ComeOn

Suomi hävisi toisen ottelun futsalin EM-kisoissa maanantai-iltana 2-6. Joukkue taisteli Kazakstania vastaan upeasti ja piti ottelun pitkään tiukkana, mutta toisella jaksolla tasoero kävi ilmi ja peli repesi.

Kazakstan aloitti ottelun terävästi ja Suomi joutui heti ahtaalle. Ensimmäisen kolmen minuutin sisään edellisten MM-kisojen nelonen sai kolme vaarallista maalipaikkaa. Heti alkusekunneilla Douglas Junior uhitteli Antti Koivumäen vartioimaa maalia, mutta Golden Futsal Teamin maalivahti otti hyvän torjunnan.

Vain sekunteja myöhemmin pallo kävi jo Suomen maalin tolpassa, minkä jälkeen Birzhan Orazov pääsi ampumaan reboundista. Koivumäki kuitenkin torjui hyvin. Pari minuuttia myöhemmin Taynan nosti pallon vain hieman Suomen maalin yläkulman ohi.

Suomen ensimmäinen paikka syntyi, kun ottelun hienosti aloittanut Koivumäki nousi itse mukaan hyökkäykseen ja tykitti kovan laukauksen, joka ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Kazakstan on tunnettu siitä, että se käyttää maalivahtiaan Higuitaa aktiivisesti hyökkäyspelissä, mutta ottelun ensimmäisen kympin aikana enemmän pallollisessa oli mukana Suomen Koivumäki. Suomi piti Higuitan hyvin pois pelistä, ja niinä harvoina kertoina, kun maalivahti pääsi pallon kanssa nousemaan, oli Suomen prässi tehokkaasti sulkemassa syöttösuuntia ylöspäin.

Kolmentoista minuutin jälkeen Suomen väsymätön prässi tuotti tulosta. Kazakstan ei saanut palloa pelattua ulos omalta alueeltaan ja lopputuloksena oli harhasyöttö, joka kimposi Henri Alamikkotervon kautta Miika Hosiolle maalin eteen. Hosio ei erehtynyt, vaan nosti pallon yli voimattoman Higuitan.

Ensimmäisen jakson lopussa pelin hallinta siirtyi kuitenkin selvästi Kazakstanille, ja vain Koivumäen hyvät pelastukset pitivät Suomen johtoasemassa. Kolme minuuttia ennen puoliajan loppua Kazakstanin painostus kostautui. Pitkän pyörityksen päätteeksi pallo päätyi Suomen alueen kulmaan, josta Dauren Tursagulov käänsi sen maalin eteen. Ensimmäisenä palloon pääsi Orazov, joka siirsi sen Suomen tyhjään maaliin.

Suomi taisteli, mutta Kazakstan osoitti laatunsa maalipaikoissa

Toisen jakson ensimmäinen paikka siunaantui Kazakstanille, joka pääsi hieman onnekkaastikin läpiajoon. Koivumäki kuitenkin jatkoi hyviä otteitaan ja torjui varmasti. Hetkeä myöhemmin Suomi siirtyi ottelussa 2-1 johtoon.

Suomi käynnisti hyökkäyksen omalta alueeltaan. Pallo saatiin pelattua Juhana Jyrkiäiselle Kazakstanin alueen kulmaukseen, josta hyökkääjä jatkoi sen yhdellä kosketuksella maalin eteen nousseelle Jani Korpelalle. Korpelan painava laukaus upposi Higuitan käsien kautta maaliin.

Johtoasema ei kuitenkaan ehtinyt vanhentua minuuttiakaan, kun Kazakstan iski. Higuita saatiin pitkästä aikaa hyökkäykseen mukaan ja maalivahdin tulinen veto upposi Suomen verkkoon epäonnisesti Iiro Vanhan kautta.

Maalin jälkeen Suomella oli vaikeuksia saada omaa pallollista peliään käyntiin, eikä joukkue oikein saanut rakenneltua kunnon hyökkäyksiä. Kazakstan sen sijaan vaikutti alati vaaralliselta ja onnistui rakentamaan monta läheltä piti -tilannetta.

Yksitoista minuuttia ennen loppua Kazakstan siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Orazov jatkoi taitavasti Douglas Juniorin laidalta tulleen syötön toisella laidalla nousua tehneelle Arnold Knaubille, joka siirsi pallon ohi voimattoman Koivumäen.

Hetkeä myöhemmin Suomen verkko heilui taas. Azat Valiullin voitti oman kaksinkamppailunsa kentän laidan tuntumassa ja käänsi pallon Suomen alueen keskustaan Orazoville. Ala pääsi kääntämään turhan helposti Korpelan edestä ja laukoi pallon Suomen maalin takakulmaan.

Suomi onnistui niin minuuttia myöhemmin rakentamaan todella hyvän paikan Panu Autiolle maalin takakulmalle, mutta Higuita esitti mahtavan torjunnan ja piti Kazakstanin johdon kahdessa.

Kun itse ei tee, niin vastustaja rokottaa. Kazakstan purki upeasti Suomen prässin, minkä seurauksena pallo saatiin Edsonille Suomen hyökkäysalueella. Pelaaja jatkoi Knaubille, joka ohitti Koivumäen varmasti.

Kun kuusi minuuttia oli jäljellä Suomi siirtyi lentävän maalivahdin käyttöön. Paine saatiinkin todella hyvin Kazakstanin päätyyn, mutta pyöritys ei tuottanut merkittävää tulosta. Sekä Autiolla että Korpelalla oli omat paikkansa, mutta Kazakstanin uhrautuva puolustus piti Higuitan työt vähissä. Aivan ottelun lopussa Valiullin kävi vielä viimeistelemässä loppulukemat.

Suomi osoitti, että se pystyy aivan maailman huippumaatakin vastaan pitämään palloa ja luomaan paikkoja, mutta lopulta joukkueiden välinen tasoero oli vain liikaa. Etenkin viimeistelyssä Kazakstan oli selvästi Suomea edellä ja ansaitsi voittonsa.