ComeOn

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva uskoo tuttuun sapluunaan tulevissa EM-jatkokarsinnoissa. Marraskuun karsintaotteluita ”Rive” kohtelee valmistautumisena kevääseen, mutta järisyttäviä muutoksia pelaajistoon tai pelaamiseen on turha odottaa.

Markku Kanerva ei elättele harhaluuloja. Hän tiedostaa täysin hyvin sen, että Huuhkajien edelliset ottelut ovat menneet tuloksellisesti kaikkea muuta kuin hyvin, minkä takia EM-karsintojen kahteen viimeiseen otteluun ei ole jäänyt pelillistä panosta. Sillä, onko Huuhkajat lopulta oman karsintalohkonsa kolmonen vai nelonen, ei ole mitään merkitystä, eikä tulevan viikonvaihteen otteluihin kannata sen takia väkisin yrittää keksiä porkkanaa.

Sitä Kanerva ei kuitenkaan alleviivaa, että tulevat ottelut Pohjois-Irlantia ja San Marinoa vastaan olisivat merkityksettömät. Huuhkajien päävalmentaja korostaa, että EM-karsinnat on nyt nollattu. Näistä peleistä alkaa uusi, maaliskuun EM-jatkokarsintaan tähtäävä projekti, ja tämän maaotteluikkunan pelit ovat ainoat, jotka joukkue ehtii pelata yhdessä ennen maaliskuun kohtalonotteluita.

– Nyt alkaa valmistautuminen maaliskuun pudotuspeleihin. Tämä on meille neljän pelin projekti, Kanerva totesi Huuhkajien mediatilaisuudessa viime viikolla.

EM-kisapaikan tavoittelu varsinaisten karsintojen kautta päättyi Huuhkajien osalta mahalaskuun. Toki tappiota Slovenian tasoiselle joukkueelle ei voi pitää jättimäisenä epäonnistumisena, mutta tapa, jolla Slovenia riisui Suomen aseista, oli vielä 3-0 tulosta olennaisempikin asia. Muutamaa päivää myöhemmin seurannut sulaminen kotona Kazakstania vastaan oli sitten jo todellinen nöyryytys.

Siitä huolimatta Kanerva ei ole halunnut lähteä tekemään merkittäviä muutoksia joukkueensa kokoonpanoon. Uusina pelaajina mukaan on nostettu käytännössä vain Manchester Cityn kakkosjoukkueessa pelaava Tomas Galvez sekä pitkän tauon jälkeen Huuhkajiin palaava Fredrik Jensen. Lisäksi Robin Lod tekee paluun maajoukkueeseen pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Enemmän Kanervan suhtautumisesta tulevaan neljän pelin projektiin kertoo se, ketkä pelaajat hän jätti tästä maaotteluikkunasta pois. Huuhkajien joukkueeseen nimettiin uusista tulijoista huolimatta vähemmän pelaajia kuin yleensä. Useampi maajoukkuerinkiin kuulunut, mutta vähälle peliajalle jäänyt pelaaja jäi nyt ilman kutsua.

Kanerva luottaa omaan ydinryhmäänsä. Ainakin vielä yhden kerran.

– Totta kai olen miettinyt sitä, keitä uusia pelaajia voisimme ottaa mukaan, päävalmentaja sanoo.

– Mutta näen asian niin, että meillä on pelaamisessa kehitettävää, ja tämä on ainoa kerta, kun saadaan joukkue kasaan ennen maaliskuuta, joten mieluummin kehitetään pelaamista niiden pelaajien kanssa, jotka ovat tässä projektissa olleet jo mukana.

Kanervalla on tähän valintaan myös perusteensa. Vaikka päävalmentaja auliisti myöntääkin, että joukkueen pelaamisessa on paljon korjattavaa, hänen mielestään Huuhkajien saama kritiikki on silti ylimitoitettua. Kanervan mukaan pelaaminen näillä pelaajilla ja valitulla pelijärjestelmällä on ollut parempaa kuin mitä viimeaikaiset tulokset antavat ymmärtää.

– Päästimme (lokakuussa) viisi maalia kahteen peliin. Mutta neljä tuli erikoistilanteista, kaksi vielä rankkareista. Omiin meni yksi pelitilannemaali. Puolustuspeli ei ollut sinänsä huonoa, jos katsoo maaliodottamia.

– Hyökkäyspelissä kehitettävää sen sijaan on. Ennen kaikkea hitaissa hyökkäyksissä meillä on ollut vaikeaa luoda korkean odottaman maalipaikkoja. Toki se on jalkapallossa kaikille vaikeaa, Kanerva kertoo jalkapallon-em.fi:lle.

Kanerva on pestinsä aikana toistuvasti muistuttanut, että niin Huuhkajien kanssa työskentelevien kuin median ja fanienkin on muistettava katsoa tulosten taakse. Kazakstan-ottelun sulaminen, esimerkiksi, oli enemmän kiinni henkisestä puolesta kuin puhtaasti pelillisistä asioista.

Historian ainoa Suomea miesten arvokisoihin valmentanut valmentaja sanookin, että Huuhkajat pelasi Kazakstan-ottelussa koko karsintojen parasta hyökkäyspeliään. Paikat vain jäivät käyttämättä, mikä kostautui ottelun lopussa raa’alla tavalla.

Kanerva myöntää, että myös pelaaminen vaatii kehittämistä, ja sekä puolustamiseen että etenkin hyökkäämiseen halutaan tuoda uusia elementtejä ennen maaliskuun EM-jatkokarsintaa. Siitä huolimatta marraskuun otteluiden tärkein anti on aivan toisaalla.

– Haluamme saada hyvät pelit alle ja palauttaa sitä kautta itseluottamus meidän tekemiseen, että ollaan maaliskuussa valmiita.

Omasta asemastaan Kanerva ei halua lähteä spekuloimaan. Huuhkajien päävalmentaja vakuuttaa olevansa sinut valitsemansa tien kanssa. Jos se ei riitä, se ei riitä.

– Päävalmentaja on aina tulosvastuussa. Täytyy kuitenkin nähdä myös se iso kuva. Jalkapallo on todennäköisyyksien peli. Jos pelaaminen näyttää siltä, että sillä todennäköisesti voitetaan pelejä, ollaan oikeilla raiteilla. Itse keskityn vain joukkueen pelin kehittämiseen ja sillä pärjäämiseen.