ComeOn

Suomi on yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa jättänyt virallisen hakemuksen vuoden 2025 naisten EM-kisojen järjestäjäksi. Pohjoismaiden hakemus on yksi viidestä tähän mennessä jätetystä hakemuksesta. Kisojen järjestäjämaa tai -maat päätetään joulukuussa.

Ruotsi, Norja, Tanska ja Suomi ovat jättäneet virallisesti ensimmäisen vaiheen hakemuksensa vuoden 2025 naisten EM-kisojen järjestäjiksi. Maat ovat Palloliiton tiedotteen mukaan tehneet aktiivista yhteistyötä jo useamman vuoden sen eteen, että jonain päivänä Pohjoismaat järjestäisivät yhdessä jalkapallon arvoturnauksen.

Yhteistyön tavoitteena on ollut määrittää, mitkä stadionit ja kaupungit pystyisivät vastaamaan arvoturnauksen järjestämisestä, sekä miten joukkueiden majoitustilat ja muut olosuhteet järjestettäisiin niin, että yksi Euroopan suurimmista urheilutapahtumista olisi mahdollista järjestää. Työn on ilmoitettu jatkuvan tämän vuoden lokakuun loppuun asti. Kisajärjestäjien hakemusten takaraja on juuri lokakuussa.

– Jalkapallolla on vahva mahdollisuus luoda uutta. Yhdessä pohjoismaisten kumppaniemme kanssa haluamme näyttää, että jalkapallon kautta voimme luoda eettistä, läpinäkyvää sekä monimuotoista tulevaisuutta niin urheilussa kuin muussakin yhteiskunnassa, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi liiton tiedotteessa.

– Kaikki Pohjoismaiden Jalkapalloliitot ovat yhtä mieltä siitä, että arvoturnauksen järjestäminen Pohjoismaissa on todella tärkeää. Lisäksi haluamme yhdessä viedä naisten jalkapalloa eteenpäin, Ruotsin Jalkapalloliiton presidentti Karl-Erik Nilsson kertoi.

Se, että maat aikovat hakea vuoden 2025 naisten EM-kisojen emännyyttä, oli tiedossa jo aiemmin, mutta nyt Pohjoismaat ovat jättäneet virallisen hakemuksensa ja ovat mukana kisajärjestäjän valintaprosessissa. Lisäksi Färsaarten ja Islannin Jalkapalloliitot ovat virallisesti ilmoittaneet tukevansa hakemusta.

Jos Pohjoismaiden hakemus valitaan voittajaksi, tullaan vuoden 2025 naisten EM-kisojen finaali pelaamaan Tukholman Friends Arenalla. Muita otteluita ei ensivaiheen hakemuksessa vielä yksilöity. Suomessa ottelupaikkakunnat olisivat Helsinki ja Tampere.

Kaikki neljä Pohjoismaata ovat mukana vuoden 2022 EM-kisoissa, jotka pelataan heinäkuussa Englannissa. Suomelle turnaus on historian neljäs. Tanska, Ruotsi ja Norja ovat moninkertaisia naisten EM-kisojen mitalisteja.

Muut turnausta tähän mennessä hakeneet maat ovat Puola, Ranska, Sveitsi ja Ukraina. Jokainen maista hakee EM-kisojen emännyyttä itsekseen.

Päätös vuoden 2025 EM-kisojen järjestäjästä tehdään joulukuussa 2022.