ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Englanti ja Tanska kohtaavat vuoden 2021 EM-kisojen toisessa välierässä tänään klo 22:00 Suomen aikaa. Voittaja kohtaa sunnuntain finaalissa Italian. Ottelu pelataan Wembleyllä, Lontoossa, ja sen voi katsoa maksutta Yle TV2 -kanavalta tai Yle Areena -suoratoistopalvelusta.

Englanti lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Gareth Southgaten ryhmä ei ole päästänyt turnauksessa vielä maaliakaan, ja antoi todellisen myrskyvaroituksen tuloskunnostaan kaatamalla Ukrainan puolivälierissä jopa 4-0.

Ero joukkueiden välillä ei ole kuitenkaan niin suuri kuin voisi olettaa. Tanska on pelannut turnauksessa parhaimmillaan mahtavaa futista, ja onnistui alkulohkossa painamaan jopa Fifa-rankingin ykkösmaan Belgian täysin köysiin. Tätä seurasi vakuuttavat 4-1 ja 4-0 voitot Venäjästä ja Walesista sekä tiukka 2-1 voitto Tšekistä. Kasper Hjulmandin miehistö on pelannut ajoittain jopa kisojen parasta jalkapalloa, ja pystyy parhaana päivänään kaatamaan kenet tahansa.

Tanska oli joukkueista parempi Nations Leaguessa

Mielenkiintoisen lisämausteen otteluun tarjoaa se, että joukkueet kohtasivat viime vuoden Uefa Nations Leaguen lohkovaiheessa kahdesti. Syyskuussa maat jäivät Kööpenhaminassa maalittomaan tasapeliin, kun taas lokakuussa Tanska kävi hakemassa Wembleyltä 0-1 vierasvoiton.

Lontoossa pelatun toisen kohtaamisen luonnetta toki muutti Harry Maguiren puolen tunnin pelin jälkeen ottama punainen kortti, joten suoria johtopäätöksiä joukkueiden välisistä voimasuhteista ei ottelusta voi vetää. Miesvajeesta huolimatta Englanti taisteli urhoollisesti ja onnistui luomaan enemmän laukauspaikkoja kuin Tanska, vaikka juutit vaarallisemmat paikat rakensivatkin.

Kööpenhaminassa Tanska oli sen sijaan joukkueista selvästi parempi. Joukkue luovutti pallonhallinnan suosiolla Englannille ja osoitti, että se pystyy aggressiivisella prässillään ja nopeilla vastaiskuilla horjuttamaan Kolmea Leijonaa todella pahasti. Vaikka ottelu päättyi maalittomaan, loi Tanska pelissä tuplasti maalipaikkoja Englantiin verrattuna.

Englanti pysyttäytyy tutuissa elementeissä

Southgate haluaa varmasti estää Kööpenhaminan toisinnon. Suuria muutoksia Englanti kuitenkaan tuskin pelaamisensa tekee, sillä entisen maajoukkuepelaajan luoma paletti on osoittautunut toimivaksi.

Ottelussa tuskin maalipaikoilla juhlitaan, sillä Englannin lähestymistapa otteluihin on todella varovainen. Se pyrkii minimoimaan vaaralliset maalipaikat molemmissa päissä kenttää ja pitämään ottelun maaliodottaman alhaalla. Tehokkaan hyökkäyskalustonsa myötä joukkue luottaa siihen, että se onnistuu käyttämään omat harvat paikkansa hyödykseen ja kääntämään pelin sitä kautta voitokseen.

Englannin avauskokoonpanossa tuskin yllätyksiä nähdään. Todennäköisintä on, että Southgate valitsee ottelun saman avauksen, joka onnistui täydellisestä Ukrainaa vastaan. Ainoa mahdollinen muutos on Jadon Sanchon korvaaminen oikealla laidalla.

Toisaalta on myös pieni mahdollisuus, että Kolmen Leijonan käskijä yllättää, ja kaivaa povitaskustaan saman kolmen topparin ryhmityksen, jota joukkue käytti puolivälierässä Saksaa vastaan. Tällöin Mason Mount todennäköisesti tippuisi pois Kieran Trippierin tieltä.

Millaisen prässitason Hjulmand valitsee?

Myös Hjulmand on hyödyntänyt näissä kisoissa sekä neljän että viiden miehen alakertaa, eikä kukaan voi mennä varmuudella sanomaan, kumman muodon mies tähän otteluun valitsee. Kaikkein todennäköisintä on, ettei voittavaa ryhmitystä vaihdeta, ja Tanska tulee lähtemään otteluun kolmella topparilla, joista Andreas Christensen nousee pelintekovaiheessa keskikentälle. Tanskalaisen taktisen velhon aivoituksista ei kuitenkaan voi koskaan mennä täysin takuuseen.

Jos Joakim Mæhlen Tšekkiä vastaan saama vamma ei ole vakava, muutoksia kokoonpanossa tuskin nähdään ilman ryhmityksen muutosta. Jonkinasteinen mahdollisuus on kuitenkin siihen, että Daniel Wass nousee takaisin oikealle laidalle Jens Stryger Larsenin tilalle. Hyökkäyksessä Yussuf Poulsen saattaa korvata Mikkel Damsgaardin, mutta RB Leipzigin hyökkääjä ei ilmeisesti ole täydessä pelikunnossa ja aloittanee vaihdosta.

Mielenkiintoisinta Tanskan kohdalla on nähdä se, millaisen prässitason Hjulmand otteluun valitsee. Juutit hurmasivat aiemmin tässä turnauksessa puolustamalla aggressiivisesti ja rohkeasti ylöspäin ja pyrkimällä pallonriistoihin jo aikaisessa vaiheessa. Tšekkiä vastaan tätä prässiä ei kuitenkaan juuri nähty.

Hjulmand tietää, että Englanti tulee makaamaan syvällä ja pitämään riskitasot matalalla, joten voi olla, ettei ålborgilainen uskalla ainakaan ottelun alussa lähteä yltiöpäiseen prässiin. Mutta kuten Tšekkiä vastaan nähtiin, on Hjulmand mestari reagoimaan ottelun kulkuun pelin sisällä, ja on mahdollista, että Tanskan pelaaminen muuttuu paljonkin ottelun aikana.

Puolivälierissä sekä Hjulmand että Southgate voittivat taktisen mittelönsä vastustajan valmentajaa vastaan lähes täysin pystyyn. Välieräkamppailun voi hyvin ratkaista se, kumpi valmentaja onnistuu tällä kertaa taikomaan paremmat kortit hihastaan.

Englanti – Tanska 7.7. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena