Belgian päävalmentaja Domenico Tedesco esiintyi medialle hillitysti hänen joukkueensa hävittyä Slovakialle 1-0. Päävalmentajan ratkaisut kuitenkin kertovat, ettei tappion jälkipyykistä selvitty ilman kuohuntaa.

FRANKFURT, Saksa. Belgian päävalmentaja Domenico Tedesco asteli median eteen kohteliaan ja nöyrän oloisena sen jälkeen, kun hänen valmentamansa joukkue oli yllättäen hävinnyt Slovakialle jalkapallon EM-kisojen avausottelussaan maanantaina.

Sen enempää ei media saanutkaan irti Belgian joukkueesta. Amadou Onanaa ja Kevin De Bruyneä lukuun ottamatta koko muu joukkue jätti ottelutapahtumaan kuuluvan printtimedian haastattelualueen väliin ja luikki joukkueen bussiin vähin äänin takaoven kautta. Edes normaalisti viilipyttymäisesti käyttäytyvä De Bruyne ei pystynyt täysin hillitsemään tunteitaan, vaan jätti törkeästi vastaamatta toimittajien englanninkielisiin kysymyksiin.

Italialainen Tedesco vastaili itse virallisen mediatialisuuden kysymyksiin kärsivällisesti ja hillitysti. Pinnan alla kuitenkin kuohui, sillä myöskään Tedescoa ei myöhemmin pakollisella haastattelualueella nähty. Oletettavaa on, että päävalmentaja antoi siunauksensa myös pelaajien päätökselle jättää ottelun jälkeiset haastattelut väliin.

Tappio oli Belgialle ensimmäinen sen jälkeen, kun Tedesco nimitettiin maan päävalmentajaksi viime vuoden helmikuussa. Aiemmista 14 ottelusta joukkue oli ottanut kymmenen voittoa ja pelannut neljästi tasan.

– Tiesimme, että jonain päivänä tulemme häviämään. Valitettavasti se tapahtui tänään. Loimme hyviä maalipaikkoja ja jos olisimme tehneet ensimmäisen maalin, meillä olisi ollut paremmat mahdollisuudet. Prässäsimme korkealta ja riistimme useita palloja. Ainoa asia, joka ei ollut täydellistä, oli viimeistely, Tedesco sanoi jopa ylikorostetusti omiaan kehuen.

Todellisuudessa Belgian pelaaminen jätti paljon toivomisen varaa, ja etenkin tappioasemassa joukkueella oli todellisia vaikeuksia luoda aidosti vaarallisia tilanteita.

Siinä Tedesco oli kuitenkin oikeassa, että viimeistely oli Belgian heikoin osa-alue maanantaina. Etenkin ykköskärki Romelu Lukakulla oli puolenkymmentä huippupaikkaa, joista hyökkääjä ei onnistunut hyödyntämään yhtäkään.

– Hän on pelannut Belgian paidassa pitkään ja tehnyt paljon maaleja. Ei minun tarvitse kertoa hänelle, kuinka maaleja tehdään, Tedesco sanoi Belgian kaikkien aikojen maalintekijästä.

Aivan näin rauhallisesti päävalmentaja tuskin asiaa kuitenkaan käsittelee joukkueensa edessä. Tedesco myönsi, että hän ei odota joukkueensa häviävän ottelua, jossa se luo näin paljon maalipaikkoja. Belgia voitti ottelun maaliodottaman 1,97 – 0,58.

Jérémy Dokusta, jonka henkilökohtainen virhe johti Slovakian voittomaaliin, kysyttäessä Tedesco lipsautti sen, miten hän oikeasti suhtautui pelaajiensa otteisiin.

– Puhumme siitä kyllä – mutta sisäisesti, emme median edessä.

Ottelun VAR-tuomioihin – jotka veivät Belgialta kaksi maalia – Tedesco ei halunnut ottaa kantaa.

– Minun on vaikea puhua siitä nyt. Jos olisimme voittaneet, voisin todennäköisesti jakaa mielipiteitäni hieman enemmän. Mutta hävisimme, ja haluan olla hyvä häviäjä. Meidän ei pitäisi puhua VARista. Luotamme järjestelmäänja tuomareihin, ja jos he sanovat, että kyseessä on virhe, meidän täytyy hyväksyä se.


Espanja - Englanti