Suomen miesten futsalmaajoukkue kohtaa tänään EM-kisojen lohkovaiheen ratkaisevassa ottelussa Slovenian. Voitolla Suomella on mahdollisuus edetä pudotuspeleihin historiansa ensimmäisissä arvokisoissa. Vuoden 2021 futsalpelaajaksi valittu Jukka Kytölä uskoo, että Suomi tulee esittämään turnauksen parasta peliään Sloveniaa vastaan.

Suomi kohtaa futsalin EM-kisojen lohkovaiheen päätösottelussaan Slovenian tänään klo 18:30 alkavassa ottelussa. Asetelmat otteluun ovat enemmän kuin mielenkiintoiset, sillä voitolla Suomella on vielä mahdollisuus selviytyä turnauksen pudotuspeleihin – historiansa ensimmäisissä arvokisoissa.

Vaikka jatkopaikka ei täysin omissa käsissä olekaan, on tilanne Jukka Kytölän mukaan juuri sellainen, jota arvokisadebytantti lähti turnauksesta hakemaan.

– Kyllä tämä on se, mitä tänne lähdettiin hakemaan. Että viimeinen peli voittamalla päästään jatkoon. Ja nyt se on todennäköistä, Suomen ykköskentän pohjapelaaja kertoo Jalkapallon-EM.fi:lle.

Suomi avasi turnauksen pelaamalla Italian kanssa tasan 3–3. Toisessa ottelussa Kazakstan osoittautui vahvemmaksi maalein 2–6. Vaikka vastassa oli kaksi aivan maailman eliittiin lukeutuvaa maata, jättivät tulokset silti hieman jossiteltavaa. Italiaa vastaan Suomi johti vielä vajaa minuutti ennen loppua, ja Kazakstaniakin vastaan vielä toisen jakson alussa.

Kytölän mukaan tilannetta on kuitenkin turha harmitella. Viimeisestä pelistä olisi otettava voitto, oli tilanne mikä tahansa.

– Ehkä vähän enemmänkin olisi ollut otettavissa kahdesta ensimmäisestä pelistä, mutta sitä ei auta harmitella. Joka tapauksessa tilanne on hyvä, ja tuskin se olisi kauheasti erilainen, vaikka meillä olisi kolme pistettä. Voittamaan meidän pitää kuitenkin lähteä.

Tilanne on Suomen kannalta sikäli otollinen, että päätöspelissä vastaan tulee lohkon ennakolta heikoin vastustaja. Slovenia on Uefan virallisen rankingin sijalla 9, kun Suomi löytyy sijalta 13. Kytölän mukaan joukkue uskoo vakaasti siihen, että Slovenia myös kaatuu.

– Henki on tosi hyvä. Kaikki on sillä fiiliksellä, että Slovenia on meidän saavutettavissa oleva vastustaja. Rankingsijatkin taitaa olla aika lähellä toisiaan, Kytölä kertoo joukkueen tunnelmista ottelua edeltävänä päivänä.

Itseluottamusta nostaa myös se, että Suomi tuntee illan vastustajan jo entuudestaan hyvin. Kuten aikaisemminkin tässä turnauksessa, jokainen kivi voiton eteen on käännetty.

– Tiedetään Sloveniasta paljon. Pelattiin jokunen vuosi sitten kolme ottelua vastakkain lyhyen ajan sisään ja Mićo (päävalmentaja Mićo Martić) tietää paljon joukkueesta. Valmistautumisesta ei jää kiinni.

EM-kisojen vaatimustaso karsintaotteluja kovempi – ”matka kentälle on pidempi”

Miesten futsalmaajoukkue on noussut ryminällä kohti Euroopan huippua. Kytölä itse debytoi maajoukkueessa vuonna 2009, kun Suomi vielä joutui esikarsimaan pääsystä varsinaisiin MM-karsintoihin. Yhdeksän vuotta Martićin alaisuudessa on kuitenkin muuttanut paljon, minkä lisäksi koko lajin asema on Suomessa muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi.

Kytölä itse kuuluu ensimmäiseen suomalaiseen futsalsukupolveen, joka on pystynyt pelaamaan lajia ammatikseen. Paikka EM-kisoissa onkin tämän pelaajaryhmän pitkäjänteisen työn tulos.

Joulukuussa sata A-maaottelua täyteen saanut Kytölä kertoo, että esimerkiksi karsintoihin verrattuna kaikki on EM-kisoissa vähän isompaa. Konkreettisin ero kuitenkin yllättää.

– Matka pukukopilta kentälle on pidempi, Kytölä nauraa.

Futsal on kuitenkin futsalia myös arvokisoissa, ja vaikka pelaaminen EM-kisoissa tuntuu hienolta, seuraavat fiilikset otteluiden tuloksia samaan tapaan kuin muuallakin.

