Kesän 2024 EM-kisojen viimeiset kisapaikat ratkottiin tiistaina, kun Wales ja Puola, Ukraina ja Islanti sekä Georgia ja Kreikka kohtasivat EM-jatkokarsintapolkujen finaaliotteluissa.

Wales – Puola 0-0 (4-5 rp)

EM-jatkokarsintojen välierässä Suomen kaatanut Wales aloitti ottelussa terävämmin. Vain vartin pelin jälkeen Harry Wilsonin kulmapotku löysi Kieffer Mooren, jonka pusku karkasi vain niukasti yli maalin. Ensimmäisen jakson lopussa kotonaan pelannut Wales onnistui toimittamaan pallon Puolan maaliin, mutta maalin iskenyt Ben Davies oli tilanteessa paitsiossa.

Heti toisen puoliajan alussa Walesin vaaralliset erikoistilanteet jatkuivat. Neco Williams lähetti vapaapotkun ja Moore puski täydellisesti, mutta Wojciech Szczęsny esitti mielettömän torjunnan aivan maalinsa yläkulmasta.

Ottelu eteni maalittomana jatkoajalle, ja varsinaisella peliajalla tyylilleen uskollisesti passiivisesti esiintynyt Puola nappasi komennon. Varsinaisia vaaratilanteita ei kuitenkaan syntynyt, ja ratkaisua lähdettiin hakemaan rangaistuspotkukisasta. Kumpikin joukkue oli valmistautunut huolella, sillä pilkkukisassa nähtiin upeita viimeistelyjä. Kymmenen laukojan ainoa epäonnistuja oli Daniel James, jonka vedon Szczęsny torjui ja lähetti näin Puolan ensi kesän EM-kisoihin.

Ukraina – Islanti 2-1

30’ Albert Gudmundsson
54’ Viktor Tsygankov
84’ Mykhailo Mudryk

Islanti meni Puolassa pelatussa ottelussa johtoon Albert Gudmundssonin upealla maalilla. Välierissä Israelia vastaan hattutempun iskenyt Gudmundsson kääntyili ja kiemurteli ja löysi taitavasti itselleen tilaa Ukrainan rangaistusalueen rajalla. Tarkka veto ohitti varmasti Andriy Luninin ja vei Islannin maalin johtoon.

Ukraina hallitsi ottelutapahtumia ja sai palkintonsa vajaan tunnin pelin jälkeen, kun Viktor Tsygankov iski tasoituksen. Laitapuolustaja leikkasi aggressiivisesti sisään oikealta laidalta, löysi tilaa vasemmalle jalalleen ja sijoitti pallon Islannin maalin taka-alakulmaan.

Ottelun ratkaisu nähtiin lopulta muutamaa minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Hienoa ottelua pelannut Georgiy Sudakov sai pallon rangaistusalueen rajalla ja jatkoi sen välittömästi Mykhailo Mudrykille, joka ratkaisi ottelun vasta uransa toisella maajoukkuemaalilla.

Georgia – Kreikka 0-0 (4-2 rp)

Myös EM-jatkokarsintapolku C:n finaalissa vaadittiin rankkareita ottelun ratkaisemiseen. Pelin ensimmäinen merkittävä paikka syntyi, kun Giorgi Chakvetadze ampui pienestä kulmasta vaarallisen vapaapotkun, jonka Kreikan maalivahti Odysseas Vlachodimos kuitenkin hienosti torjui.

Tasaisessa ja varovaisessa ottelussa ei juuri huippupaikoilla juhlittu. Aivan varsinaisen peliajanviimeiseillä hetkillä Georgian suurin tähti Khvicha Kvaratskhelia oli jo viedä joukkueensa EM-kisoihin upealla soolomaalilla, mutta Kreikan puolustus ehti viime hetkillä peittämään laukauksen.

Jatkoajalla Kreikka kävi erittäin lähellä ottelun ratkaisua, kun Kostas Tsimikas antoi kulmapotkun ja Konstantinos Mavropanos nousi korkeimmalle. Topparin pusku osui kuitenkin vain Georgian maalin ylärimaan.

Melko heikkotasoisessa rankkarikisassa Georgia oli vahvempi ja eteni historiansa ensimmäisiin arvokisoihin.


Espanja - Englanti