ComeOn

Futsalin EM-kisat alkavat Suomen osalta tänään, kun joukkue kohtaa Italian klo 21:30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Suomen maalivahti Juha-Matti Savolainen on sitä mieltä, että suomalainen futsal on mennyt kymmenen vuoden aikana merkittävästi eteenpäin, ja nyt olisi hyvä aika osoittaa se kaatamalla Italia ensimmäistä kertaa koskaan.  

Torstai on historiallinen päivä Suomen futsalille, sillä miesten futsalmaajoukkue pelaa maamme historian ensimmäisen arvokisaottelun. Suomen maalilla todennäköisesti aloittava Juha-Matti Savolainen myöntää, että EM-kisat ovat olleet takaraivossa siitä asti, kun kisapaikka viime keväänä ratkesi.

– On siitä ajatuksesta välillä päässyt eroon, mutta onhan se koko ajan tekemisen taustalla ollut, Suomen pitkäaikainen ykkösvahti kertoi Jalkapallon-EM.fi:n haastattelussa keskiviikkona.

Suomi matkusti kisapaikalle Hollantiin maanantaina. Tiistaina olivat vuorossa ensimmäiset joukkueharjoitukset torstain otteluareenalla. Savolainen sanoo, että Hollantiin matkustamisen jälkeen avausottelu on vallannut tilaa ajatuksilta. Valmistautumisen sijasta maalivahti haluaisi jo aloittaa tosipelit.

– Varsinkin eilen (tiistaina), kun päästiin pelihalliin treenaamaan, alkoi olla jo sellainen olo, että voisi pelit alkaa. Oli hienon näköinen paikka ja hyvät olosuhteet pelata. Kyllä tässä alkaa peli jo olla mielessä.

Savolaisen mukaan päivät ovat kisapaikkakunnalla Groningenissa venyneet pitkiksi.

– Välillä on ollut aika pitkiä päiviä, tänäänkin (keskiviikkona) treenataan vasta myöhään illalla. Vähän tällaista odottelua läpi päivän.

Suomen kaksi ensimmäistä ottelua ovat iltapelejä, jotka alkavat vasta klo 20:30 paikallista aikaa (klo 21:30 Suomen aikaa). Iltaharjoitusten tarkoituksena onkin totuttaa kroppaa kisarytmiin ja siihen, että parhaimmassa terässä pitää olla vasta myöhään illalla.

Rytmi on hieman erilainen kuin mihin pelaajat ovat Suomen kentillä tottuneet, mikä saattaa joillekin aiheuttaa haasteita. Savolaiselle itselleen iltapelit kuitenkin sopivat hyvin.

– Sopii ne ihan hyvin. Mun tekemiseen ne eivät vaikuta, mutta varmasti joillekin voi olla haasteellisempaakin. Henkilökohtaisesti on täysin ok, että pelataan tuohon aikaan.

Useasti yritetty, vielä ei ole onnistunut – onko nyt aika voittaa Italia?

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Italia, joka on futsalmaajoukkueelle tuttu vastustaja. Suomi ja Italia pelasivat samassa lohkossa sekä edellisissä EM- että MM-karsinnoissa.

Viime vuoden aikana Suomi ja Italia kohtasivat kolmesti. Italia voitti otteluista jokaisen, mutta etenkin kahdessa EM-karsintaottelussa Suomi pystyi haastamaan maailman menestyneimpiin futsalmaihin kuuluvan joukkueen hyvin. Vierasottelussa jopa voitto oli lähellä, sillä Suomi nousi kolme kertaa tappioasemasta tasoihin.

Savolaisen mielestä nyt olisi hyvä aika ottaa Italian päänahka ensimmäistä kertaa.

– Sitä on tässä vuosien aikana päästy useasti yrittämään, eikä se vielä ole onnistunut. Eiköhän (torstaina) ole sen aika.

Hyvin valmistautunut Suomi ainakin on. Maajoukkueen kapteeni Panu Autio totesi ennen turnausta, että Suomi tulee olemaan futsalin EM-kisojen parhaiten valmistautunut joukkue. Savolainen myöntää, että Italian kaatamiseen on keskitytty täysillä, eikä muita vastustajia ole juurikaan vielä mietitty. Tarkoituksena on edetä turnauksen aikana ottelu kerrallaan.

