Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kokee, että todellisten fanien tulee tukea joukkuettaan myös vaikeina aikoina. Hän kuitenkin myöntää, että myös Huuhkajilla on paljon anteeksipyydettävää fanien suuntaan. Se aiotaan tehdä hyvien peliesitysten kautta.

Meneillään oleviin EM-karsintoihin suurin odotuksin lähtenyt Huuhkajat petti faninsa pahanpäiväisesti, kun se hävisi lokakuussa ensin Slovenialle vieraissa ja sitten nöyryyttävän sulamisen saattelemana Kazakstanille Helsingissä. Suomella on edelleen käytössä varapatruuna EM-kisoihin, sillä se pääsee maaliskuussa pelaamaan EM-jatkokarsintoja. Lokakuun jälkeen mahdollisuus edetä EM-kisoihin suoraan karsintalohkon kautta on kuitenkin mennyttä.

Huuhkajien kannattajat antoivat joukkueensa kuulla suoran palautteen Olympiastadionilla pelatun Kazakstan-ottelun jälkeen. Fanit vihelsivät johtoasemasta 1-2 tappioon ajautuneelle Suomelle tyytymättömyyttään osoittaen.

– Fanit odottavat menestystä. Se on selvää. Ja olemme saaneet aivan upeaa kannatusta karsintojen aiemmissa peleissä. Se korpeaa, kun emme pysty palkitsemaan sitä, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoo jalkapallon-em.fi:lle.

Kanerva kuitenkin muistuttaa pettymysten kuuluvan urheiluun, vaikkei niitä toki tuottaa halutakaan. Huuhkajien päävalmentajan mukaan sekä joukkueen että fanien on jälleen todistettava arvonsa marraskuun maaotteluissa.

– Olen usein sanonut, että todellinen kannustus mitataan siinä, kuinka vahvasti ollaan tukemassa joukkuetta vastoinkäymisten hetkellä. Ja uskon, että fanit ovat meidän takana taas näissä otteluissa.

– Se luo toki painetta. Haluamme näyttää itsellemme, medialle ja faneille, että olemme joukkue, joka pärjää.

Kanerva lupaa, että marraskuun maaotteluissa nähdään todella näytönhaluinen Suomi. Päävalmentajan mukaan jokainen pelaaja haluaa todistaa kykynsä sekä faneille että muulle joukkueelle ennen maaliskuussa pelattavaa EM-jatkokarsintaa.

Huuhkajaluotsi myös muistuttaa, että suomipaidan päälle vetäminen on aina kunnia-asia, eikä sellaista asiaa kuin merkityksetön maaottelu ole olemassakaan. Lisäksi marraskuun karsintaotteluissa on kunnian palauttamisen lisäksi pelissä pelipaikat maaliskuun otteluihin.

– Toivon, että pelaajat kokevat asian niin, että joka kerta, kun maajoukkuepaita menee päälle, kyseessä on tärkeä tapahtuma, Kanerva sanoo.

– Lisäksi nämä pelit ovat tärkeitä sitä kautta, että meidän täytyy palauttaa joukkueen uskottavuus. Itseluottamus on kärsinyt, ja meidän pitää saada uutta oppia. Ei ole parempaa tapaa lähteä maaliskuun peleihin kuin antaa kaksi hyvää peliesitystä nyt.

Totaalisesti pieleen menneet lokakuun karsintaottelut eivät ole horjuttaneet seitsemän vuotta Huuhkajien valmentaneen Kanervan uskoa joukkueeseen. Kanervan mukaan sekä Slovenia- että Kazakstan-pelissä oli hyviä elementtejä, joita voidaan jatkojalostaa kohti maaliskuuta. Täysin uutta pelitapaa Kanerva ei aio joukkueelleen luoda, vaikka tiettyjä pelin osa-alueita täytyykin lokakuun jäljiltä korjata.

Ja vaikka ”koko kansan Markkunakin” tunnettu päävalmentaja penää faneilta ymmärrystä ja tukea vaikeilla hetkillä, ei hän halua peitellä sitä, etteikö joukkueellakin olisi syytä kilven kiillotukseen fanien suuntaan.

– Tietysti haluamme päättää EM-karsinnat hyviin tuloksiin. Olemme sen velkaa huikealle yleisölle, joka meitä on kannustanut. Valitettavasti ei pystytty tarjoamaan sitä edellisessä karsintapelissä. Mutta olen aivan varma, että joukkue on erittäin näytönhaluinen. Me haluamme pestä kasvomme.

Suomi pelaa EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Pohjois-Irlantia vastaan perjantaina 17.11. klo 19:00 Helsingin Olympiastadionilla. Ottelun voi katsoa maksutta TV2-kanavalta.