Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisojen alkulohkot pelataan päätökseensä tänään. Tämän jälkeen kisoissa pidetään ensimmäiset välipäivät, sillä pudotuspelit alkavat vasta juhannuslauantaina 26.6.

E-lohkon tilanne on lohkovaiheen viimeiselle ottelukierrokselle tultaessa todella yllätyksellinen. Ruotsi on ainoa joukkue, joka on varmistanut jatkopaikkansa. Lohkon kaksi suurinta suosikkia, Espanja ja Puola, ovat puolestaan lohkon viimeisillä sijoille ennen tämän päivän otteluita.

Panosta Ruotsillakin kuitenkin ottelussa Puolaa vastaan on, sillä tappiolla maa putoaisi lohkokolmoseksi. Vaikka neljä pistettä jatkopaikkaan lohkon kolmannelta sijalta riittääkin, haluavat länsinaapurit varmasti välttää tämän kohtalon kaikin keinoin.

Tasapeli riittää Ruotsille lohkovoittoon vain, mikäli Slovakia ja Espanja pelaavat tasan, tai Espanjan voittaessa vain yhdellä maalilla ja Ruotsin pelatessa niin monimaalisen tasapelin, että se on lohkon päätteeksi tehnyt Espanjaa enemmän maaleja. Muussa tapauksessa Blågult on tasapelillä lohkonsa toinen. Voitolla Ruotsi varmistaisi lohkovoiton.

Puola puolestaan tarvitsee Ruotsia vastaan voiton, sillä tasapelillä joukkue ei jatkopeleihin etene. Voitolla Ruotsista joukkue kuitenkin nousisi lohkokakkoseksi ja olisi varmasti jatkossa.

Slovakialle riittää Espanjaa vastaan piste pudotuspelipaikan varmistamiseen. Voitolla Slovakia voittaa lohkonsa, jos Ruotsi ei voita omaa otteluaan. Tappiollakin Slovakia saattaa edetä jatkoon, mutta tällöin joukkueen on toivottava, ettei Puola voita Ruotsia.

Espanja puolestaan etenee jatkoon tasapelillä, jos Puola ei voita omaa otteluaan. Kahden parhaan joukkoon noustakseen Espanja kuitenkin tarvitsee voiton. Tällöin joukkue voittaisi lohkonsa, mikäli Ruotsi ei voita Puolaa, tai mikäli Ruotsi pelaa tasan ja Espanja kasvattaa maalieronsa Ruotsia paremmaksi. Muissa tapauksissa joukkue on voitolla lohkon kakkonen. Tappiolla Espanja on ulkona pudotuspeleistä.

E-lohkon päätöskierroksen kamppailut:

Ruotsi – Puola 23.6. klo 19:00 Yle TV2

Slovakia – Espanja 23.6. klo 19:00 Yle Areena


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG