ComeOn

Suomi pelasi tiistaina EM-karsinnoissa Kazakstania vastaan Olympiastadionilla. Huuhkajat pelasi upean pelin ja oli etenkin ensimmäisellä puoliajalla ajoittain dominoiva. Selvästi aiempaa paremmin hyökännyt Suomi loi maalipaikkoja tuplasti Kazakstaniin verrattuna, mutta hukkasi tukun loistavia tilaisuuksia. Kazakstan iski ottelun lopussa molemmat paikkansa sisään ja voitti ottelun 2-1. Samalla Huuhkajien mahdollisuudet EM-kisoihin karsintalohkon kautta murenivat täysin.

Huuhkajilta dominoiva avausjakso

Markku Kanerva näpäytti arvostelijoitaan, jotka olivat lauantain Slovenia-tappion jälkeen sitä mieltä, että Huuhkajien päävalmentaja lähtee kärkimaita vastaan pelaamaan liian varovaisella taktiikalla. Robert Taylor nousi ensimmäistä kertaa näissä EM-karsinnoissa Huuhkajien avaukseen ja Daniel Håkans istutettiin wingbackin paikalla, kun Kanerva kävelytti kentälle huomattavasti hyökkäysvoittoisemman pelaajamateriaalin kuin mitä Huuhkajilta on totuttu näkemään.

Inter Miamin Taylor oli jo kahden minuutin pelin jälkeen väläyttää vaarallisuuttaan tekemällä ovelan pystyjuoksun Kazakstanien topparien selustaan. Joel Pohjanpalon läpisyöttö karkasi kuitenkin niukasti liian pitkäksi. Kymmenen minuuttia Pohjanpalo oli huudattaa suomalaisyleisöä itse hakemalla saksipotkua Taylorin antamaan keskitykseen. Upea suoritus jäi kuitenkin vailla palkintoa, kun laukaus suuntautui ohi Kazakstanin maalin.

Huuhkajien vyörytys jatkui, ja pari minuuttia myöhemmin Kaan Kairinen kävi lähellä ottelun kuparisen rikkomista. Pallo pelattiin pitkän hyökkäyksen päätteeksi Teemu Pukille Kazakstanin rangaistusalueen rajalle ja syöttö takaviistoon löysi Kairisen, jonka viimeistely-yritykseen Igor Shatskiy venytti upeasti sormensa väliin.

Hetkeä myöhemmin Robert Ivanov nousi korkeimmalle hyökkäyspään kulmapotkussa, mutta pusku jäi vaille voimaa ja Shatskiy ehti koppaamaan pallon hyppysiinsä.

Jakson puolivälissä Nikolai Alho nousi Huuhkajien hyökkäyksen kärkeen tekemällä fiksun pystyjuoksun koko Kazakstanin puolustuksen läpi. Taylorin syöttö puhkoi Kazakstanin linjan ja Alho pääsi läpiajoon. Volos NPS:n laitapuolustajan viimeistely ei kuitenkaan onnistunut. Seuranneesta kulmapotkusta Pohjanpalo pääsi yrittämään pienestä kulmasta, mutta laukaus karkasi sivuverkkoon.

Ensimmäisen puoliajan avauspuolikas oli täyttä Suomen hallintaa. Huuhkajat piti palloa yli 60-prosenttisesti ja syötti yli kaksi kertaa Kazakstania useammin. Maaliodottamaa Huuhkajat oli luonut lähes maalin verran jo ennen kuin Kazakstan oli saanut ensimmäistäkään laukausta.

25 minuutin kohdalla Kazakstan sai vapaapotkun keskialueelta, josta joukkue myös taikoi ensimmäisen vaarallisen tilanteensa. Marat Bystrovin jatko avopaikasta suuntautui kuitenkin Suomen maalin ohi.

Seuraavasta Huuhkajien hyökkäyksestä Pohjanpalo hankki vapaapotkun noin 25 metristä ja Yhdysvalloissa kulttipelaajaksi noussut Taylor kiitti Kanervaa avauskokoonpanon paikasta. Tulinen veto nousi juuri ja juuri Kazakstanin muurin yli ja painui maalin ylänurkkaan Shatskiyn torjunnan kautta.

Kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä Kazakstan pääsi vaarallisen oloiseen vastahyökkäykseen Glen Kamaran pahan pallonmenetyksen myötä. Kamara kuitenkin paikkasi erheensä ehtimällä blokkaamaan Askhat Tagybergenin laukauksen.

Ottelun virtaus tasoittui Suomen maalin jälkeen ja tilanteita alettiin nähdä myös Huuhkajien puolustuspäädyssä. Kotijoukkueen puolustuspeli kuitenkin piti, eikä aidosti vaarallisia paikkoja nähty. Aivan jakson lopussa Håkans pääsi vielä laukomaan Pukin cutback-syötöstä, mutta veto karkasi reilusti Kazakstanin maalin yli.

