ComeOn

Suomen miesten futsalmaajoukkue ei pystynyt kaatamaan Kroatiaa toista kertaa putkeen. EM-rankingin viidenneksi sijoitettu joukkue voitti Tampereella pelatun harjoitusottelun 6–4. Futsalin EM-kisat alkavat Suomen osalta 20.1.

Siinä, missä joukkueiden välinen ensimmäinen harjoitusottelu sunnuntaina alkoi hieman varovaisesti, oli maanantaina kehissä kaksi täyttä höyryä eteenpäin puskevaa joukkuetta. Tapahtumarikas alku tarjosi katsojille viihdettä koko rahan edestä. Jo ensimmäisten minuuttien aikana niin Suomen Miika Hosio ja Jani Korpela kuin Kroatian Franco Jelovic kävivät lähellä maalintekoa.

Kymmenen minuutin pelin kohdalla tulosta alkoi kuitenkin tulla. Ottelun avausmaali syntyi hieman epäonnisesti, kun Tuukka Pikkarainen nosti pallon yli Suomen maalilla torjuneen Kasper Kankaan yrittäessään katkaista kroatialaisten syöttöä. Suomi kuitenkin kuittasi vain 37 sekuntia myöhemmin. Iiro Vanhala laukoi komean tasoituksen suoraan ilmasta Jarmo Junnon antaman rajapotkun seurauksena.

Kroatia siirtyi kuitenkin uudestaan johtoon vain hetkeä myöhemmin. Jelovicin laukaus muutti suuntaa suomalaispelaajien jaloista ja painui vastustamattomasti ohi Suomen maalivahdin Juha-Matti Savolaisen.

Suomi käytti ottelussa melko tasaisesti kahta maalivahtia. Pelinrakenteluvaiheessa Kangas korvasi Savolaisen. Suomi hyödynsikin Kankaan hyvää jalkapelaamista omassa pelinavaamisessaan, minkä lisäksi maalivahti pääsi muutamaan otteeseen yrittämään maaliakin. Tolppaa lähemmäksi Akaa Futsalin pelaaja ei kuitenkaan Kroatian maalia päässyt.

Vain kuusi sekuntia ennen taukoa Kroatia kasvatti johtonsa kahteen, kun Dario Marinovic viimeisteli vieraiden kolmannen maalin aivan Suomen maalin edestä.

Suomen kiri ei riittänyt

Suomi tuli toiselle jaksolle pirteänä ja kavensi ottelun kahteen kolmeen heti jakson alkajaisiksi. Kankaan laukaisu-uhka tuotti lopulta tulosta, kun hänen laukauksensa muutti suuntaa Hosion jalasta ja painui kroatialaismaalin perukoille.

Tämän jälkeen suomalaisten kiri kuitenkin tyssäsi ja ottelu hieman repesi. Ensin Marinovic viimeisteli illan toisensa rangaistuspotkusta, minkä jälkeen Davor Kanjuh vei vieraat jo kolme maalin johtoon Suomen pahan pallonmenetyksen seurauksena.

Suomi tuli kuitenkin vielä otteluun mukaan Henri Alamikkotervon maalilla. Ottelun lopussa Suomi jahtasi kavennusta lentävällä maalivahdilla ja onnistuikin tulemaan maalin päähän, kun Panu Autio iski jo uransa 101. maaottelumaalin. Hetkeä myöhemmin Kristijan Postruzin kuitenkin pysäytti Suomen kirin viemällä Kroatian kahden maalin johtoon.

”Meillä on mahdollisuus voittaa mikä joukkue tahansa”

Suomen joukkueen päävalmentaja Mico Martic oli tappiosta huolimatta tyytyväinen siihen, miten Suomi pystyi pelaamaan yhtä Euroopan parhaista joukkueista pidettyä Kroatiaa vastaan. Martic oli myös tyytyväinen harjoitusleirin antiin kokonaisuudessaan.

– Hyvin erilainen peli sunnuntaihin verrattuna, mutta se kelpaa, sillä teimme paljon hyviä asioita. Ensimmäinen puoliaika oli aika hyvä pieniä hetkiä lukuun ottamatta. Kokonaisuudessaan olen varsin tyytyväinen, sillä Kroatia pelasi tänään paljon paremmin kuin sunnuntaina. Häviäminen Euroopan viidenneksi parhaaksi rankatulle joukkueelle ei ole häpeä ja pelaaminen heitä vastaan on meille hyväksi. Olen ylpeä pelaajistani siitä kuinka pelasimme nämä kaksi ottelua ja kuinka teimme töitä tämän viikon ajan. Mielestäni leiritys oli osaltamme erittäin menestyksellinen, Martic avasi mietteitään ottelun jälkeen.

Marticin mielestä suurimmat kehityskohteet ovat oman maalin suojelussa. Maalinteon Suomen joukkue kyllä päävalmentajan mielestä osaa.

– Tämä tiivis ryhmä. Meillä on pelaajia, jotka pystyvät tekemään maaleja. Meillä olisi pitänyt olla hieman enemmän energiaa suojella omaa maaliamme, sillä kun vastustaja tekee kuusi maalia, on voittaminen lähes mahdotonta. Jos saamme pidettyä vastustajan parissa maalissa, meillä on mahdollisuus voittaa mikä joukkue tahansa. Välillä olimme hieman epäonnisia ja välillä he olivat erittäin hyviä. Näistä otteluista on meille paljon hyötyä EM-kisoja silmällä pitäen.

Ottelu oli Suomen viimeinen ennen tammikuussa alkavia futsalin EM-kisoja. Suomen joukkue kokoontuu yhteen 13.1. ja pelaa ensimmäisen ottelunsa EM-kisoissa 20.1., jolloin vastaan asettuu äärimmäisen kova Italia. Uransa sadannen maaottelun pelanneen Jukka Kytölän mukaan Kroatia-pelit olivat oivaa valmistautumista Italiaa varten.

– Jokainen katsoo varmasti huolella pelin videolta ja siitä tehdään yhdessä analyysi. Nämä pelit valmistivat meitä tosi hyvin Italiaa varten, joka on vastustajana hyvin samantyyppinen kuin Kroatia, Kytölä totesi.

Muut lohkossa pelaavat joukkueet ovat Slovenia ja Kazakstan. Marticin mukaan mitään ihmetemppuja ei enää tammikuussa lähdetä yrittämään.

– Käymme silloin läpi lähinnä erikoistilanteita, maalivahdin käyttämistä ja ylivoimaa. Tänään kokeilimme muutamia asioita, joita kaikki eivät ehkä ymmärtäneet, mutta olen kokonaisuudessaan tyytyväinen.