Englannin Beth Mead oli kesän 2022 jalkapallon EM-kisojen läpimurtopelaaja. Sen lisäksi, että hyökkääjä auttoi maataan voittamaan historiansa ensimmäisen Euroopan mestaruuden, hän voitti turnauksen maalipörssin ja valittiin EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Turnauksen tähdistöjoukkueeseen Mead saa seurakseen kolme muuta englantilaispelaajaa ja viisi saksalaista.

Ennen heinäkuun viimeisenä päivänä pelattua Saksan ja Englannin välistä EM-kisojen finaalia Englannin Beth Meadilla ja Saksan Alexandra Poppilla oli kummallakin kasassa kuusi maalia. Finaalissa oli siis määrä ratkoa Euroopan mestaruuden lisäksi myös turnauksen parhaan maalintekijän titteli.

Saksan epäonneksi Popp sai päivää ennen finaalia harjoituksissa iskun, joka esti hänen pelaamisensa loppuottelussa. Vaikka myöskään Mead ei onnistunut maalinteossa – Englanti voitti EM-kultaa jatkoajan jälkeen Ella Toonen ja Chloe Kellyn maaleille – nimettiin englantilainen turnauksen parhaaksi maalintekijäksi, koska hänellä oli tilillään enemmän maalisyöttöjä kuin Poppilla.

Naisten EM-kisojen parhaat maalintekijät

 1. Beth Mead, England – 6 maalia
 2. Alex Popp, Germany – 6 maalia
 3. Alessia Russo, England – 4 maalia
 4. Lina Magull, Germany – 3 maalia
 5. Grace Geyoro, France – 3 maalia
 6. Fran Kirby, England – 2 maalia
 7. Ella Toone, England – 2 maalia
 8. Romée Leuchter, Netherlands – 2 maalia
 9. Ellen White, England – 2 maalia
 10. Filippa Angeldal, Sweden – 2 maalia
 11. Georgia Stanway, England – 2 maalia

Mead ja Popp valittiin myös turnauksen tähdistöjoukkueeseen Uefan teknisen tarkkailukomitean toimesta. Joukkueeseen valittiin yhteensä neljä kultaa voittaneen Englannin pelaajaa ja jopa viisi finaalitappioon turnauksena päättäneet Saksan pelaajaa. Komitean kaksi muuta valinta olivat Ranskan Sakina karchaoui ja Espanja Aitana Bonmatí.

Mead nimettiin myös koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. EM-kisojen parhaan nuoren pelaajan palkinnon voitti puolestaan Saksan 20-vuotias Lena Oberdorf.

Vuoden 2022 jalkapallon EM-kisojen tähdistöjoukkue

Maalivahti
Mary Earps (England)

Puolustajat
Giulia Gwinn (Germany)
Leah Williamson (England)
Marina Hegering (Germany)
Sakina Karchaoui (France)

Keskikenttäpelaajat
Keira Walsh (England)
Lena Oberdorf (Germany)
Aitana Bonmatí (Spain)

Hyökkääjät
Beth Mead (England)
Alexandra Popp (Germany)
Klara Bühl (Germany)


Espanja - Englanti