Kuva: Wallpaperflare.com

Suomen futsalmaajoukkue selvitti tiensä ensimmäistä kertaa historiassaan EM-lopputurnaukseen. Ratkaisevassa karsintaottelussa joukkue kaatoi Belgia lukemin 3-2 keskiviikkoiltana Vantaalla.

Ottelun ensimmäinen jakso oli äärimmäisen tasainen, eikä paikkoja siunaantunut kummallekaan joukkueelle. Toisella jaksolla Suomi rikkoi kuparisen. Juhana Jyrkiäinen pelasi keskialueen riiston jälkeen pallon Iiro Vanhalle, jonka laukauksen Jyrkiäinen itse jatkoi maaliin maaliviivalta.

Ottelun loppuhetkillä Belgia haki tasoitusta lentävällä maalivahdilla. Vierasjoukkue onnistuikin tasoittamaan ottelun 35. peliminuutilla. Ibrahim Adnane viimeisteli varmasti Suomen puolustusneliön keskeltä.

Maalin jälkeen Suomen päävalmentaja Mico Martic otti aikalisän ja onnistui kääntämään pelin suunnan. Lähes heti aikalisän jälkeen Jarmo Junno haastoi onnistuneesti belgialaispuolustuksen, minkä jälkeen Vanha pääsi viemään Suomen johtoon jo toistamiseen.

Belgialaiset hakivat vielä tasoitusta lentävällä maalivahdilla, mutta heidän sijastaan maalinteossa onnistui Suomen lajilegenda Panu Autio. Tyhjiin viimeistelty maali oli jo Aution maajoukkueuran 94.

Belgia pääsi vielä hetkeä myöhemmin yllättämään Suomen maalivahdin Juha-Matti Savolaisen, kun Diniz Pinheiron pienestä kulmasta lähtenyt laukaus upposi sisään maalin etukulmasta.

Maali antoi vierasjoukkueelle toivoa, mutta kiri loppui lyhyeen, kun Leo rikkoi alimpana pelaajana Vanhaa ja sai punaisen kortin. Miesylivoimalla pelannut Suomi ei antanut belgialaisille enää mahdollisuuksia ja varmisti näin 3–2 voiton myötä historiallisen kisapaikan.

Suomen päävalmentaja Martic uskoo, että kisapaikka on palkinto pitkäjänteisestä työstä, mitä Suomessa on futsalin eteen viimeiset vuodet tehty.

– En tiedä, onko tämä totta vai ei. Peli ei ollut helppo, mutta uskon, että toisella jaksolla olimme vähän parempi joukkue. Olemme edenneet pykälä pykälältä ylöspäin, ja kokemus on se, mikä näissä peleissä merkitsee. Suomalaisissa seuroissa on tehty vuosien varrella hyvää työtä, Martic sanoi Ylen haastattelussa.

Maajoukkueen konkari ja Suomen kaikkien aikojen futsalpelaaja Autio oli samaa mieltä päävalmentajan kanssa.

– Onnentunne ja huikea fiilis. Puhuimme, että tavallaan tämä oli vain yksi peli muiden joukossa, mutta olihan panos tietty aika iso. Emme ole ottaneet oikoreittejä ja laittaneet peruspalikat kuntoon. Nyt se on tässä, Autio kertoi tyytyväisenä.

EM-kisat pelataan tammi-helmikuussa Hollannissa. Ottelupaikkakuntia toimivat Amsterdam ja Groningen.