Suomi pelaa maaliskuun lopussa paikasta poikien U19 EM-kisoihin, jotka pelataan Slovakiassa kesäkuussa. Minihuuhkajat kohtaa Helsingissä ja Vantaalla pelattavassa turnauksessa Belgian, Italian ja Saksan.

Suomen U19-pojat kohtaavat maaliskuun lopussa Belgian, Italian ja Saksan Helsingissä ja Vantaalla pelattavissa EM-jatkokarsintaturnauksessa. Panoksen otteluissa on paikka vuoden 2022 EM-kisoihin, jotka pelataan kesäkuussa Slovakiassa.

Suomen päävalmentaja Peter Lundberg julkaisi joukkueensa kokoonpanon EM-jatkokarsintaotteluihin tiistaina. Lundberg oli joukkuetta julkistaessaan erityisen tyytyväinen siihen, että Suomi pääsee otteluihin parhaalla mahdollisella joukkueella.

– Valinnat olivat todella haastavia. Useat pelaajat antoivat helmikuun leirillämme erinomaisia näyttöjä, ja monia hyviä pelaajia jäi varalistalle tai sen ulkopuolelle. Ryhmämme on muuten sama kuin syksyn karsintaturnauksessa, mutta nyt saamme Leo Waltan mukaamme, Lundberg sanoo Palloliiton tiedotteessa.

Kolme päivää myöhemmin Minihuuhkajien käskyttäjä sai kuitenkin jobinpostia, kun selvisi, että Bolognassa pelaava Niklas Pyyhtiä joutuu jättämään turnauksen väliin loukkaantumisen takia. Pyyhtiän tilalle kokoonpanoon on nostettu Lasse Ikonen. Menetys on Suomen kannalta kova, sillä tammikuussa Serie A:ssa debytoinut Pyyhtiä on yksi Minihuuhkajien tunnetuimmista ja lupaavimmista pelaajista.

Lundberg on kuitenkin vakuuttunut siitä, että myös viime kaudella Veikkausliigassa debytoineella Ikosella on tärkeä rooli joukkueessa.

– Olemme tietysti pahoillamme Niklaksen puolesta, mutta on hienoa saada Lasse mukaamme. Hän on fantastinen pelaaja, jolla on ollut matkan varrella tärkeä rooli joukkueessamme, päävalmentaja Peter Lundberg totesi.

Suomi valmistautui tärkeisiin jatkokarsintaotteluihin leireilemällä Eerikkilässä helmikuussa. Leirityksen aikana joukkue voitti sekä Ykköstä pelaava Pargas IF:n että Veikkausliigan FC Interin. Lundbergin mielestä harjoitusottelut palvelivat EM-jatkokarsintaa hyvin.

– Peli näytti hyvältä, ja me näytimme kentällä joukkueelta, vaikka meillä oli paljon uusia pelaajia. Puolustimme sekä hyökkäsimme haluamallamme tavalla, ja tästä on hyvä lähteä karsintoihin.

Jatkokarsintaotteluissa tullaan näkemään kuitenkin hyvin erilainen Suomi. Ulkomailla pelaavista pelaajista vain Matias Kivikko oli mukana Eerikkilän leirillä. Nyt nimetyssä kokoonpanossa on jopa yhdeksän ulkomailla pelaavaa pelaajaa. Lundbergin mukaan Suomella onkin täydet mahdollisuudet suurmaiden kaatamiseen.

– Emme missään nimessä lähde vain osallistumaan. Tiedämme, että otteluiden voittamiseen ja kisapaikan saavuttamiseen vaaditaan äärimmäisen hyvää suoritusta, mutta uskomme joukkueeseemme. Olen varma, että pystymme haastamaan isot maat.

Kaiken kaikkiaan kotiyleisön edessä pelattava EM-jatkokarsintaturnaus on huikea tilaisuus koko suomalaiselle jalkapallolle. Paikalle on odotettavissa myös mukava määrä kannattajia antamaan oman panoksensa EM-kisapaikan tavoitteluun. Liput kaikkiin otteluihin myydään paikan päällä stadioneilla.

– Edessä on upeita otteluita sekä meidän että suomalaisten jalkapalloihmisten kannalta – tämä on faneille hieno mahdollisuus nähdä tulevia A-maajoukkuepelaajia. Meille on mahtavaa päästä pelaamaan tällaisia otteluita oman kotiyleisömme edessä. Uskon, että kannatus antaa joukkueellemme kaivattua lisäboostia, Lundberg sanoi.

Suomen U19-joukkue EM-jatkokarsintaan (suluissa aiemmat seurat Suomessa)

Hemmo Riihimäki KuPS (KPV)
Elmo Henriksson IFK Mariehamn (HJK, KyIF)
Kalle Wallius Bologna FC (HJK, HPS)
Jesse Nikki HIFK (FC Honka)
Miika Koskela AC Oulu (OLS, OTP, OrPa, Ajax-Sarkkiranta)
Nikolas Talo FC Groningen (TPS, KaaPo, KaaNa)
Oliver Pettersson EIF (FC Honka, EPS)
Otto Kemppainen Hellas Verona (RoPS, FC Santa Claus, TP-47)
Matias Kivikko Venezia FC (FC Honka, EsPa)
Luka Hyryläinen Eintracht Frankfurt (HJK, LPS)
Niilo Saarikivi FC Honka (FC WILD)
Leo Walta FC Nordsjaelland (HJK, PPS)
Lasse Ikonen IF Gnistan (AC Oulu, OLS) (Nimetty Niklas Pyyhtiä tilalle)
Otso Koskinen FC Honka (VJS)
Emmanuel Patut VfL Wolfsburg (JJK, Jyväskylän Nousu)
Casper Terho HJK (MPS, Puotinkylän Valtti, PK-35, FC Kontu)
Maksim Stjopin FC Nordsjaelland (Ilves, TPV, TFA)
Henri Salomaa US Lecce (HJK)
Agon Sadiku FC Honka (HJK, HJS)
Kai Meriluoto Ilves (HJK, KyIF)

U19 EM-jatkokarsintaturnauksen otteluohjelma

23.3. 12:30 Italia – Saksa (Myyrmäen jalkapallostadion)
23.3. 18:30 Suomi – Belgia (Myyrmäen jalkapallostadion)

26.3. 11:00 Belgia – Saksa (Myyrmäen jalkapallostadion)
26.3. 16:00 Italia – Suomi (Myyrmäen jalkapallostadion)

29.3. 17:30 Belgia – Italia (Myyrmäen jalkapallostadion)
29.3. 17:30 Saksa – Suomi (Bolt Arena)