– Onhan tämä hienoa. Pelit on ollut kuluttavia, kuten kuuluukin. Varsinkin Italia-peli meni meiltä hyvin ja oli mukava olo pelin jälkeen. Kazakstan-pelissä paketti ei ihan pysynyt kasassa loppuun asti. Siitä jäi tietysti huonompi fiilis.

Sen Kytölä kuitenkin myöntää, että vaatimustaso ja tempo on muita kansainvälisiä otteluita kovempaa. Huonoja joukkueita ei kuudentoista maan EM-kisoista löydy.

– Pelin tempo on kovempi kuin tavallisissa ystävyysotteluissa. Tänne kaikki on tullut antamaan kaikkensa ja kaikki haluaa jatkoon. Kahden ottelukierroksen jälkeen vain yksi joukkue on pudonnut jatkosta. Tosi monella on vielä mahdollisuus edetä kahdeksan parhaan joukkoon. Se kertoo turnauksen kovasta tasosta.

EM-kisojen rytmi on jo tarttunut pelaajiin. Myös välipäivinä ohjelmaa riittää. Neljä ruokailua rytmittää päivän aikataulua. Niiden lisäksi joukkue pitää yksi tai kaksi palaveria, joissa käydään läpi seuraavaa vastustajaa, sekä yhdet treenit. Vapaa-ajalla pelaajat joko lepäävät tai käyvät salilla tai kävelemässä oman kropan tuntojen mukaan.

Ja katsovat futsalia. Tietysti.

– Paljon on katsottu muita pelejä. Täällä on futsalhullua väkeä mukana, Kytölä naurattaa.

Tasa-arvoisuus joukkueen sisällä Suomen suurin vahvuus

EM-kisat ovat Suomen joukkueelle uusi kokemus, paitsi pelillisesti, myös turnauksen keston kannalta. Tunnelma joukkueessa on pysynyt kuitenkin hyvänä läpi kisojen.

– Loistava fiilis on, vaikka toki kaksi viikkoa on jo oltu reissussa, eikä näin pitkä pätkää ole ennen oltu yhdessä. Mutta fiilis joukkueen kesken on todella hyvä.

Juuri joukkuehengen Kytölä uskoo olevan futsalmaajoukkueen vahvuus. Kaikki tehdään joukkueena, eikä suuria egoja ole. Menestysresepti kuulostaa pitkälti samalta, millä Suomi on menestynyt myös esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa tai koripallossa. Myös Italiassa ammatikseen pelannut Kytölä sanoo, että se on todennäköisesti suomalaisen kulttuurin vahvuus.

– Meillä ei ole suuria tähtiä, kuten ehkä monella muulla joukkueella, vaan tehdään yhdessä. Sekin kertoo paljon, että pelataan tasaisesti kolmella ketjulla. Yritetään edetä joukkueena joka tapahtumassa, oli kyseessä sitten peli, treenit, kävelylenkki tai ruokailu.

Palavereissa asioista keskustellaan joukkueena, ja kaikki saavat antaa oman mielipiteensä niin vastustajan kuin oman joukkueen pelaamisesta.

– Me keskustellaan joukkueena paljon. Se on meidän vahvuus. Kaikki saa sanoa sanottavansa, eikä palaverit ole pelkkiä Mićon yksinpuheluita, Kytölä kertoo.

Suomi pelaa myös EM-kisoissa tasaisesti kolmella kentällisellä. Ykköskenttä, jossa Kytölä pelaa pohjapelaajana, on ollut tähän mennessä Suomen paras. Nelikko on ennen Slovenia-peliä tehnyt Suomen viidestä maalista neljä.

Kytölä on tyytyväinen kenttänsä roolitukseen, mutta löytää tietysti myös parannettavaa.

– Korkea prässi on saatu toimivaksi. Ollaan sovittu, että jos on mahdollista niin Henkka (Henri Alamikkotervo) ja Maagi (Miika Hosio) pyrkivät olemaan ensimmäisessä prässilinjassa ja minä ja Panu (kapteeni Panu Autio) korjaillaan alempana mahdollisia virheitä. Henkalla ja Maagilla on nopeat jalat ja hyvä tuntuma prässipeliin ja se on ollut hyvällä tasolla. Oman alueen puolustamisessa voidaan vielä parantaa kenttänä ja koko joukkueena. Sitä ollaankin käyty läpi. Näin helposti ei saa vastustaja päästä läpi.

Suomi teki Italiaa vastaan kaikki kolme maaliaan erikoistilanteista. Kytölän kenttä vastasi jokaisesta. Kampuksen Dynamon pelaaja kertoo, että Suomi luottaa paljon erikoistilanneosaamiseensa ja keskittyy niiden hiomiseen päivittäin.

– Niitä yritetään hioa joka päivä ihan nelistäänkin. Mietitään, mitä voi tehdä vielä paremmin ja mitä voidaan tehdä juuri tätä vastustajaa vastaan. Niistä tehtiinkin kolme maalia Italiaa vastaan ja muutama hyvä aihio oli Kazakstania vastaan.

Kokenut pelaaja ei ole joukkueen kovaäänisin – paitsi ehkä laulajana

Maaotteluiden määrässä mitattuna Kytölä on Suomen kisajoukkueen toiseksi kokenein pelaaja. Kokemus näkyy ennen kaikkea taktiikkataululla.

– Mun anti on palavereissa. Olen ikään kuin Mićon taktinen apukäsi Panun (Autio) kanssa. Olen sitä roolia pyrkinyt ottamaan. En välttämättä ole se, joka eniten huutaa ja tsemppaa pelien aikana.

Otteluiden ja treenien ulkopuolella pohjapelaaja hauskuuttaa joukkuekavereitaan tekemällä tuttuihin lauluihin futsalaiheisia sanoituksia. Sitä Kytölä ei vielä tiedä, syntyykö EM-kisoistakin lyriikkaa.

– Selvää on, että jos mitalipeleihin mennään, niin sitten varmasti on materiaalia tulossa. Mutta jos tiputaan aikaisemmin, niin voi olla, ettei fiilikset ole niin hyvät. Olkoon se vielä lisäporkkana joukkueelle ja koko Suomelle.

Jos Suomelle ripustetaan mitali kisojen päätteeksi kaulaan, julkaistaanko lyriikat koko kansalle?

Kytölä nauraa.

– Sen voin luvata.

Ottaako Suomi taas yhden pakkovoiton? ”Historia toistaa itseään”

Suomi on illalla Sloveniaa vastaan pakkovoiton edessä. Mikä tahansa muu tulos tietäisi turnauksen päättymistä alkulohkoon. Kytölä ei kuitenkaan usko, että kotimatka alkaisi vielä alkulohkon jälkeen.

– Jos se meistä on kiinni niin ei.

Jatkopaikka ei kuitenkaan ole täysin Suomen omissa käsissä. Jos lohkon toisessa ottelussa Italia voittaa Kazakstanin, ei Suomen ottelun tuloksella ole väliä. Kytölä ei kuitenkaan usko lohkon ennakkosuosikin kompurointiin.

– Toki tarvitaan Kazakstanilta vielä apuja. Mutta en jaksa uskoa, että Italia heidät voittaisi.

Kytölä näkee, että ottelut ratkaistaan Suomen oman maalin edessä. Italiaa vastaan Suomi onnistui puolustuspelissään hyvin. Kazakstan-pelissä vastustaja taas päästettiin turhaan karkumatkalle. Silloin Suomi ei ole vahvimmillaan.

– Meidän pitää onnistua erityisesti puolustuspelissä. Nähtiin Kazakstania vastaan, että jos päästetään yli kolme maalia, niin ei pelata meidän vahvuuksilla. Harvoin pystytään kilpailemaan tuloksesta maalintekokisassa. Mutta jos päästetään kaksi tai alle, niin meillä on tosi hyvät todennäköisyydet kääntää ottelu omaksi eduksi.

Futsalmaajoukkue ei ole ensimmäistä kertaa pakkovoiton edessä. Suomi on tottunut päättämään projektinsa selkä seinää vasten, sillä niin on käynyt kolmissa edellisissä karsinnoissa. Tulos on joka kerta ollut hyvä.

– Ollaan viime vuosina saatu paljon hyviä voittoja näistä viimeisistä peleistä. Puolan karsinnoissa voitettiin Georgia ja edettiin jatkoon, Portugalin karsinnoissa voitettiin Valko-Venäjä. Ne oli pakkovoittoja jatkopaikan suhteen. Sama juttu oli Belgiaa vastaan viimeisessä EM-karsintaottelussa. Nyt ollaan samassa tilanteessa Sloveniaa vastaan. Tältä osin historia toistaa itseään. Meillä on kokemusta näistä peleistä.

Hollannin hallitus purki tällä viikolla urheilutapahtumia koskevia rajoituksia, mikä tarkoittaa, että lohkovaiheen päätöskierroksella otteluissa on ensimmäistä kertaa yleisöä. Myös Suomesta saapuu innokkaita futsalfaneja Amsterdamiin. Kytölän mielestä katsomoiden aukeaminen sataa Suomen laariin.

– Suomi on innokas fanimaa. Kyllä se varmasti tuo meille extravirtaa. Ja varmasti hollantilaisia on paljon. Hehän tunnetusti ovat Suomen puolella, suonenjokelainen nauraa.

Kaiken kaikkiaan henki ennen ratkaisuottelua on hyvä. Suomi on pelannut EM-kisoissa jo kaksi hienoa ottelua, mutta Kytölä uskoo, että Sloveniaa vastaan parannetaan entisestään.

– Joukkueesta aistii, ettei parasta ole vielä näytetty.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG