Miesten futsalmaajoukkue pelaa ensimmäistä kertaa koskaan arvokisoissa, kun se kohtaa Italian ensi viikon torstaina futsalin EM-kisoissa. Joukkue kokoontui tänään pääkaupunkiseudulle viimeistelemään kisakuntoaan. Mikko Kytölä joutuu jättämään EM-kisat väliin loukkaantumisen vuoksi.

Suomalaiselle futsalille 20. tammikuuta vuonna 2022 on historiallinen päivä. Silloin Suomen futsalmiehet pelaavat futsalin arvokisoissa ensimmäisenä suomalaisena joukkueena koskaan.

Tärkeässä roolissa kisapaikkaa tuomassa ollut Mikko Kytölä ei kuitenkaan pääse jakamaan tuota kokemusta joukkuekavereidensa kanssa. Yksi Suomen suurimmista tähdistä joutuu jättämään futsalin EM-kisat väliin selkävamman takia.

Kytölän paikan pelaavassa kokoonpanossa ottaa alun perin varamieheksi nimetty Henri Alamikkotervo. Hänen tilalleen varalle nousee Akaa futsalin Aleksi Pirttijoki. Pirttijoki liittyi joukkueen vahvuuteen jo tänään, ja matkustaa joukkueen mukana Hollantiin maanantaina.

Suomen päivitetyn EM-kisajoukkueen löydät tämän jutun lopusta.

Suomen joukkue kokoontui yhteen tänään – ”nyt nostellaan fiilistä”

Suomen joukkue kokoontui yhteen tänään. Viikonlopun aikana on tarkoitus kohottaa joukkuehenkeä ja tehdä muutamia viimeistelyharjoituksia ennen Hollantiin matkustamista. Suomen valmentajan Ville Sihvosen mukaan avausvastustaja Italiaan keskittyminen on leirillä pääprioriteettina.

– Otamme porukan kasaan ja toivottavasti kaikki ovat terveinä ja hyvissä voimissa. Meillä on katse tiukasti ensimmäisessä vastustajassa Italiassa ja se on se pääjuttu, ja sitä kohti on keskittyminen. Treenaamme kerran päivässä ja sitten palaverit siihen päälle. Herkistellään ja valmistaudutaan kisoihin, Sihvonen kertoi Palloliiton verkkosivuilla.

Sihvonen myöntää, ettei näin myöhäisessä vaiheessa taiota kikkapussista uusia temppuja. Suurin työ onkin jo tehty, nyt on jäljellä enää yksityiskohtien viilausta ja henkisten voimavarojen lataamista.

– Vedämme parit treenit, joten siinä ei ihmeitä enää ehditä tekemään. Keskitymme paljon erikoistilanteisiin, yli- ja alivoimapelaamiseen ja pienten asioiden viilaamista. Iso työ on tehty syksyn ja alkutalven aikana. Nyt nostellaan fiilistä ja laitetaan ryhmädynamiikka minttiin.

Joulukuussa Kroatiaa vastaan harjoitusottelut antoivat osviittaa siitä, mitä pelillisiä elementtejä Suomi on tuomassa uutena EM-kentille.

– Ei mitään isoja muutoksia ole tulossa. Kroatiaa vastaan käytimme maalivahtia aiempaa enemmän hyökkäysten rakentelussa, prässipelin purussa ja erikoistilanteissa. Sitä olemme ottaneet enemmän mukaan pelikirjaamme mukaan, Sihvonen kertoo.

”Meillä on kisojen kovin lohko”

Avausvastustaja Italian lisäksi Suomi saa vastaansa Kazakstanin ja Slovenian. Lohko on erittäin kova, sillä Italia löytyy maailmanrankingin sijalta kuusi ja Kazakstan sijalta yhdeksän. Suomi ja Slovenia jakavat rankingin 19. sijaa.

Sihvosen mielestä lohko onkin koko turnauksen kovin. Suomen valmentaja pitää Kazakstania ja Italiaa silti otollisina vastustajina Suomelle.

– Rankingien perusteella meillä on kisojen kovin lohko. Se on meille kova haaste, mutta ainut tavoitteemme on mennä lohkosta jatkoon. Monelle palloilulajeja seuraavalle Kazakstan saattaa olla hieman tuntematon vastustaja, mutta he olivat MM-kisoissa neljänsiä ja toiseksi paras eurooppalaisjoukkue. Kazakstan oli ykköskorista toivevastustajani, sillä he eivät tunne meitä kovinkaan hyvin. Italia oli sitten kakkoskorista kovin vastustaja, mutta se on meille tuttu joukkue. Tiedämme, etteivät he varmasti halunneet meitä vastaansa ja pitävät meitä inhottavana joukkueena. Sloveniaa emme ole lähivuosina kohdanneet, mutta kova joukkue on sielläkin.

Tähän asti joukkue on keskittynyt lähinnä torstaina vastaan tulevaan Italiaan. Muut vastustajat käydään läpi tarkemmin vasta EM-kisojen aikana.

– Muihin vastustajiin olemme tehneet lähinnä pintaraapaisuja. Keskitymme aina ensimmäiseen vastustajaan ja siitä sitten eteenpäin. Italia on meille jo ennestään tuttu vastustaja, mutta Kazakstania emme ole ennen kohdanneet. Tunnemme heidän pelityylinsä ja tiedämme kuinka hyvä joukkue se on. Sloveniasta balkanilaisella valmennusjohdollamme on sitten hyvät tiedot.

Sihvonen alleviivaakin turnauksen avausottelun merkitystä. Suomi ei missään tapauksessa lähde peruuttelemaan Italiaa vastaan, vaan lähtee hakemaan avausvastustajastaan heti voittoa. Valmentaja kuitenkin tietää, että haaste tulee olemaan valtava.

– Se on meille tosi tärkeä peli. Vaikka Suomessa liigan taso on noussut, niin siinä on silti valtava ero esimerkiksi Italian ammattilaisliigaan. Usein turnauksissa ensimmäinen ottelu on meille vaikea, kun tempo on sen verran korkeampi ja siihen menee aikaa totutellessa. Siinä pitää asenteen ja keskittymisen olla kunnossa. Tulosta lähdemme tietenkin hakemaan, se on selvä homma, Sihvonen sanoo.

Suomen joukkue futsalin EM-kisoissa

Maalivahdit:
Juha-Matti Savolainen (KaDy)
Antti Koivumäki (GFT)

Kenttäpelaajat:
Henri Alamikkotervo (GFT)
Panu Autio (GFT)
Miika Hosio (GFT)
Jarmo Junno (Vieska Futsal)
Juhana Jyrkiäinen (Akaa Futsal)
Jani Korpela (Torpedo, RUS)
Sergei Korsunov (KaDy)
Jukka Kytölä (KaDy)
Lassi Lintula (KaDy)
Tuukka Pikkarainen (FC Kemi)
Olli Pöyliö (Liikunnan Riemu)
Iiro Vanha (Akaa Futsal)

Varalla (mukana Hollannissa):
Kasper Kangas (Akaa Futsal) (mv)
Jere Intala (KaDy)
Jussi Nyström (Akaa Futsal)
Aleksi Pirttijoki (Akaa Futsal)


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG