Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on tyytyväinen siihen, että tällä kertaa Suomella on pitkä valmistautumisaika ennen maaotteluikkunan ensimmäistä peliä. Slovenia-peli saattaa olla EM-kisapaikan kannalta jo ratkaiseva.

Huuhkajat pelaa lauantaina yhden historiansa isoimmista peleistä Ljubljanassa. Joukkue haastaa vieraissa Slovenian, joka johtaa EM-karsintalohkoa H tasapisteissä Tanskan kanssa ja pisteen erolla Suomeen ja Kazakstaniin.

Voitolla Huuhkajat nousisi joko lohkon kärkeen tai vähintään kakkoseksi, riippuen Tanskan ja Kazakstanin välisestä, samana päivänä pelattavasta ottelusta, kun EM-karsintoja on jäljellä vain kolme ottelua. Slovenia puolestaan karkaisi voitolla jo neljän pisteen päähän Suomesta, jolloin kisapaikka ei olisi enää Huuhkajien omissa käsissä.

Karsintojen loppuohjelma on kuitenkin Huuhkajien puolella. Suomen kolme viimeistä peliä ovat lohkon ennakolta kolmea heikointa vastustajaa vastaan, vaikka Kazakstan onkin toki pelannut näissä karsinnoissa yllättävän hyvin. Myös Slovenia kohtaa kolmella viimeisellä kierroksella Kazakstanin ja Pohjois-Irlannin, mutta siinä, missä Huuhkajien kolmas vastus on San Marino, kohtaa Slovenia vielä Tanskan.

Siksi tasapelikin voisi olla Suomen kannalta tyydyttävä tulos. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva ei kuitenkaan halua spekuloida lohkon muilla tuloksilla, vaan katsoo vain ja ainoastaan oman joukkueensa peliä. Tarkoitus on napata Ljubljanasta voitto, jonka myötä paikka ensi kesän EM-kisoissa olisi kiinni vain omasta tekemisestä.

– Slovenia peli on etukäteen haastava ottelu. Mutta voittoa lähdetään hakemaan. Tilanne lohkossa on kiharainen, mutta tavoite on, ettei tarvita muiden apuja, vaan hoidetaan kisapaikkaa omalla tekemisellä, Kanerva kommentoi ennen maajoukkuetauon alkua.

Huuhkajien päävalmentaja kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on todella kovan luokan vastustaja. Sen takia etukäteen on mahdoton sanoa, millaiseen tulokseen Suomen leirissä oltaisiin tyytyväisiä.

– Jos emme pääse omalla tasollemme ja olemme pelin pahassa pinteessä, mutta saadaan silti piste, niin siihen pitää olla tyytyväinen, Kanerva sanoo Jalkapallon-EM.fi:lle.

– Sama toimii toisinpäinkin. Jos pystytään samanlaiseen peliin kuin stadikalla ja vielä parannetaan siitä, mutta jäädään pisteeseen, en voi olla tyytyväinen. Mutta tässä kohtaa vain pisteet lasketaan, miten ne sitten tulevatkaan.

Edellisellä ottelulla Kanerva viittaa kesäkuiseen karsintaotteluun, jossa Huuhkajat voitti Slovenian kotonaan 2–0. Tuo ottelu tuo joukkueelle valtavasti uskoa lauantaita varten, etenkin, kun voitto irtosi todella upealla esityksellä.

Ottelun maaliodottama kirjattiin lopulta Slovenian hyväksi, kuten myös maalipaikkojen määrä, mutta suuren osan pelistä Suomi oli kuskin penkillä. Kanerva voitti päävalmentajiensa taktisessa mittelössä kilpakumppaninsa Matjaž Kekin selvästi.

Kanerva kokee, että samat prinsiipit voivat auttaa Suomen uuteen voittoon lohkon päävastustajasta.

– Puolustuspeli korostuu taas. Esimerkiksi se, miten saadaan miehitettyä keskisektori. Keskustan puolustamisessa onnistuimme viimeksi hyvin. Tiedostamme kyllä Slovenian vahvuudet.

Huuhkajakäskyttäjä kuitenkin uskoo, että Ljubljanassa nähdään aktiivisempi ja vaarallisempi Slovenia kuin kesäkuussa Olympiastadionilla.

– He ovat nyt pisteen meitä edellä ja pelaavat kotiyleisönsä edessä. Varmasti tulee olemaan aktiivinen joukkue. Prässitaso on varmasti korkeammalla kuin stadikalla.

Luvassa on hankala ottelu, jonka panokset ovat tapissa. Kumpikin joukkue tietää, että lähtökohtaisesti voiton pitäisi riittää EM-kisapaikkaan, sillä jäljellä olevat, itseään heikommat, maat tulee kaataa joka tapauksessa, jos arvokisoihin haluaa. Sen takia ei olekaan tuulesta temmattu ajatus, että lohkon toinen kisapaikka ratkeaisi jo lauantaina.

Kanerva lähtee lauantain koitokseen sikäli hyvillä mielin, että toisin kuin edellisellä maaottelutauolla, jolla Suomi onnistui kuitenkin voittamaan ensimmäisen ottelunsa, tällä kertaa Huuhkajille on aikaa valmistautua kunnolla.

Syyskuussa joukkue kokoontui pitkän lentomatkan päähän Kazakstaniin. Osa pelaajista oli paikalla vasta tiistaina ja ottelu pelattiin jo torstaina. Tällä kertaa alle saadaan huomattavasti useammat harjoitukset, mikä lisää luottoa oman pelisuunnitelman toimivuuteen.

– Viime rupeamassa meillä oli kolmet harjoitukset. Kahdet ennen Kazakstan-peliä ja yhdet ennen Tanska-ottelua. Nyt saadaan joukkue jo maanantaina kasaan ja meillä on useampi päivä aikaa valmistautua. Ja vielä päälle huomattavasti lyhyempi lento takaisin Helsinkiin, mikä auttaa palautumisen kanssa.

– Minulla on vahva luottamus, että se tavoite, joka asetettiin karsintojen alussa, eli EM-kisoihin meneminen, toteutuu, ja siihen uskoo joukkuekin, Kanerva toteaa.


Espanja - Englanti