Kuva: Bildbyrån

Espanja jatkoi EM-kisojen puolivälieriin kaatamalla Sveitsin rankkarikisan jälkeen 2-1. Kiihkeä ottelu katkaisi Sveitsin mahtavan lennon tämän kesän lopputurnauksessa ja kohensi Espanjan asetelmia taistelussa Euroopan mestaruudesta.

Espanja hallitsi selvästi ottelun ensimmäistä kolmeakymmentä minuuttia, mutta sen jälkeen Sveitsi alkoi hiljakseen päästä peliin mukaan. Toinen puoliaika oli jo äärimmäisen tasaista pelaamista, eikä tasatulos varsinaisen peliajan päätteeksi ollut missään tapauksessa vääryys. Jatkoaikaa Espanja vei miten halusi, muttei onnistunut murtamaan Sveitsin kivenkovaa puolustusta. Rankkareissa La Roja oli kuitenkin parempi ja jatkoi ansaitusti välieriin.

Alku mentiin Espanjan komennossa

Espanja otti otteluun myrskyisän alun. Pallo leijui Koken antaman kulmapotkun jälkeen Sveitsin kuudentoista-alueen ulkopuolelle, missä Jordi Alba oli odottamassa sitä. Barcelonan laitapuolustaja latasi teknisesti hienon volleyn suoraan ilmasta kohti Sveitsin maalia. Laukaus oli suuntautumassa suoraan Yann Sommerin syliin, mutta vaihtoi suuntaan tähän otteluun avauskokoonpanoon nousseen Denis Zakarian jalasta ja kimposi maaliin ohi voittamattoman Sommerin.

Kahdenkymmenen minuutin jälkeen Sveitsi kärsi toisen valtavan takaiskun, kun Breel Embolo loukkasi reittään ja joutui jättämään ottelun kesken. Näin Sveitsi joutui tulemaan ottelussa toimeen avainpelaajistaan ilman Emboloa ja pelikieltoa kärsinyttä joukkueen kapteenia Granit Xhakaa.

Hetki Embolon loukkaantumisen jälkeen Espanja kävi lähellä johdon lisäämistä, kun César Azpilicueta pääsi puskemaan Koken antamaan kulmapotkuun. Pusku suuntautui kuitenkin liian keskelle maalia ja Sommer nappasi pallon hyppysiinsä.

Ensimmäisen puoliajan puolivälin ylittyessä ottelun kuva oli jo käynyt selväksi. Espanja piti palloa yli 75-prosenttisesti ja oli jo siihen mennessä syöttänyt yli viisi kertaa Sveitsiä enemmän. Todellista hätää ei Sveitsillä kuitenkaan maalia lukuun ottamatta ollut.

Noin kymmenen minuuttia ennen taukoa Sveitsi sai ensimmäistä kertaa Espanjan rytmiä hieman poikki ja pääsi jopa itse hyökkäämään. Joukkue asetti Espanjalle täysin uudenlaisen haasteen ottamalla pallottomana kiinni todella ylhäältä ja blokkaamalla tehokkaasti joukkueen syöttösuunnat ylöspäin. Puoliajan lopussa tämä alkoi myös tuottaa tulosta ja Espanja hyökkäyspelaaminen hyytyi lähes täysin.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli todella tasainen ja Sveitsin pelisuunnitelma toimi sitä paremmin, mitä pidemmälle ottelu eteni. Joukkue onnistui prässäämään Espanjan pelinavaamisen tainnoksiin, eikä yhtä epäonnekasta maalia lukuun ottamatta joutunut antamaan Espanjalle yhtään vaarallista maalipaikkaa.

Toisella puoliajalla Sveitsi osoitti, miksi se pelaa EM-kisojen puolivälierässä

Sveitsi aloitti toisen puoliajan terävästi ja pystyi haastamaan omalla pallollisella pelaamisellaan Espanjaa ensimmäistä kertaa ottelun aikana. Joukkue onnistui, etenkin kulmapotkujen kautta, leikittelemään maalilla jo useampaan otteeseen. Lähimpänä maalintekoa kävi avausmaalissa epäonnisesti palloon osunut Zakaria, jonka pusku meni kuitenkin hiuksenhienosti ohi maalin.

Espanja puolestaan pääsi yrittämään maalintekoa ensimmäistä kertaa vajaan tunnin pelin kohdalle. Ferran Torresin yritykseen pääsi kuitenkin sveitsiläisistä Haris Seferović väliin, eikä tilanteesta syntynyt kulmapotkua kummempaa.

Viisi minuuttia myöhemmin Sveitsi kävi todella lähellä tasoitusta. Joukkue hyökkäsi todella nopeasti ja sähäkästi vasemmalta laidalta ja Rubén Vargas onnistui pelaamaan Steven Zuberin nokikkain Unai Simónin kanssa. Espanjalaisvahti kuitenkin veti pidemmän korren ja onnistui torjumaan laukauksen kulmaksi.

