ComeOn

Futsalin naisten EM-kisat pelataan maaliskuun lopussa Portugalissa. Lopputurnaukseen osallistuu neljä joukkuetta, jotka kohtaavat toisensa suoraan välierissä.

Samalla, kun Euroopan katse on kiinnittynyt miesten EM-kisojen pudotuspeleihin, on Hollannissa arvottu naisten EM-kisojen turnauskaavio. Neljän maan lopputurnauksessa pelataan suoraan välierät 25. maaliskuuta. Otteluiden voittajat etenevät finaaliin, joka pelataan sunnuntaina 27. maaliskuuta.

Turnaus pelataan, kuten myös historian ensimmäiset naisten EM-kisat vuonna 2019, Porton Pavilhão Multiusos de Gondomar -areenalla. Mukana olivat samat joukkueet kuin tänäkin vuonna; tuolloin Espanja voitti finaalissa Portugalin ja Venäjä vei pronssia kaatamalla Ukrainan.

Nyt hallitseva Euroopan mestari Espanja kohtaa välierissä Ukrainan ja kotijoukkue Portugali Venäjän. Jokainen maista selvisi lopputurnaukseen voittamalla kaikki oman Main Round -karsintakierroksen ottelunsa.

Joukkueista Ukraina eteni lopputurnaukseen kaatamalla Suomen ratkaisevassa karsintaottelussa 4–1. Suomen futsalnaiset olivat vain voiton päässä paikasta EM-kisoihin voitettuaan karsinnoissa ensin Tšekin ja sitten Belgian, mutta Ukraina osoittautui liian kovaksi palaksi.

Paikka EM-kisoissa olisi ollut futsalnaisille ensimmäinen. Suomen miesten futsalmaajoukkue pelasi tänä vuonna historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa. Joukkueen taival päättyi upeasti vasta puolivälierissä Portugalia vastaan.

Suomen futsalnaisten päävalmentaja Jaakko Laitinen on sitä mieltä, että kokemukset miesten puolelta ovat auttaneet myös naisten maajoukkuetta eteenpäin.

– Pelkästään se, että olemme tässä asemassa, kertoo siitä, että lajista on vahvaa tietoa Suomessakin. On pelaajia, jotka panostavat tähän lajiin todella paljon, löytyy valmennusta, löytyy osaamista ja tiedämme, miten asioita tehdä. Miehissä jouduttiin maksamaan aika pitkään ehkä oppirahoja kentällä, mutta naisissa olemme pystyneet hyödyntämään niitä kokemuksia, mitä miesten maajoukkueen puolelta on saatu, Laitinen kertoi Ylelle syksyllä.