Kuva: Wallpaperflare.com

Jalkapallon EM-kisat ovat edenneet siihen pisteeseen, että turnauksen 24 vain kahdeksan on jäljellä. Panokset ja ottelut kovenevat kierros kierrokselta, ja tässä kohtaa kyydissä on mukana vain joukkueita, jotka kaikki ovat asettaneet tavoitteekseen vain ja ainoastaan Euroopan mestaruuden.

Englanti on tylsä ja varovainen – mutta voittaa

Englanti eteni EM-kisojen puolivälieriin kaatamalla Saksan vakuuttavasti 2-0. Ottelu sujui alusta asti täysin Gareth Southgaten käsikirjoituksen mukaan. Englanti pelasi totutusti todella varovaisesti ja piti ottelun maalipaikat vähissä. Se kuitenkin onnistui itse hyödyntämään ne harvat paikat, joita sille siunaantui, ja käänsi tiukan ottelun edukseen.

Southgaten sapluuna on selvä. Englanti pelaa ideologisesti samaa jalkapalloa, jolla se eteni vuoden 2018 MM-kisojen välieriin, vaikka tietynlaista taktista kehitystä luonnollisesti onkin tapahtunut. Pääasiassa joukkueen pelaaminen keskittyy kuitenkin vastustajan eliminointiin ja luottoon siitä, että joukkue onnistuu iskemään omista harvoista maalipaikoistaan.

Englanti lähtee selvänä ennakkosuosikkina omaan puolivälieräänsä Ukrainaa vastaan.

Ukraina meinasi pudota jo kertaalleen

Ukraina pelasi todella heikon alkulohkon, mutta eteni jalkapallomaailman yllätykseksi puolivälieriin kaatamalla Ruotsin viime tiistaina Glasgow’ssa. Joukkueen onni saattoi piillä juuri siinä, että se kohtasi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella todellisen huippumaan sijasta Ruotsin, jota vastaan se ei kärsinyt ainakaan pelaajamateriaalin heikommuudesta.

Ukraina aloitti kisat melko aneemiselle esityksellä Hollantia vastaan, eikä juurikaan kohottanut osakkeitaan voittamalla Pohjois-Makedonian vain niukasti ja häviämällä todella surkean esityksen jälkeen Itävallalle.

Joukkue etenikin pudotuspeleihin vain, koska Ruotsi onnistui voittamaan Puolan lisäajalla tehdyllä maalilla, minkä myötä Ukraina nousi viimeiselle jatkoon oikeuttavalla sijalle parhaiden lohkokolmosten vertailussa. Nyt Ukraina on jo puolivälierissä juuri Ruotsin kustannuksella.

Joukkueen valmentaja Andriy Shevchenko muutti joukkueensa ryhmitystä Ruotsia vastaan ja lähti peliin muutenkin aiempaa huomattavasti inhorealistisemmalla lähestymistavalla. Tämä kannatti, sillä Ruotsia vastaan esiintynyt Ukraina oli huomattavasti alkulohkossa nähtyä ryhmää vakavasti otettavampi jalkapallojoukkue.

Ukraina kohtaa puolivälierissä Englannin 3.7. klo 22:00 Roomassa.

 


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG