ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisojen alkulohkot pelataan päätökseensä tänään. Tämän jälkeen kisoissa pidetään ensimmäiset välipäivät, sillä pudotuspelit alkavat vasta juhannuslauantaina 26.6.

Kuolemanlohkoksi nimetty F-lohko on päätöskierrokselle tultaessa todella kimurantissa tilanteessa. Kaikilla joukkueilla on vielä mahdollisuus pudotuspeleihin ja jopa varmaan pudotuspelipaikkaan.

Ranska johtaa lohkoa neljällä pisteellä, ja on varmasti pudotuspeleissä. Tasapelillä joukkue kuitenkin varmistaisi paikan lohkon kahden parhaan joukossa. Voitolla Ranska varmistaisi lohkovoiton. Tappiolla Ranska on lohkokakkonen, mikäli Unkari voittaa Saksan, mutta ei liian suurella maalierolla, tai mikäli Unkari ja Saksa pelaavat tasan.

Portugali puolestaan tarvitsee pisteitä Ranskaa vastaan jatkopaikan varmistaakseen, vaikka se saattaa tappiollakin päästä pudotuspeleihin. Tällöin joukkueen kohtalo riippuu kuitenkin Saksan ja Unkarin välisen ottelun lopputuloksesta ja maalierovertailusta muihin lohkokolmosiin. Ennen lohko E:n ratkaisevia otteluita maaliero -1 riittäisi Portugalille jatkoon lohkokolmosena, mutta sillä edellytyksellä, että Saksa häviää vähintään kolmella maalilla.

Voitolla Ranskasta Portugali voittaa lohkon, jos Saksa ei voita omaa otteluaan. Jos Saksa voittaa, on Portugali lohkon toinen. Tasapelillä Portugali on lohkokakkonen, jos Unkari voittaa Saksan. Muussa tapauksessa Portugali on lohkokolmonen, mutta etenee neljännesvälieriin.

Saksa puolestaan tarvitsee Unkarin vastaan vähintään pisteen, jotta se pitää pudotuspelipaikan täysin omissa käsissään. Myös pienimaalinen tappio riittää Saksalle jatkoon, jos Portugali häviää Ranskalle. Jos Portugali saa pisteitä, tulee Saksan pelata vähintään tasan, jotta se varmistaa pudotuspelipaikkansa.

Saksaa voittaa lohkonsa, jos se voittaa Unkarin ja Ranska ei voita Portugalia. Muussa tapauksessa Saksa on voitolla lohkokakkonen.

Unkarin osalta asetelmat ovat kaikkein selvimmät. Se tarvitsee Saksaa vastaan pakkovoiton päästäkseen pudotuspeleihin. Voitolla joukkueen lopullinen sijoitus riippuu siitä, miten Portugali ja Ranska pelaavat keskenään. Neljä pistettä riittää kuitenkin viemään maan jatkoon jopa lohkon kolmannelta sijalta. Lohkovoittajaksi Unkari ei voi enää selviytyä.

F-lohkon päätöskierroksen ottelut:

Portugali – Ranska 23.6. klo 22:00 Yle TV2

Saksa – Unkari 23.6. klo 22:00 Yle Areena