Velobet

Suomen nousu oman lohkonsa kakkospaikalle osoittautui yllättävän arvokkaaksi, kun Nations Leaguen viimeiset ottelut saatiin päätökseen tiistai-iltana.

Huuhkajat päätti kauden 2022-2023 urakkansa Uefa Nations Leaguessa tiistaina voittamalla Montenegron hienon esityksen päätteeksi 0-2. Voitolla Suomi nousi lohkonsa kakkospaikalle ja vältti putoamisen Kansojen liigan C-sarjaan. Bosnia ja Hertsegovina oli jo varmistanut lohkovoiton ja nousun A-sarjaan ennen päätöskierrosta.

Lohkon kakkospaikka oli Huuhkajien kannalta lopulta todellinen lottovoitto, mikä tosin selvisi vasta tiistain tulosten myötä. Norjan tappio Serbialle, Albanian ja Islannin jääminen tasapeliin sekä Ukrainan ja Skotlannin välinen maaliton tasapeli tiesivät sitä, että Suomi oli lopulta koko B-sarjan paras lohkokakkonen.

Parhaana lohkokakkosena Suomi nousee tulevien EM-karsintojen toiseen arvontakoriin, jossa ovat myös Ranska, Englanti, Itävalta, Tšekki, Wales, Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia ja Skotlanti. Huuhkajat lähtee siis omaan EM-karsintalohkoonsa kakkossijoitettuna, eikä voi kohdata näistä maista yhtäkään.

Ennakoitua parempi arvontakori antaa Suomelle ennennäkemättömän hyvät mahdollisuudet selviytyä vuoden 2024 EM-kisoihin. Joukkue saatetaan nimittäin arpoa samaan karsintalohkoon esimerkiksi Unkarin, Armenian, Färsaarten ja Gibraltarin kanssa.

Liikaa ei kuitenkaan vielä kannalta tuuletella, sillä myös kolmoskorista löytyy kovia maita, kuten Ruotsi, Norja tai Ukraina. Yhtä hyvin Suomen tuleva karsintalohko voi olla Espanja, Ruotsi, Turkki ja Slovakia. Kaikesta huolimatta kakkoskoriin selviytyminen antaa Huuhkajille todella hyvät lähtökohdat tulevaan karintaurakkaan.

Lisäksi B-sarjan parhaan lohkokakkosen asema tarkoittaa sitä, että Suomella on varsin hyvät mahdollisuudet selviytyä EM-jatkokarsintaan, vaikka se ei EM-karsintojen kautta paikkaa EM-kisoissa ansaitsisikaan. Jatkokarsintaan Huuhkajat selviää, jos yksikin B-sarjan lohkovoittajista (Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Skotlanti tai Israel) lunastaa paikkansa EM-kisoissa suoraan EM-karsintojen perusteella.

Vuoden 2024 EM-kisojen karsintalohkot arvotaan sunnuntaina 9. lokakuuta.

Arvontakorit vuoden 2024 EM-kisojen karsintaan

Arvontakori 1: Hollanti, Kroatia, Portugali, Italia, Espanja, Unkari, Belgia, Tanska, Puola, Sveitsi

Arvontakori 2: Englanti, Ranska, Itävalta, Bosnia-Hertsegovina, Israel, Wales, Tshekki, Serbia, Skotlanti, Suomi

Arvontakori 3: Albania, Armenia, Islanti, Montenegro, Irlanti, Romania, Slovenia, Ruotsi, Norja, Ukraina

Arvontakori 4: Azerbaidzhan, Bulgaria, Färsaaret, Georgia, Kreikka, Kazakstan, Luxemburg, Turkki, Kosovo, Pohjois-Makedonia

Arvontakori 5: Valko-Venäjä, Kypros, Viro, Gibraltar, Latvia, Liettua, Malta, Moldova, Pohjois-Irlanti, Slovakia

Arvontakori 6: Andorra, Liechtenstein, San Marino