Suomen jalkapallon U19-tytöt pärjäsivät lokakuun karsintaturnauksessa tarpeeksi hyvin päästäkseen osallistumaan ensi vuonna pelattavaan EM-jatkokarsintaan. Nyt joukkueelle on arvottu vastustajat ensi heinäkuussa pelattaviin otteluihin.

Jotta voi pärjätä jalkapallon kaltaisessa suuressa lajissa sekä nyt että tulevaisuudessa, tulee jokaisella maalla olla asiat mallillaan myös nuorten sarjoissa. Helmareiden jatkon kannalta tilanne näyttää toistaiseksi kohtuullisen hyvältä, sillä U19-tytöt onnistuivat selvittämään tiensä vuonna 2023 pelattaviin EM-jatkokarsintapeleihin.

Lokakuussa pelatussa karsintaturnauksessa Suomi sai vastaansa Sveitsin, emäntämaa Skotlannin sekä Espanjan. Tulokset näyttivät Pikkuhelmareiden osalta seuraavanlaisilta:

  • Sveitsi–Suomi: 0–2
  • Suomi–Skotlanti: 5–0
  • Suomi–Espanja: 0–2

Suomi toisin sanottuna peittosi Sveitsin, teki selvää jälkeä karsintaemännästä Skotlannista ja hävisi lopulta Espanjalle.

Huomautettakoon, että tasoerot ovat U19-tytöissä melko suuria, ja näinpä myös maalilukemat nousevat usein korkeammiksi kuin mitä esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevissa jalkapallon miesten MM-kisoissa. Espanja joka tapauksessa meni karsinnoista jatkoon pitäen maalinsa puhtaana ja takoen kolmeen otteluun peräti 15 maalia. Suomi puolestaan nousi kahdella voitollaan ja kuudella pisteellään lohkon toiseksi.

Tänään torstaina arvottiin viimein vuonna 2023 pelattavien EM-jatkokarsintojen lohkot. Suomi saa lohkossa vastaansa Bulgarian ja Belgian sekä karsintoja emännöivän Hollannin. Ainoastaan yksi näistä neljästä joukkueesta etenee EM-kisoihin.

Koska EM-kisat pelataan Belgiassa, ja Belgialla on siten varma paikka lopputurnauksessa, on Suomen lohko hieman muista poikkeava. U19-tyttöihin EM-kisoihin etenee jokainen EM-jatkokarsintojen lohkovoittaja, mutta jos Belgia on lohkovoittaja, etenee EM-kisoihin Suomen lohkon kakkonen. Lohkon joukkueista sekä Suomi että Hollanti ovat aiemmin pelanneet U19 EM-kisojen mitalipeleissä.

Jokaisen lohkon viimeinen puolestaan putoaa B-sarjaan seuraavien EM-karsintojen ensimmäiselle kierrokselle.

Palloliiton tiedotteessa Suomen joukkueen päävalmentaja ja vastikään kahden vuoden jatkosopimuksen allekirjoittanut Arttu Pitkäkangas kutsui tulevaa lohkoa odotetun kovaksi.

– Kisoihin pääsy vaatii aina isojen maiden voittamista ja siihen meillä on kaikki mahdollisuudet, hän summasi.

Jatkokarsinnat pelataan huhtikuussa. Tarkempi otteluohjelma selviää myöhemmin.

U19-tyttöjen EM-jatkokarsintalohkot

Lohko A1: Norja, Saksa, Irlanti, Kroatia

Lohko A2: Serbia, Puola, Sveitsi, Tsekki

Lohko A3: Ranska, Portugali, Unkari, Romania

Lohko A4: Espanja, Englanti, Slovenia, Valko-Venäjä

Lohko A5: Tanska, Ruotsi, Ukraina, Islanti

Lohko A6: Itävalta, Italia, Kreikka, Bosnia ja Hertsegovina

Lohko A7: Hollanti, Suomi, Belgia, Bulgaria