Seuraavasta hyökkäyksestä Sveitsi kuitenkin tuli tasoihin ja toisen puoliajan pelin kuvaan nähden täysin oikeutetusti. Läpi ottelun varmasti esiintynyt Sergio Busquets menetti pallon keskialueella ja Sveitsi pääsi iskemään terävästi vastaan. Jatkotilanteessa espanjalaistopparit Aymeric Laporte ja Pau Torres hölmöilivät pallon suoraan Remo Freulerille, joka siirsi pallon maalin eteen Xherdan Shaqirille, joka siirsi pallon tyhjään maaliin.

Sveitsin maali todella avasi peliä ja toi otteluun uutta vauhtia. Pian Sveitsin vahvan vaiheen jälkeen Espanja piristyi ja alkoi vyöryttämään hyökkäyksiä kohti Sommerin vartioimaa maalia. Sommer onnistui pitämään maalinsa koskemattomana, mutta pian Espanja sai palkintonsa toisella tavalla.

Freuler liukui rumasti napit edellä Gerard Morenon jaloille ja ottelun erotuomari Michael Oliver kaivoi taskustaan suoran punaisen kortin. Kuten arvata saattaa, otti Espanja pelin virtauksen vahvasti hallintaansa ulosajon jälkeen. Sveitsi kuitenkin puolusti todella hyvin, eikä päästänyt Espanjaa vaarallisille maalipaikoille.

Punainen kortti muutti jatkoajan suunnan

Espanja oli jatkoajan alussa terävämpi. Heti alkuun Moreno sai huippupaikan Alban loistavan matalan keskityksen seurauksena. Laukaus kuitenkin viuhui maalin ohi. Seuraava huippupaikka siunaantui Alballe itselleen. Kova laukaus Sommerin maalin vasemmalta puolelta suuntautui kuitenkin liiaksi keskelle ja sveitsiläisvahti onnistui dippaamaan pallon maalin yli.

Seuraavaksi Dani Olmo pelasi todella hienon paikan Marcos Llorentelle keskelle Sveitsin boksia. Manuel Akanji pääsi kuitenkin laukauksen eteen, eikä Espanja saanut tilanteesta kulmapotkua kummempaa.

Hetkeä myöhemmin Moreno pääsi yrittämään uudestaan. Hyökkääjä pääsi kokeilemaan Sommerin refleksejä vain muutaman metrin päässä maalista Busquetin hienon pystysyötön jälkeen, mutta sveitsiläismaalivahti kesti. Kaksi minuuttia myöhemmin Sommer osoitti taas parastaan Mikel Oyarzabalin yläkulmaan suuntautuneeseen laukaukseen.

Jatkoajan toinen puolisko jatkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. Käytännössä koko jatkoaika pelattiin yksinomaan Sveitsin kenttäpuoliskolla, eikä Sveitsi käynyt pallossa juuri ollenkaan. Joukkueen puolustaminen oli kuitenkin ihailtavaa, ja Sommer piti viimeisenä lukkona huolen lopusta.

Kymmenen minuuttia ennen loppua Espanjan syöttömylly tuotti tulosta. Kärsivällinen pallonliikuttelu loi Alballe vasemmalle laidalle tilaa, jonka laitapuolustaja käytti hienosti hyödykseen. Mahtava syöttö löysi Sveitsin boksin keskeltä Llorenten, mutta Ricardo Rodriguezin mahtava liuku piti pallon pois Sveitsin maalista.

Hetken kuluttua Alba löysi vuorostaan Olmon, joka ei kuitenkaan päässyt vaikeasta asennosta laukomaan kunnolla, eikä Sommerilla ollut vaikeuksia torjuntansa kanssa. Vain minuutin kuluttua Olmo oli uudestaan pahanteossa, mutta tulinen kuti karkasi selvästi yli Sveitsin maalin.

Espanja jatkoi vyöryttämistään ja loi paikkoja lähes liukuhihnalta. Seuraava paikka tuli jälleen Olmolle pitkän Sveitsin boksin sisällä tapahtuneen pyörityksen jälkeen, mutta jälleen sveitsiläispuolustus ehti laukauksen eteen. Seuranneesta kulmapotkusta Busquets pääsi uhkaamaan sveitsiläisten maalia, mutta Sommer jatkoi varmoja otteitaan ja ottelu pysy tasan.

Seuraavaksi Moreno pääsi haastamaan Sommeria, mutta sveitsiläisvahti oli kaksikosta parempi, kuten niin monesti ennenkin. Viimeisellä minuutilla Rodri nousi vielä korkeimmalle puskutilanteessa, mutta pallo karkasi Sommerin vartioiman maalin katolle. Lähemmäksi maalia ei enää pelaamalla päästy, joten edessä oli rankkarikisa.

Rankkarikisa maalivahtien juhlaa

Rankkarikisa oli lopulta maalivahtien juhlaa. Yhdeksästä laukojasta jopa viisi epäonnistui omassa yrityksessään. Maalivahdeista sekä Sommer että Unai Simón osoittivat mahtavuutensa pilkkukisan aikana ottamalla hienoja torjuntoja. Lopulta Sveitsin pelaajista maalinteossa onnistui vain Mario Gavranović. Espanjan sankariksi sai nousta Oyarzabal, joka upotti ratkaisevan rankkarin Sommerin taakse.