Kuva: Wallpaperflare.com

Italia voitti historiansa toisen miesten jalkapallon Euroopan mestaruuden myöhään sunnuntai-iltana, kun se kaatoi EM-finaalissa Englannin rankkarikisan jälkeen 2-1. Ratkaisevaksi pelaajaksi nousi Gianluigi Donnarumma, joka torjui Bukayo Sakan rankkarin ja vei Italian EM-kultaan.

Turnauksen maalipörssin voitto ei kuitenkaan mennyt Italiaan, sillä kultaisen kengän EM-kisojen parhaana maalintekijänä nappasi Cristiano Ronaldo. Portugalilainen iski neljään otteluun huimat viisi maalia, ja nousi samalla EM-kisojen kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi.

Ronaldo avasi turnauksen maalitilinsä osumalla heti Portugalin avausottelussa Unkaria vastaan kahdesti. Seuraavassa ottelussa Saksaa vastaan joukkueen kapteeni osui kertaalleen. Lohkovaiheen viimeisessä pelissä Ranskaa vastaan Ronaldo maalasi jälleen kahdesti, tehden Portugalin molemmat maalit 2-2 tasapelissä hallitsevaa maailmanmestaria vastaan.

Todellisuudessa Ronaldo siis tarvitse viiteen osumaansa vain kolme ottelua. Saavutus on käsittämätön, kun huomioidaan, että ylipäätään vain yksi pelaaja on onnistunut tekemään yli viisi maalia koko EM-lopputurnauksen aikana viimeisten 38 vuoden aikana.

Ronaldon maalit Ranskaa vastaan tarkoittivat myös sitä, että hän nousi kaikkien aikojen eniten maajoukkuemaaleja tehneen iranilaisen Ali Daein rinnalla 109 maajoukkueosumaan. Seuraavalla maalillaan Ronaldo ottaa tuonkin tilaston piikkipaikan yksin haltuunsa.

Myös Schick teki viisi maalia

Myös Tšekin Patrik Schick ylsi turnauksessa viiteen maaliin, mutta jäi Ronaldon taakse maalipörssissä, sillä ei onnistunut antamaan yhtään maaliin johtavaa syöttöä. Portugalin kapteenilla maalisyöttöjä oli puolestaan yksi.

Kaksikon takana yhteensä neljä pelaajaa – Romelu Lukaku, Emil Forsberg, Karim Benzema ja finaaliin selvinnyt Harry Kane – onnistuivat tekemään neljä maalia. Kolmeen maaliin pystyi yhteensä seitsemän pelaajaa. Euroopan mestari Italialla maalintekovastuu jakautui tasaisesti, sillä peräti viisi italialaista teki turnauksessa kaksi maalia.

Turnauksen maalipörssi:

  • 1. Cristiano Ronaldo, 5 maalia

  • 2. Patrik Schick, 5 maalia

  • 3. Karim Benzema, 4 maalia

  • 4. Emil Forsberg, 4 maalia

  • 5. Romelu Lukaku, 4 maalia

  • 6. Harry Kane, 4 maalia


Borussia Dortmund - Real Madrid