– Fokus on ollut ensimmäisessä matsissa. Italiaan ollaan lähinnä perehdytty. Siinä on useampi välipäivä pelien välissä, siinä ehditään aina perehtyä seuraavaan vastustajaan.

Jonkinlainen käsitys Suomen ykkösvahdilla muistakin vastustajista toki on. Maalivahdin näkökulmasta, totta kai.

– Kazakstan on selvästi erilaisin. Joukkue käyttää paljon maalivahtia pelin avaamisessa ja jopa hyökkäämisessä. Se on ollut jo vuosia heidän tavaramerkkinsä. Se tuo suurimman eron joukkueiden välille.

Muuten joukkueet eivät pelitavallisesti merkittävästi eroa.

– Varmasti on paljon pieniä juttuja siinä, miten joukkueet eroaa, mutta ei pelitavallisesti mitään mullistavaa, Savolainen kertoo.

”Loppujen lopuksi se pallo pitää saada kiinni”

Savolainen on jo kokenut kettu kansainvälisissä peleissä. Historialliseen kisapaikkaan päättyneissä karsinnoissa nykyisin Kampuksen Dynamoa edustava maalivahti pelasi jokaisessa ottelussa. Kaiken kaikkiaan A-maaotteluita on kertynyt jo 81. Kuuluminen joukkueen kokeneempaan kaartiin ei kuitenkaan aiheuta sen suurempia muutoksia omaan tekemiseen.

– Ei se oikeastaan valmistautumisen suhteen muuta mitään. Onhan tässä jo mukana oltu jonkun aikaa. Kaikki varmaan tietää, mitä multa saa, ja mä tiedän mitä mä joukkueelle annan. Ei tässä tarvitse kauheasti mitään muuttaa.

Kokemus tuo myös varmuutta. Omaa pelaamista ei tarvitse liikaa veivata vastustajan mukaan, kun tietää, että voi luottaa omiin vahvuuksiinsa. Tuttu toimintatapa jatkuu myös EM-kisoissa.

– Aika samalla tavalla voi lähestyä joka vastustajaa. Joillakin joukkueilla voi olla vähän erityyppisiä pelaajia, mutta loppujen lopuksi se pallo pitää saada kiinni. Siihen ei vaikuta se, kuka sitä potkaisee, Savolainen nauraa.

Toisaalta kokenut pelaaja osaa myös reagoida pelin edellyttämällä tavalla.

– Mutta aina on pieniä juttuja, joita voi pelin aikana ottaa huomioon.

Maajoukkueen maalivahtitilanne on äärimmäisen hyvä, sillä Savolainen on saanut pari vuotta nuoremmasta Antti Koivumäestä hyvän haastajan. Myös EM-kisojen varapelaajaksi valittu Kasperi Kangas on ehtinyt esiintyä Suomen tolppien välissä useamman kerran.

Savolaisen mielestä maajoukkueessa kuuluukin olla kova kilpailu pelipaikoista. Toisaalta samaan aikaan välit kilpakumppaneihin ovat hyvät ja yleinen fiilis maajoukkueen maalivahtien kesken on positiivinen.

– Mun mielestä kilpailuasetelma on aina ollut hyvä maajoukkueessa. Aina on ollut kokoonpanossa kaksi laadukasta maalivahtia, ja myös kokoonpanon ulkopuolella. Niin kuin pitää maajoukkueessa olla. On kova kilpailu, mutta myös tosi hyvät välit kaikkien kanssa. Tullaan hyvin toimeen ja on tosi hyvä fiilis maalivahtien kesken.

EM-kisojen peluutukseen Savolainen ei ota kantaa. Selkeää ykkösvahtia ei oululaisen mukaan ainakaan vielä ole valittu. Rooli kuin rooli kelpaa historiallisessa EM-turnauksessa, Kampuksen Dynamon maalivahti lupaa.

