Velobet

Helmarit kohtaa kesän 2022 EM-kisojen avauspelissään Espanjan. Espanjaa pidettiin ennen turnausta jopa suurimpana mestarisuosikkina, mutta avainpelaajien loukkaantumiset ovat sotkeneet joukkueen valmistautumista. Heidi Kollanen ei kuitenkaan usko sen vaikuttavan Espanjan tasoon.

Ottelu alkaa tänään klo 19:00 Suomen aikaa, ja sen voi katsoa maksutta Ylen kanavilta ja Yle Areenasta.

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen naisten arvokisoissa pelaava Suomi aloittaa oman urakkansa Englannin EM-kisoissa tänään. Vastus on avausottelussa kovin mahdollinen, sillä Stadium MK:n nurmella vastaan asettuu turnauksen suurimpana mestarisuosikkina pidetty Espanja.

Helmarit pääsee otteluun kuitenkin siinä mielessä hyvistä lähtökohdista, että avainpelaajien loukkaantumiset ovat sotkeneet pahasti Espanjan valmistautumista EM-kisoihin. Vain muutama viikko ennen kisoja varmistui, että joukkueen suurimpiin tähtiin ja maailman parhaisiin pelaajiin kuuluva Jennifer Hermoso joutuu jättämään turnauksen väliin polvivaivan takia.

Huonot uutiset saivat jatkoa tiistaina, kun Espanjan kirkkain tähti ja hallitseva Ballon d’Or -voittaja Alexia Putellas loukkaantui harjoituksissa vain päivää ennen EM-kisojen alkua. Keskikenttäpelaajan polven eturistisiteestä löydettiin repeämä, minkä vuoksi EM-kisat jäävät myös Putellasilta väliin.

Helmarien Heidi Kollanen näkee, että tähtipelaajien loukkaantumiset ovat enemmän sääli kuin hieno asia Suomen kannalta. Espanjan joukkuetta poissaolot eivät Kollasen mielestä heikennä.

– Totta kai se on surullista, etteivät kaikki pelaajat voi pelata turnauksessa loukkaantumisten takia. Mutta Espanjalle on pitkä lista loistavia pelaajia. Ei me olla mietitty hetkeäkään, että sieltä tulisi näiden loukkaantumisten takia vastaan heikompi joukkue, Kollanen kertoi EM-kisojen avauspäivänä.

Omassa valmistautumisessaan Helmarit ei ole muuttanut mitään edes Putellasin yllättävän loukkaantumisen jälkeen.

– Ei me olla muutettu mitään, vaikka sieltä on pari pelaajaa pudonnut pois. Sama fokus on edelleen. Ihan yhtä lailla sieltä tulee kovia pelaajia vastaan.

Ennätyskova lohko ja ennätykselliset EM-kisat

Suomen kovatasoisesta alkulohkosta on jo puhuttu paljon. Helmarit pelaa kisojen ainoassa alkulohkossa, jonka kaikki neljä joukkuetta ovat EM-karsintalohkon voittajia. Samassa lohkossa pelaa suurin mestarisuosikki Espanja, kahdeksankertainen Euroopan mestari Saksa ja vuoden 2017 EM-finalisti Tanska.

Kollanen ei halua spekuloida arpaonnella, vaan kääntää kovan lohkon positiiviseksi. Neljän huippujoukkueen lohkossa nähdään Kollasen mukaan varmasti ristiin pelaamista.

– Tiedetään, että tulee kovia maita vastaan. Tiukkoja pelejä tulee olemaan. Mutta koska tämä on niin kova lohko, niin ei välttämättä tarvitse ottaa niin paljon pisteitä jatkopaikkaan. Me yritetään ottaa ne pisteet, mitä on otettavissa, ja sitten katsotaan, riittääkö se.

Ilveksen kasvatti pääsee 25-vuotiaana debytoimaan arvokisoissa. Vaikka joukkueen menestyminen on ykkösasia, pitää hyökkääjä valintaa kisajoukkueeseen myös henkilökohtaisena onnistumisena.

– Onhan tämä iso juttu. En koskaan päässyt juniorijoukkueiden kanssa arvokisoihin. Tämä on ensimmäinen kokemus tällaisista kisoista. Tämä on iso henkilökohtainen saavutus.

Naisten arvokisojen saama mediahuomio ja arvostus on kasvanut tasaisesti 2000-luvulla, ja tämän kesän EM-kisat ovat suurin koskaan Euroopassa järjestetty naisten urheilutapahtuma. Lippuja peleihin on myyty jo yli 500 000 kappaletta. Keskiviikon avauspeliä Englannin ja Itävallan välillä oli Old Traffordilla katsomassa EM-kisojen ennätysyleisö, 68 871 katsojaa.

– Tosi hieno homma. Olen innoissani, että tulee paljon katsojia ja tästä tehdään iso juttu. Tämä on iso juttu meille pelaajillekin. Nyt saadaan se mediahuomio, joka ansaitaan, Kollanen kuittaa.


Bayern Munich - Arsenal
Manchester City - Real Madrid