Pohjois-Irlannin korkea viiden pelaajan puolustuslinja tuli Huuhkajille pienoisena yllätyksenä. Korkea puolustuslinja oli kuitenkin lopulta jopa yksi Suomen voiton suurimmista syistä.

Huuhkajat marssi perjantai-iltana näyttävään voittoon Pohjois-Irlannista. Suomalaiset kylvettivät vieraitaan hyisessä pakkassäässä peräti 4-0 lukemin.

Ottelun alussa kummallakin joukkueella oli vaikeuksia luoda aidosti vaarallisia maalipaikkoja. Etenkin Huuhkajat tuntui olevan hieman hukassa oman pelisuunnitelmansa kanssa.

– Meidät vähän yllätti se, että Pohjois-Irlanti lähti otteluun viiden puolustajan linjalla. Oltiin sekin vaihtoehto käyty läpi, mutta ei odotettu, että ne lähtisi sillä, Joel Pohjanpalo kertoi ottelun jälkeen jalkapallon-em.fi:lle.

Pohjanpalo pääsi itse iskemään ottelun avausmaalin ensimmäisen puoliajan lopussa rankkarista. Maali vapautti Huuhkajien pelaamista, ja tauolla läpikäydyt asiat toivat riittävät avaimet puolustusmuurin murtamiseen. Toisella jaksolla Suomi mätti peräti neljä maalia hyvin yksipuolisen näytöksen päätteeksi.

– Hetki meni, että löydettiin keinot. Mutta lopulta neljä maalia, tyytyväinen Pohjanpalo myhäili.

Pohjois-Irlannin puolustuslinja oli hieman omituinen hybridi syvältä puolustamista ja korkeaa linjaa. Joukkue pyrki pitämään viimeistä linjaansa ylhäällä ja prässäämään korkealta, mutta ei toteuttanut sitä kovinkaan hyvin. Ensimmäisen prässilinjan pettäessä Pohjois-Irlanti valui hyvin helposti oman maalinsa edustalle.

Huuhkajat kuitenkin löysi toisella puoliajalla keinot rokottaa vastustajaansa näiden pyrkimyksestä korkealla linjalla pelaamiseen.

– Ensimmäisellä jaksolla ei ehkä hyödynnetty sitä hyvin, mutta tauolla käytiin sitä läpi, että linjan takaa löytyy tilaa. Ennen kaikkea Daniel Håkansia yritettiin saada sinne linjan taakse, Markku Kanerva avasi ottelun kulkua.

Huuhkajien päävalmentaja oli erittäin tyytyväinen siihen, millaista hyökkäyspeliä hänen joukkueeltaan toisella jaksolla nähtiin.

– Se, miten toisella jaksolla päästiin luomaan tilanteita ja iskemään vastaan, ilahduttaa. Tehtiin kolme hienoa maalia siinä.

Oma vaikutuksensa oli toki myös Pohjois-Irlannin pelaajien motivaatiotasolla. Aivan toisen jakson alussa tulleen Huuhkajien toisen maalin jälkeen näytti siltä, että kovin puristaminen oli vierasjoukkueen osalta jo nähty.

– Vähän vaikutti siltä, ettei poikia oikein kiinnostanut. Vaikka ajattelisi, että maaotteluissa kaikki haluaa pelata täysillä. Mutta tiedän kyllä, että kun ei ole mitään pelattavaa ja pelaat tappioasemassa vieraissa, niin se vaikuttaa mielialaan, Pohjanpalo sanoi.


Espanja - Englanti