Tehottomuus maksoi mahdollisuuden EM-kisoihin

Huuhkajat aloitti myös toisen puoliajan hienosti. Vain parin minuutin pelin jälkeen Pohjanpalo pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta veto viuhui hieman takakulman ohi. Hetkeä myöhemmin Suomi sai riiston syvällä Kazakstanin alueella ja Pukki pääsi jo varmalta näyttäneeseen maalipaikkaan. Minnesota Unitedin hyökkääjä onnistui kuitenkin laukomaan päin kazakstanilaispuolustajan jalkaa.

Parin minuutin kuluttua myös Kazakstan osoitti vaarallisuuttaan. Maxim Samorodov alusti loistavan tilanteen, mutta Bagdat Kairov ei aivan ehtinyt kymppipaidan keskitykseen.

Vajaan tunnin pelin jälkeen Suomi oli jälleen tehdä helpottavan toisen osuman. Taylor tuli selvästi sovitussa kuviossa vastaan alhaalta lähtenyttä syöttöä ja Håkans karkasi pystyjuoksuun. Taylor onnistui jatkamaan pallon Euroopan nopeimpiin pelaajiin kuuluvalle Håkansille, joka karkasi läpiajoon. Laukaus kuitenkin painui tolppaa nuollen Kazakstanin maalin ohi.

Hetkeä myöhemmin Kazakstanin tähtipelaaja Tagybergen antoi suomalaisyleisölle näytteen upeasta potkutekniikastaan. Yli 40 metristä lähtenyt laukaus leijaili Lukas Hradeckýn pään yli pamahti Huuhkajien maalin ylärimaan.

Huuhkajat kuitenkin selvisi säikähdyksellä ja hetkeä myöhemmin Kamara ja Taylor olivat jo luomassa maalipaikkaa Kazakstanin rangaistusalueen kulmalla. Taylorin laukaus meni kuitenkin selvästi maalin ohi.

72 minuutin pelin jälkeen Suomen puolustus oli todella sekavassa tilassa Kazakstanin vapaapotkun jälkeen. Kamaran purku epäonnistui täydellisesti ja Arttu Hoskosen sekä Richard Jensenin välillä oli selvää epäselvyyttä, miten jatkotilanne puolustetaan. Tilanne johti siihen, että pallo osui Jensenin käteen ja Kazakstanille tuomittiin tilanteesta rangaistuspotku.

Baktiyor Zaynutdinov ei erehtynyt vaan viimeisteli varmasti keskelle maalia ja antoi Huuhkajien EM-kisahaaveille todella kovan kolauksen.

Samalla Kanerva vaihtoi Huuhkajien ehdottomasti parhaimpiin pelaajiin läpi ottelun kuuluneen Taylorin Benjamin Källmanilla ja Pukin Marcus Forssilla.

Huuhkajien takaa-ajo ei kuitenkaan lähtenyt liikkeelle käytännössä millään tavoin. Ottelun ensimmäisen tunnin aikana loistavasti toiminut hyökkäyspeli oli lähes olematonta, eikä palloa saatu kontrolloidusti Kazakstanin päätyy.

Koska tasapeli ei riittänyt kummallekaan joukkueelle, iski myös Kazakstan lisää paukkuja hyökkäykseen. Se oli joukkueista selvästi tehokkaampi, sillä heti ensimmäinen kunnon maalipaikka toi tulosta. Ramazan Orazov antoi kulmapotkun ja Zaynutdinov jatkoi pallon etualueelta Huuhkajien maalin alakulmaan.

Tappio tiesi Suomen EM-kisahaaveiden murenemistä ainakin karsintojen lohkovaiheen osalta. Kazakstan nousi Huuhkajien edelle 15 pisteeseen. Ottelun vähemmän pelanneet Tanska ja Slovenia ovat 16 pisteessä. Suomi on lohkon neljäntenä 12 pisteellä.

Tanska kohtaa vielä tiistai-iltana San Marinon ja Slovenia Pohjois-Irlannin. Mikäli joukkueet voittavat omat ottelunsa, häviävät Suomen mahdollisuudet EM-kisoihin myös teoriassa. Käytännössä kisapaikka on kuitenkin karannut jo liian kauas.

Huuhkajat hallitsi ottelua lähes täysin ensimmäisen tunnin, ja loi tuplasti enemmän maalipaikkoja kuin Kazkastan, mutta ei onnistunut viimeistelemään lukuisista maalipaikoistaan. Suomi on ollut näissä EM-karsinnoissa normaalisti tehokas, mutta nyt Huuhkajien perisynti nosti päätään kriittisellä hetkellä.

Suomen ainoaksi mahdollisuudeksi EM-kisoihin jää ensi kevään EM-jatkokarsinta, johon pääsyn se on jo varmistanut.

Suomi – Kazakstan 1-2 (1-0)

28’ Robert Taylor 1-0
76’ Baktiyor Zaynutdinov 1-1 (rp.)
90′ Baktiyor Zaynutdinov 1-2