90 päivää kestänyt spekulointi on ohi. Ruotsin jalkapalloliitto on vihdoin löytänyt uuden päävalmentajan miesten maajoukkueelleen. Blågultin johtoon nousee ensimmäisenä ulkomaalaisena koskaan entinen huipputason pelaaja, tanskalainen Jon Dahl Tomasson.

Janne Anderssonin jätettyä kapteenin tehtävät syksyllä 2023 Ruotsin miesten maajoukkue on ollut ilman päävalmentajaa, kun Ruotsin jalkapalloliitto (SvFF) on etsinyt kuumeisesti ratkaisuja. Lähimpänä tehtävää oli Olof Mellberg, joka kieltäytyi pestistä tammikuun alussa sopimusneuvottelujen kariuduttua. Nyt SvFF on kuitenkin löytänyt Mellbergin tapaan kansainvälistä kokemusta kartuttaneen entisen huippupelaajan – joka vain sattuu olemaan tanskalainen.

SvFF julkisti Ruotsin miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Jon Dahl Tomassonin maanantaina. Tanskalaisella on pelaajauraltaan takana 110 maaottelua, minkä lisäksi hän toimi Tanskan miesten maajoukkueen valmennusringissä vuodet 2016-2020. Viimeisimpänä Tomasson valmensi englantilaista Blackburn Roversia puolentoista vuoden ajan.

Tanskalaisella on ensikäden kokemusta myös ruotsalaisesta huippujalkapallosta, sillä ennen siirtymistään Blackburniin hän valmensi Malmöä kahden kauden ajan. Tomasson luotsasi Malmön kahteen peräkkäiseen Ruotsin mestaruuteen ja Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

– Odotan innolla tämän hienon tehtävän aloittamista ja sitä, että pääsen tapaamaan kannattajia, pelaajia ja tietysti mediaa Ruotsissa. Ja ajatella, puhua ja unelmoida sinikeltaisissa vaatteissa, Jon Dahl Tomasson kommentoi nimitystään Ruotsin jalkapalloliiton verkkosivuilla.

Jon Dahl Tomasson oli mediatietojen mukaan yksi kahdesta pääehdokkaasta yhdessä ruotsalaisen Jens Gustafssonin kanssa. Oletettavasti keskustelut maajoukkuevalmentajan paikasta tiivistyivät, kun Tomasson jätti Blackburn Roversin päävalmentajan pestin 9. helmikuuta. Tuon jälkeen tanskalaisella ei ollut enää sopimusta, jostaa SvFF olisi joutunut ostamaan hänet ulos. Gustafssonilla puolestaan on edelleen voimassa oleva sopimus puolalaisen Pogon Szczecinin kanssa, mikä on osaltaan saattanut vaikuttaa Tomassonin valintaan. Lisäksi tanskalaisella oli puolellaan vuosien mittainen maajoukkuekokemus.

– Jon Dahl Tomassonin ominaisuudet sopivat hyvin vaatimusprofiiliimme. Se ei ollut ratkaisevaa, mutta arvostamme hänen peliuraansa. Näemme vahvuutena myös sen, että hänellä on hyvä ymmärrys maajoukkuetoiminnasta oltuaan vuosia Tanskan maajoukkueen apuvalmentajana. Lisäksi hän on toiminut Tanskan maajoukkueen kapteenina, SvFF:n jalkapallopäällikkö Kim Källström sanoo liiton verkkosivuilla ja jatkaa:

– Jon Dahl Tomassonin tapa haluta pelata positiivista hyökkäävää jalkapalloa sopii hyvin nykyiselle pelaajamateriaalillemme. Hänellä on myös kokemusta huipputasolla pelaamisesta, joten hän on luonnollinen valinta Ruotsin miesten maajoukkueeseen.

Jon Dahl Tomassonin sopimus on tehty vuoden 2026 MM-kisojen karsintojen loppuun asti, ja sopimusta jatketaan automaattisesti, jos joukkue etenee MM-lopputurnaukseen. Maajoukkueessa tanskalaisen rinnalle tulee hollantilainen Remy Reijnierse, joka on kuulunut Tomassonin valmennustiimiin myös Malmössä ja Blackburnissa. Kummankin sopimus alkaa virallsiesti 1. maaliskuuta.


Espanja - Englanti