Velobet

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva uskoo kuuden valioliigapelaajan löytyvän Walesin avauksesta. Siitä huolimatta hän ei koe Huuhkajien olevan liian suuri altavastaaja illan EM-jatkokarsintaotteluun.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on tänään poikkeuksellisen tilanteen edessä., kun se kohtaa Walesin klo 21:45 Cardiffissa. Huuhkajat pelaa ensimmäistä kertaa koskaan EM-jatkokarsinnassa, jossa kaikki on kiinni yhdestä ottelusta. Näin tiukkaan paikkaan ei joukkuetta ole ennen laitettu.

Esimerkiksi se tilanne, että ottelu venyisi jatkoajalle tai ratkeaisi vasta rangaistuspotkukisassa, olisi Huuhkajille täysin uusi. Jatkoajalle Suomi on joutunut kerran historiassaan, vuoden 1912 olympialaisissa. Pilkkukisassa Huuhkajat ei ole virallisessa ottelussa ollut koskaan.

Ehkä jotain etua Suomelle tuo kuitenkin se, että päävalmentajalla on kokemusta vastaavasta tilanteesta. Markku Kanervan luotsaama Pikkuhuuhkajat joutuivat ratkaisemaan vuoden 2009 EM-kisapaikan rankkarikisassa Itävaltaa vastaan kaksiosaisen jatkokarsinnan päätteeksi. Tuolloin Suomi selvisi koitoksesta voittajana ja eteni EM-kisoihin.

– Totta kai olemme miettineet rankkareiden vetäjiä ja skoutanneet vastustajan mahdolliset vetäjät. Meidän maalivahdit saa sitä kautta hyvää informaatiota, Kanerva kertoi Huuhkajien mediatilaisuudessa.

Mikäli Huuhkajat etenee EM-jatkokarsinnan välierästä jatkoon, kohtaa se ensi viikon tiistaina pelattavassa finaalissa Puolan tai Viron. Vaikka karsinnoissakin pelejä pelataan tiiviillä tahdilla, tuo mahdollinen jatkoaika oman haasteensa.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten MM-jatkokarsinnoissa Ruotsi joutui pelaamaan välierissä jatkoajan Tšekkiä vastaan. Finaalissa joukkue oli silmin nähden väsynyt ja hävisi ottelun 0-2 – juurikin Puolalle.

– Onneksi siinä on kuitenkin pidempi palautuminen (kuin normaalisti EM-karsinnoissa) ennen sitä toista peliä, Kanerva pyörittelee.

Avauksessa kuusi valioliigapelaajaa

Huuhkajat kokoontui sunnuntain ja maanantain aikana Bristoliin, jossa joukkue on valmistautunut kohtalokkaaseen Wales-otteluun. Mikäli Suomi etenee EM-jatkokarsinnan finaaliin, jatkuu valmistautuminen Bristolissa, josta joukkue lentää Suomeen vasta tämän viikon sunnuntaina.

Edellisen kerran joukkue on ollut yhdessä marraskuussa EM-karsintojen viimeisten otteluiden yhteydessä. Kanervalla on pitkästä tauosat kaksijakoiset ajatukset.

– Ei ole optimaalinen tilanne, että on neljä kuukautta taukoa, Kanerva sanoo.

– Mutta näistäkin pelaajista iso osa on ollut pitkään mukana ja tietää meidän pelitavan.

Juuri yhteisistä kokemuksista ja selkäytimeen iskostuneesta pelitavasta Huuhkajat on repinyt kilpailuetua itseään lähtökohtaisesti suurempiin jalkapallomaihin verrattuna. Samoihin oppeihin joukkue nojaa myös tällä kertaa. Nyt edun määrä saattaa olla kuitenkin hieman tavallista pienempi, sillä myös Wales on kovissa liemissä keitetty ryhmä.

– Wales on kokenut arvokisakävijä viime vuosilta. Neljistä edellisistä arvokisoista se on ollut mukana kolmissa, Kanerva sanoo.

Esimerkiksi vuoden 2022 MM-kisoissa mukana oli jopa 17 samaa pelaajaa kuin nyt Suomea vastaan.

– Wales jäi EM-karsinnoissa kolmanneksi Turkin ja Kroatian taakse, mutta he voittivat Kroatian kotonaan ja pelasivat vieraissa tasan, Kanerva muistuttaa torstain isäntäjoukkueen iskukyvystä.

Myös joukkueiden pelaajamateriaaleissa on selkeä ero. Huuhkajien kärkipelaajat saattavat kestää vertailun Walesin vastaaviin, mutta materiaalin laajuudessa etu on jopa hälyttävällä tavalla Walesin puolella.

Kanervan mukaan Walesin avauskokoonpanossa tulee olemaan kuusi valioliigapelaajaa. Todennäköisesti nämä ovat Wayne Hennessey, Ben Davies, Chris Mepham, Neco Williams, Harry Wilson ja Brennan Johnson. Maailman kovimmassa jalkapallosarjassa ei tällä hetkellä pelaa yhtään suomalaista pelaajaa.

Avainpelaajat elämänsä vedossa

Suomen mahdollisuuksia kuitenkin parantaa se, että merkittävä osa Huuhkajien pelaajista pelaa tällä hetkellä elämänsä parasta jalkapalloa. Upeassa vireessä oleva Lukas Hradecký on johdattamassa Bayer Leverkusenia seuran ensimmäiseen Saksan mestaruuteen. Joel Pohjanpalo johtaa Serie B:n maalipörssiä ja on Euroopan kuumimpia maalintekijöitä tällä hetkellä. Glen Kamara on päässyt avainrooliin Englannin Mestaruussarjaa johtavan Leeds Unitedin keskikentällä. Kaan Kairinen on Eurooppa-liigan pudotuspeleihin selvinneen Sparta Prahan avainpelaajia.

– Se on upea asia. Aina toivon, että pelaajat pelaavat mahdollisimman korkealla tasolla ja isoja pelejä, Kanerva kertoo jalkapallon-EM.fille.

– Kolikon kääntöpuoli on se, että kuormitus on kovaa. Jos meillä olisi pidempi valmistautumisaika, voisimme antaa pelaajien palautua kunnolla. Nyt he eivät juuri ehdi palautua viikonlopun otteluista.

Toisaalta Huuhkajilla on riveissään myös monta pelaajaa, joilla ei ole alla samanlaista kuormitusta kuin Euroopan huippusarjojen pelaajille. Suomen pelaajista jopa kahdeksan pelaa joko Pohjoismaiden sarjoissa tai USA:ssa, joissa sarjakausi on vasta käynnistynyt tai käynnistämässä.

– Toki sen voi nähdä niin, ettei heillä ole paljoa kuormaa alla, Kanerva sanoo.

– Mutta onhan siinä ero. Tämä ei ole meille optimaalinen tilanne, kun Walesin pelaajilla on sarjat käynnissä.

Kaikesta huolimatta Kanerva ei usko Huuhkajien lähtevän otteluun liian suurena altavastaajana.

– Haaste on kova, mutta sopii Huuhkajille hyvin. Emme me älyttömiä altavastaajia ole, mutta hieman kuitenkin.

Suomen ja Walesin välinen EM-jatkokarsintaottelu alkaa tänään torstaina klo 21:45 Suomen aikaa.

Lue lisää:

> Suomen joukkue EM-jatkokarsintoihin valittu

> Walesin joukkue Suomea vastaan – mukana entinen supertähti


Bayern Munich - Arsenal
Manchester City - Real Madrid