat A-divisioonan joukkueet ovat, suurella todennäköisyydellä, Puola, Kroatia tai Wales, D-divisioonasta nostettu Viro ja Italia, Sveitsi tai yksi B-divisioonan joukkue. Jos Italia etenee EM-kisoihin karsintalohkon kautta, olisi tuo B-divisioonan joukkue joko Ukraina, Islanti tai Suomi.

Näistä kolmesta kaksi muuta taas pelaisivat B-divisioonan polussa, jossa pelaa varmuudella myös Bosnia ja Hertsegovina. Viimeinen joukkue on suurella todennäköisyydellä Israel, ellei maa onnistu syrjäyttämään Sveitsiä oman lohkonsa kahden parhaan joukossa.

Selvittääkseen Huuhkajien vastustajat EM-jatkokarsinnassa kannattaa siis tarkkailla erityisesti Italian ja Ukrainan, Kroatian ja Walesin sekä Israelin ja Sveitsin keskinäisten järjestysten muuttumista EM-karsintojen viimeisillä kierroksilla.

Suomen todennäköiset vastustajat EM-jatkokarsinnassa

  • Jos Italia ei etene suoraan EM-kisoihin: Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Islanti.
  • Jos Italia etenee suoraan EM-kisoihin, ja Huuhkajat arvotaan osaksi A-polkua: Puola, Wales/Kroatia, Viro.
  • Jos Italia etenee suoraan EM-kisoihin, mutta Huuhkajia ei arvota osaksi A-polkua: Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Ukraina/Islanti.