Uefa julkisti tiistaina isäntämaat vuosien 2028 ja 2032 miesten EM-kisoille. Vuoden 2028 EM-kisat järjestetään Englannissa, Skotlannissa, Walesissa, Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa. Vuoden 2032 EM-kisat puolestaan pelataan Italiassa ja Turkissa.

Vuoden 2028 jalkapallon miesten EM-kisat pelataan jaetusti Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Uefa myönsi viiden vuoden päässä siintävien EM-kisojen isännyyden Englannille, Skotlannille, Walesille, Pohjois-Irlannille ja Irlannille keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vuoden 2028 EM-kisat pelataan seuraavilla stadioneilla:

  • Wembley Stadium (Lontoo, Englanti)
  • National Stadium of Wales (Cardiff, Wales)
  • Hampden Park (Glasgow, Skotlanti)
  • Tottenham Hotspur Stadium (Lontoo, Englanti)
  • City of Manchester Stadium (Manchester, Englanti)
  • Everton Stadium (Liverpool, Englanti)
  • St James’ Park (Newcastle, Englanti)
  • Villa Park (Birmingham, Englanti)
  • Aviva Stadium (Dublin, Irlanti)
  • Casement Park (Belfast, Pohjois-Irlanti)

Samassa tilaisuudessa Uefa myös valitsi vuoden 2032 miesten EM-kisojen järjestäjiksi Italian ja Turkin. Kisojen pelipaikoiksi on ehdotettu 20 stadionia, joista kymmenen sijaitsee Italiassa ja kymmenen Turkissa. Nämä karsitaan lopulta kymmeneen stadioniin vuoden 2026 lokakuuhun mennessä.

Englannissa EM-kisoja vähän väliä, Turkki sai viimein palkintonsa

Englanti järjesti myös kotimaan voittoon päättyneet naisten EM-kisat kesällä 2022. Lisäksi Englannissa on pelattu naisten EM-kisat kokonaan vuonna 2005 ja osittain vuosina 1995 ja 1984 sekä miesten EM-kisat kesällä 1996.

Englannissa, Italiassa ja Skotlannissa pelattiin myös miesten EM-kisojen otteluita kesällä 2021, kun EM-kisat järjestettiin koko mantereen laajuisesti 11 eri maassa. Jokaisessa maassa pelattiin EM-kisojen lohkovaiheen otteluita, minkä lisäksi Skotlannissa pelattiin yksi neljännesvälierä, Italiassa yksi puolivälierä ja Englannissa neljännesvälierä, molemmat välierät ja turnauksen finaali, jossa Italia kaatoi Englannin rankkarikisan jälkeen.

Italia puolestaan on isännöinyt miesten EM-kisoja vuosina 1980 ja 1968. Maa voitti kotikisansa vuonna 1968.

Walesille, Pohjois-Irlannille, Irlannille ja Turkille kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maissa pelataan jalkapallon arvokisoja. Turkki oli hakenut EM-kisojen järjestämistä viisi kertaa putkeen ilman onnistumista ennen tätä syksyä.

Italia kuuluu kahdella mestaruudellaan ja kahdella hopeallaan miesten EM-kisojen historian menestyneimpiin joukkueisiin. Englannin paras tulos on puolestaan kesän 2021 EM-hopea. Turkki ja Wales ovat kumpikin edenneet kerran EM-kisojen välieriin. Pohjois-Irlanti ja Irlanti pelasivat EM-kisoissa viimeksi vuonna 2016, jolloin kumpikin joukkue eteni neljännesvälieriin. Skotlanti on puolestaan osallistunut EM-kisoihin kolmesti, mutta ei ole vielä kertaakaan onnistunut etenemään pudotuspeleihin.

Ison-Britannian ja Irlannin yhteishakemus oli ainoa hakemus vuoden 2028 kisojen järjestäjäksi. Myös Turkki ja Italia olivat alun perin hakemassa vuoden 2028 EM-kisojen isännyyttä, mutta kumpikin maa vetäytyi kisasta hakeakseen sen sijaan vuoden 2032 EM-kisojen järjestämistä.

Italia ja Turkki hakivat ensin erikseen EM-kisojen 2032 isännyyttä, mutta päättivät kesäkuussa 2023 yhdistää hakemuksensa yhdeksi hakemukseksi, minkä jälkeen myös vuoden 2032 EM-kisoilla oli vain yksi hakija.

Venäjä haki alun perin kummankin turnauksen järjestämistä, mutta maan hakemuksen hylättiin Ukrainan hyökkäyssodan seurauksena.

Muokattu 10.10. klo 13:35


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG