Suomi hävisi torstai-iltana Cardiffissa Walesille 4-1. Tappio tiesi sitä, ettei Huuhkajat pelaa jalkapallon EM-kisoissa 2024.

Pukin kavennus toi Huuhkajille toivoa

Ottelun alku oli Suomen kannalta painajaismainen. Muutaman tunnustelevan pallon jälkeen Wales puhkoi Huuhkajien puolustuksen helpon oloisesti yhdellä seinäsyötöllä ja Harry Wilson pääsi nokikkain Lukas Hradeckýn kanssa. Suomen kapteeni torjui tyylikkäästi Wilsonin matalan vedon, mutta Huuhkajien puolustus nukkui paluupallossa ja David Brooks jatkoi sen suoraan ilmasta maaliin.

Maalin jälkeen Wales tarjosi pallonhallinnan Huuhkajille. Pitkä hallintojakso johti vaaralliseen maalipaikkaan, kun yllättäen avauskokoonpanoon nimetty Daniel Håkans murtautui vasemmalta ja pelasi keskityksen Nikolai Alholle. Laitapuolustajan pusku blokattiin, mutta Håkans pääsi itse ensimmäisenä irtopalloon. Veto karkasi kuitenkin korkeuksiin.

Hetkeä myöhemmin Robert Ivanov nosti oivaltavan pystysyötön Teemu Pukille, mutta kotkalaisen laukaus vaikeasta kulmasta jäi torsoksi. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Wales oli iskeä uudestaan, mutta Brennan Johnson ehti karata paitsioon. Hradecký lisäksi nollasi loppuun asti pelanneen Johnsonin läpiajosta upeasti.

Ensimmäisen jakson puolivälissä Suomi sai pitkän hyökkäyksen päätteeksi pelattua Håkansille hyvän vetopaikan Walesin rangaistusalueen keskelle, mutta Vålerengan laituri suti pallosta ohi.

Hetkeä myöhemmin Wales käänsi peliä todella nopeasti ja Johnson oli päästä jälleen nokikkain Hradeckýn kanssa. Miro Tenho ehti kuitenkin viime hetkellä peittämään sen verran, ettei Tottenhamin tähti saanut kunnon yritystä aikaiseksi.

Cardiffiin paikan päälle matkanneet lukuisat suomalaisfanit pitivät stadionilla upeaa meteliä ja jättivät huomattavasti runsaslukuisemmat kotifanit varjoonsa. Huuhkajafanien panostus ei kuitenkaan välittänyt joukkueen otteisiin kentällä.

 

Huuhkajat oli kuitenkin saada hyvän maalipaikan kuin varkain, kun walesilaispuolustajan harhasyöttö avasi Pukille väylän. Minnesota Unitedin hyökkääjän vauhti ei riittänyt suoraan hyökkäykseen, eikä jättösyötöstä Joel Pohjanpalolle syntynyt mitään sen kummempaa.

Tilanteen jälkeen Wales hyökkäsi jälleen nopeasti vastaan, ja Tenho joutui antamaan kotijoukkueelle vapaapotkun noin kahdestakymmenestä metristä. Wales pelasi hienosti rakennetun vapaapotkukuvion, kun Wilson jätti kantapäällä pallon Neco Williamsille, jonka tarkka laukaus painui vastustamattomasti Suomen maalin yläkulmaan.

Wales puhkoi Huuhkajien puolustusta jatkuvasti tilanteenvaihdoillaan, eikä Suomi juuri saanut pallollisena merkittävää uhkaa aikaiseksi. Vain hetki ennen taukovihellystä peli sai kuitenkin suomalaisten kannalta elintärkeän käänteen.

Alho nosti hyökkäystä jalalla ja löysi Walesin muodon sisältä Pohjanpalon, joka jatkoi yhdellä kosketuksella pystyyn juosseella Pukille. Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä ei läpiajosta erehdy ja tauolle siirryttiin Suomen kavennettua maalin päähän.

Walesin toinen salamamaali tyhjensi Huuhkajien palkeet

Huuhkajat lähti toiseen puoliaikaan latautuneena ja Pukin maalin luodessa uskoa tasoitukseen. Wales kuitenkin musersi suomalaisten haaveet heti toisen jakson alkuun. Tenho aiheutti jälleen kotijoukkueelle vapaapotkun, tällä kertaa hieman kauempaa. Williamsin keskitys löysi takatolpalta Ethan Ampadun, jonka pudotus löysi Brooksin maalin edestä. Tämän veto epäonnistui täydellisesti, mutta palloon pääsi ensimmäisenä Johnson, joka siirsi sen tyhjään maaliin.

Maalin jälkeen Wales luovutti jälleen pallonhallinnan suosiolla Huuhkajille, ja ensimmäisen puoliajan alku toistui lähes kaavamaisesti uudestaan. Suomen pallonhallinta ei johtanut merkittäviin vaaratilanteisiin, vaan sekä Håkansin että Pohjanpalon yritykset jäivät puolittaisiksi.

Ivanovin pallonmenetys oli sen sijaan tarjota Walesille avaimet jo neljänteen maaliin, mutta Huuhkajien onneksi Wilsonin veto avopaikasta karkasi Suomen maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Wilson kävi rappaamassa Ivanovin rumasti kumoon ja oli onnekas, kun ei joutunut katsomaan punakorttia.

72 minuutin jälkeen Markku Kanerva käynnisti lopulta Huuhkajien vaihtoruletin. Robin Lod, joka ei ollut ottelussa todellakaan terävimmillään, jätti kentän Rasmus Schüllerin kanssa. Heidän tilalleen vaihdettiin Oliver Antman ja Kaan Kairinen. Hetkeä myöhemmin vaihdot jatkoivat, ja Suomen hyökkäyskaksikko Pohjanpalo-Pukki sai tehdä tilaa Fredrik Jensenille ja Benjamin Källmanille.

Walesin erikoistilanteet olivat olleet Huuhkajille lähes ylivoimaisen haastavia läpi pelin, ja kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua yksi niistä oli jälleen tuoda tulosta. Ben Davies pääsi puskemaan ja pallo löysi tiensä Suomen maaliin Hradeckýn huippuvenytyksestä huolimatta. Maali kuitenkin hylättiin, sillä Hradeckýn torjuntaa häirinnyt Joe Rodon oli paitsioasemassa.

Vaikka Huuhkajat onnistuikin ensimmäisen jakson lopussa kaventamaan, ei ottelun voittajasta ollut missään kohtaan epäselvyyttä. Wales hallitsi peliä pallottomana, piti Suomen ulkona vaara-alueilta ja aiheutti nopeilla tilanteenvaihdoillaan ja erikoistilanteillaan jatkuvaa uhkaa Huuhkajille. Walesin päävalmentaja Rob Page voitti kollegansa Kanervan Cardiffin illassa 100-0.

Kuin ottelun voimasuhteita alleviivatakseen Daniel James kävi vielä riistämässä alimpana miehenä kaikessa rauhassa palloa hallinneelta Tenholta, joka oli yksi Kanervan yllättivimmistä valinnoista avauskokoonpanoon. Leedsin laituri karkasi riistonsa jälkeen läpiajoon ja iski ottelun loppulukemiksi 4-1.

Wales kohtaa EM-jatkokarsintojen finaalissa Puolan ensi viikon tiistaina. Huuhkajat puolestaan pelaa samana iltana harjoitusottelun Viroa vastaan Olympiastadionilla.

Wales – Suomi 4-1 (2-1)

3’ David Brooks 1-0
38’ Neco Williams 2-0
45’ Teemu Pukki 2-1
47′ Brennan Johnson 3-1
87′ Daniel James 4-1


Espanja - Englanti