ComeOn

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi tuoreeltaan Suomen EM-karsintalohkon olevan tyydyttävä, vaikka ilmaisikin pettymyksensä etenkin Pohjois-Irlannin päätymisestä Huuhkajien lohkoon.

Suomen EM-karsintalohko vuoden 2024 EM-kisoihin arvottiin sunnuntaina. Vuoden 2023 aikana pelattavissa karsinnoissa Huuhkajat saa vastaansa Tanskan, Slovenian, Kazakstanin, Pohjois-Irlannin ja San Marinon.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva vaikutti tuoreeltaan kevyesti pettyneeltä joukkueensa arpaonneen, vaikka sanoikin arpaonnen olevan ”tyydyttävä”.

Toivevastustajista Suomi sai lohkoonsa vain San Marinon, joka on lohkon joukkueista ainoa, jolla Kanerva ei laske olevan mahdollisuuksia EM-kisapaikkaan. Huuhkajien päävalmentaja kuitenkin muistutti, että joukkue on laittanut viime aikoina esimerkiksi Islannin ahtaalle, eikä ole mikään läpihuutojuttu.

Tanska on luonnollisesti lohkon selkeä ykkössuosikki. Lisäksi Huuhkajilla on Tanskasta hyvät muistot, sillä Suomi voitti juutit 1–0 historiansa ensimmäisessä arvokisapelissä viime vuoden EM-kisoissa, joskin melko poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Slovenia on Suomelle selvästi tuntemattomin vastustaja, kun taas Kazakstania vastaan Huuhkajat pelasi myös edellisissä MM-karsinnoissa. Molemmat ottelut päättyivät Suomen voittoon. Kanerva kuitenkin muistuttaa, että Kazakstan on kova joukkue kotonaan. Joukkue voitti tämän kauden Kansojen liigassa kaikki kotiottelunsa.

Kaiken kaikkiaan Kanerva laskee lohkon olevan todella tasainen, mistä kertovat myös joukkueiden Fifa-rankingsijoitukset. Pohjois-Irlannin osumiseen Huuhkajien lohkoon Kanerva vaikutti olevan kaikkein tyytymättömin.

– Fifan rankingissa Slovenia on 63. ja me ollaan 56. Pohjois-Irlanti on 59. Pohjois-Irlannin tuleminen viidennestä korista ei ollut toiveissa, Kanerva sanoi.

– Lähtökohtaisesti Tanska on suosikki. Kaikki muut, San Marinoa lukuun ottamatta, taistelevat toisesta sijasta.

Tasaisuudesta huolimatta Huuhkajien tavoite EM-karsintoihin on selkeä. Kanerva myös uskoo, että tasaisessa lohkossa joukkueet pelaavat paljon ristiin.

– Ristiin pelaamista varmasti tulee. Kotona meidän ainakin pitää pärjätä. Tavoitteet on kovat. Pelaajien kanssa vielä keskustellaan, mutta kyllä me lopputurnauspaikkaa lähdetään hakemaan. Uskon, että meillä on siihen hyvät mahdollisuudet. Ihan tyydyttävä arvontatulos.

Rohkea, ennakkoluuloton ja entistä parempi Suomi

Kanerva ei vielä muutama tunti arvonnan jälkeen ollut ehtinyt paneutua tulevien vastustajien pelityyleihin, mutta vakuutti, että valmistautumisaikaa on niin paljon, että valmistautumisesta Huuhkajien historian toinen EM-kisapaikka ei ainakaan jää kiinni.

– Meillä on viisi kuukautta aikaa valmistautua ja tutkia huolella nämä vastustajat. Tanska ja Kazakstan on lähimenneisyydestä tuttuja. Pohjois-Irlanti, Slovenia ja San Marino vaatii huolellisinta skouttaamista ja tarkkailua. Uskon, että tässä ajassa saadaan kaikki oleellinen tieto näistä joukkueista.

Tulevat EM-karsinnat ovat myös sikäli mielenkiintoiset, että edellisen kisapaikan tuoneen joukkueen ydinpelaajista muun muassa Tim Sparv, Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Jukka Raitala ovat lopettaneet maajoukkueuransa. Samalla Huuhkajiin on nostettu paljon uusia pelaajia, joita on päästy ajamaan joukkueeseen sisään nyt noin vuoden verran.

– Voitontahtoinen, rohkea, ennakkoluuloton ja toivottavasti entistä parempi, luettelee Kanerva jalkapallon-EM.fille modernin huuhkajalauman pelillisestä ilmeestä kysyttäessä.

– Me pyritään jatkuvasta kehittämään meidän pelaamista. Se on prosesssi. Tässä on luontaista uudistumista tapahtunut vuosien varrella.

Huuhkajien päävalmentaja myös muistutti, että kaikkein oleellisinta on se, että pelaajat pääsevät pelaamaan paljon ja myös onnistuvat seurajoukkueissaan. Silloin he tulevat hyvässä vireessä maajoukkueeseen, mikä on Kanervan mielestä jopa tärkeämpää kuin vastustajien absoluuttinen taso.

– Jopa oleellisempaa kuin tämä arvontatulos on se, että meidän pelaajat on kunnossa ja ennen kaikkea saavat vastuuta seurajoukkueessa ja saavat siellä onnistumisia.

Se, että Suomi arvottiin järjestyksessään yhteen EM-karsintojen kolmesta viimeisestä lohkosta (lohkot H, I ja J), vaikutti myös siihen, että Huuhkajien lohkossa on viiden joukkueen sijasta kuusi joukkuetta. Tämä tarkoittaa, että tilaa harjoitusotteluille ei ensi vuoden maaottelukalenterissa ole.

Tähän Kanerva ei ollut tyytyväinen, sillä se ei mahdollista uusien pelaajien sisään ajamista joukkueeseen.

– Henkilökohtaisesti toivoin viiden joukkueen lohkoa. Lähinnä sen takia, että oltaisiin saatu pari harjoitusottelua, mikä olisi mahdollistanut pelaajien kokeilemista ja sisään ajoa suuremmissa määrin. Nyt täytyy miettiä, miten prosessi etenee. Joka peliin pannaan parhaat kaverit kentälle, se on ihan selvä. Käytetään joukkuetta, jolla pelejä voitetaan.

Kaikki EM-karsintalohkot voit katsoa tästä.