Suomi kohtaa futsalin EM-kisojen lohkovaiheen päätösottelussa Slovenian. Ottelu alkaa tänään klo 18:30 ja sitä voi seurata suorana Ylen kanavilta tai Yle Areenasta. Voitolla Suomella on mahdollisuus edetä pudotuspeleihin.

Suomi on ennen futsalin EM-kisojen lohkovaiheen viimeisiä otteluita juuri siinä tilanteessa, jossa joukkue halusikin ennen turnausta olla. Voitolla Sloveniasta on mahdollista edetä turnauksen pudotuspelivaiheeseen.

Suomen päävalmentaja Mićo Martić ei peitellyt tyytyväisyyttään ratkaisevan ottelun alla. Turnaus alkoi kahdella ottelulla paperilla ylivertaisia joukkueita vastaan, mutta niin vain Suomi onnistui pitämään pudotuspelihaaveensa elossa.

– Usko pois, unelmoin siitä, että meillä on viimeisessä ottelussa mahdollisuus mennä voitolla pudotuspeleihin. Me olemme lohkon heikoiten sijoitettu joukkue ja pelasimme kaksinkertaista Euroopan mestaria Italiaa sekä todella vahvaa Kazakstania vastaan. Joten toivoin juuri tätä tilannetta. Nyt meidän vaan pystyä parhaimpaamme, kroatialainen kertoi Jalkapallon-EM.fi:lle.

Slovenia on lähtökohtaisesti heikoin Suomen lohkovastustajista ja lähinnä Suomea Uefan virallisessa rankingissa. Kaikki mahdollisuudet voittoon ovat olemassa, vaikka Slovenia peliin ennakkosuosikkina lähteekin. Jatkopaikka ei toki ole täysin Suomen omissa käsissä, sillä se edellyttää voiton lisäksi sitä, ettei Italia voita Kazakstania lohkon toisessa ottelussa.

– Toki jos Italia voittaa, meidän ottelullamme ei ole merkitystä, mutta yritetään ensin voittaa tämä peli. Sitten näemme, mihin se riittää. Slovenia voi myös voitolla voittaa lohkon. Siitä tulee jännittävä ja hieno peli, ja tulemme nauttimaan siitä. Slovenia tulee paineistamaan paljon, mutta me teemme saman. Katsotaan, kuka voittaa, Martić totesi päivää ennen ottelua.

Vastassa lohkon pelillisesti paras joukkue – silti valmistautuminen ei poikkea aiemmasta

Vaikka Slovenia oli etukäteen futsalin EM-kisojen B-lohkon kolmossijoitettu, voi etukäteisarviot heittää Martićin mielestä romukoppaan. Kokeneen kroatialaisen mielestä Slovenia on ollut pelillisesti lohkon paras joukkue.

– Uskon, että Slovenia on pelannut parasta peliä lohkossamme. He ovat pelanneet kaksi upeaa ottelua. He olivat jo lähellä voittaa kummankin, jolloin he olisivat jo jatkossa. Nyt heidän täytyy voittaa meidät mennäkseen pudotuspeleihin.

Slovenia pelasi ensimmäisessä ottelussaan tasan lohkon selvän ennakkosuosikin Kazakstanin kanssa. Altavastaaja oli lähellä jopa ottelun voittoa, mutta Kazakstan nousi tasoihin vain kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Italiaa vastaan pelattu toinen ottelu päättyi niin ikään tasapeliin, vaikka Slovenia ottelua hallitsikin.

Suomen päävalmentaja kuitenkin luottaa siihen, että Suomella on potentiaalia haastaa lohkon parasta peliä esittänyt joukkue.

– Tietysti uskon, että jos parannamme peliämme kahdesta ensimmäisestä, voimme haastaa Slovenian. Tulos tulee tai ei tule. Olen sanonut pelaajilleni, että meidän täytyy löytää piilotettuja voimavaroja ottelun vaikeina aikoina. Se on jotain, mitä heidän täytyy löytää itsestään. Olen varma, että pelaajillani on potentiaalia haastaa lohkon tähän asti paras joukkue.

Slovenia on Suomelle mielenkiintoinen haaste myös siinä mielessä, että sen pelityyli on lohkon joukkueista kaikkein lähimpänä Suomea. Siinä missä Italia ja Kazakstan luottavat muutamien tähtipelaajiensa laatuun, nojaa Slovenia Suomen tavoin joukkuepeliin ja aggressiiviseen prässiin.

– Uskon, että Slovenia on nopeampi joukkue, ja sen takia heidän kannattaa prässätä, koska he ovat nopeita tilanteenvaihdoissa. Me ajattelemme peliä samalla tavalla. Ajatuksena on pitää vastustaja kaukana omalta maaliltasi, Martić pohti, ja jatkoi:

– Slovenialla on tietysti kaksi huippuluokan pivotia, Denis Totošković ja Kristjan Čujec, ja kun pallo pelataan heille, sitä on mahdoton saada pois. Meidän tärkeimpänä tavoitteenamme on pitää pallo pois heiltä.

Suomen hyökkääjän Lassi Lintulan mielestä ratkaisuottelu ei aiheuta sen kummempia valmistautumistoimia. Suomen joukkue luottaa siihen, että samat vahvuudet, jotka ovat kantaneet tänne asti, riittävät myös Slovenian kaatamiseen.

– Totta kai se on tärkeä ottelu meille. Mutta se on myös normaali peli. Valmistaudumme kuten yleensä. Katsomme videoita ja harjoittelemme ottelukohtaisia asioita.

Pakkovoiton paikka – kuten monta kertaa aiemminkin

Futsalmaajoukkue ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa pakkovoiton edessä. MM-karsinnoissa Suomi oli ennen viimeistä ottelua tilanteessa, jossa vain voitto Georgiasta toisi paikan jatkokarsinnassa. Jatkokarsinnassa sama tilanne oli edessä Valko-Venäjää vastaan. EM-karsinnoissa Suomi tarvitsi viimeisen kierroksen voiton Belgiasta historialliseen paikkaan EM-kisoissa.

Joka kerta tulos oli sama. Suomen voitto.

– Olemme luottavaisempia, kun meillä on yksinkertainen tavoite. Meidän vain täytyy voittaa peli. Olemme rauhallisempia, kun meidän ei tarvitse miettiä tai ylianalysoida mitään vaan vain pelata. Paineet tekevät tilanteesta yksinkertaisemman pelaajille. He eivät mieti liikaa, vaan yrittävät vain pelata, Martić sanoi.

Suomi vaikuttaakin joukkueelta, joka saa itsestään parhaan irti vasta selkä seinää vasten. Nyt sama on edessä Sloveniaa vastaan. Joukkueen päävalmentaja on samaa mieltä.

– Uskon, että pelaajat ovat rennompia, kun tilanne on yksinkertainen. Voitto tai tappio. Tasapelillä ei ole nyt merkitystä.

Myös Lintula allekirjoittaa väitteen.

– Kun pelaamme vielä normaalia tärkeämpiä pelejä, keskitymme entistä paremmin.

Tänään edessä on todellakin normaalia tärkeämpi peli. Voitolla Suomi on ennätyksellisen lähellä olla ensimmäisen Palloliiton alainen miesten maajoukkue, joka etenee arvokisoissa pudotuspeleihin.

 


Espanja - Englanti