Suomalainen futsal on kehittynyt merkittävästi kymmenen vuoden aikana

Savolainen on Suomen lisäksi pelannut myös Kroatiassa ja Italiassa. Euroopan huippusarjat läheltä nähnyt maalivahti sanoo, että sarjojen kokonaistaso Euroopan huipulla on vielä Suomea edellä, vaikka Suomessa onkin menty merkittävästi eteenpäin viime vuosina.

– Onhan se vielä aika paljon edellä. Näkyy se, että monessa maassa on tehty pitkään jo ammattilaissarjoissa hommia ja parhaat pelaajat päätyy niihin sarjoihin. Mutta Suomessakin on nyt parhaat joukkueet saaneet hyviä pelaajia ja Suomen sarjassa on paljon maajoukkuestatuksen pelaajia. Mutta sarjan kokonaistaso on Euroopan huippusarjoissa vielä selvästi edellä.

Eroa kuitenkin kurotaan kiinni koko ajan, mistä paikka EM-kisoissa on vain yksi esimerkki. Suomen maajoukkue on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana niin paljon, ettei vastaavaa ole välttämättä aiemmin nähty koko lajissa. Vastaavanlainen kehitys on, pienemmässä mittakaavassa toki, tapahtunut myös kotimaiselle Futsal-Liigalle.

– On tapahtunut selvästi. Koko liigan taso on selvästi noussut ja parhaat pelaajat on menneet tosi kovallakin vauhdilla eteenpäin. Jos maajoukkue on mennyt paljon kymmenessä vuodessa eteenpäin, niin kyllä on liigakin, viime kesänä Suomeen palannut maalivahti kertoo.

Arvokisapaikkaa odotettu pitkään – tavoitteena pudotuspelit

Tänään edessä oleva ensimmäinen arvokisaottelu on kuitenkin selkein merkkipaalu suomalaisessa futsalkehityksessä tähän asti. Kaikille lajin parissa työskenteleville, kuten myös Savolaiselle, kyseessä on kuitenkin pitkän projektin lopputulos eikä yksittäinen tähtihetki. Silti maalivahti myöntää, että paikan päällä arvokisoissa oleminen tuntuu hyvältä.

– Hyvältä tuntuu. Ei kai tähän muuta voi sanoa. Onhan tätä jo odotettu pitkän aikaa.

Savolainen harmittelee sitä, ettei suomalainen futsalyleisö pääse jakamaan historiallista hetkeä pelaajien kanssa, vaikkei jaksakaan päätöstä sen enempää murehtia. Suomesta olisi normaalioloissa saapunut futsalin EM-kisoihin todella äänekäs kannustusjoukko, sillä täältä oli ostettu turnauksen otteluihin enemmän lippuja kuin mistään muusta Euroopasta Hollannin ulkopuolelta.

– Olihan se iso harmi, kun päätös tehtiin. Mutta onhan tässä jo ehtinyt useamman vuoden aikana tottua tähän. Siinä mielessä oli jotenkin osannut varautua siihen, ettei siellä ketään ole. Ainahan olisi kiva pelata niin, että on yleisöä. Varsinkin nyt, kun Suomesta oli tulossa mukavasti jengiä kattomaan pelejä. Harmi, etteivät pääse paikalle, mutta aika odotettu ja ymmärrettävä päätös, maalivahti pyörittelee.

Nykyiset rajoitukset ovat Hollannissa kuitenkin voimassa vain 25. tammikuuta asti. Tämä tarkoittaa sitä, että tammikuun viimeisenä päivänä alkavissa pudotuspeleissä voidaan hyvinkin nähdä katsojien täyttämät lehterit.

Sinne päästäkseen Suomen olisi kuitenkin otettava ainakin yksi voitto ennakkoon itseään kovemmasta joukkueesta, minkä lisäksi pisteitä olisi tultava myös toiselta lohkovaiheen vastustajalta. Haaste on kova, mutta Savolaisen päätä ei ainakaan kylmää.

Onko tavoite pelata yleisön edessä vielä näissä kisoissa?

– Aivan varmasti.