Uefan puheenjohtaja Aleksander Čeferin lähetti vuodenlopun tervehdyksensä koko eurooppalaiselle jalkapalloyhteisölle. Čeferin nostaa kirjeessään esiin useita merkittäviä voittoja kuluneen vuoden ajalta.

Teksti on alkuperäinen kirje Suomeksi käännettynä. Englanninkielisen tekstin voit lukea tästä.

Katsoessani taaksepäin tähän ikimuistoiseen vuoteen Uefalle ja eurooppalaiselle jalkapalloyhteisölle, en ole varma, voinko määritellä yksittäistä vuoden suurinta saavutusta.

Niin sanottujen voittajien määrä on vain yksinkertaisesti liian suuri. Seura- ja maajoukkueiden kapteenit nostivat Uefan alaisen kilpailun pokaalin kohti taivasta seitsemässä kilpailussa – EM-kisoissa, Kansojen liigassa, miesten ja naisten Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa, alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa sekä futsalin Mestarien liigassa.

Uuden ottelukalenterin käynnistäminen loi win-win-olosuhteet sekä naisten että miesten jalkapallolle. Kauaskantoiset muutokset naisten Mestarien liigaan ovat huomattavasti parantaneet kilpailuun tasapainoa, näkyvyyttä ja arvokkuutta, kun taas Euroopan Konferenssiliigan lanseeraus on tehnyt miesten eurosarjoista kattavammat, kun useampi seura on tehnyt ensiesiintymisensä Euroopan kentillä.

Jalkapallo itsessään saavutti voittoja pandemiasta. Ensinnäkin pystyimme järjestämään lukemattoman määrän otteluita jatkuvasti vaihtuvista rajoituksista huolimatta. Toisekseen pystyimme näyttämään, että fanit voivat turvallisesti palata stadioneille.

Viimeisten 12 kuukauden aikana jokainen yhteisömme jäsen on vaikuttanut merkittävästi näiden saavutusten synnyttämiseen – niin kansallisten liittojen, pelaajien, kansallisten sarjojen, seurojen, valmentajien, tuomareiden, fanien, yhteistyökumppaniemme kuin median edustajienkin taholta.

Suurin saavutuksemme ansaitsee kuitenkin erityismaininnan. Onnistuimme suojelemaan eurooppalaista urheilumallia, joka ohjaa koko Uefan missiota, kuten myös jäsenmaidemme liittoja ja lukemattomia muita urheilujärjestöjä. Pyramidimallinen järjestelmä, joka yhdistää ruohonjuuritason jalkapallon eliittiseuroihin, toimii kahdella tavalla. Se varmistaa tulovirtojen ohjautumisen ammattilaistasolta jokaiselle pyramidin tasolle, minkä lisäksi seurat nousevat ja putoavat urheilullisen menestyksen perusteella.

Vain harvat organisaatiot ilmentävät eurooppalaisen urheilumallin arvoja niin vahvasti kuin Uefa. Joka neljäs vuosi meidän järjestämämme EM-kisat kanavoivat merkittäviä tulovirtoja jalkapallon kehitysohjelmiin ympäri maanosaa HatTrick-ohjelma kautta.

Vuosien 2020 ja 2024 välillä EM-kisoista syntyneet 775,5 miljoonaa hyödyttävät kaikkia jalkapallopyramidin tasoja – ruohonjuuritason seuroja tukevasta mies- ja naisvalmentajien kouluttamisesta ja EM-kisoista unelmoivien nuorten lupaavien pelaajien kasvattamisesta lähtien. Mallin sitoutuminen avoimeen kilpailuun oli pääsyy, miksi loimme uuden Euroopan Konferenssiliigan. Kaikki 55 jäsenmaatamme saavat nyt ainakin yhden edustajan Uefan alaisiin kilpailuihin joka kausi.

Viime huhtikuun kohtalokas yritys lanseerata suljettu ”Superliiga”, minkä tarkoitus oli vain kasvattaa tiettyjen seurojen pankkitilien saldoja, uhkasi niitä arvoja, jotka ovat koko eurooppalaisen urheilumallin Uefan mission sydämessä. Suunnitelman tuhoutuminen, sen jälkeen, kun se tuomittiin niin poliitikoiden kuin yleisönkin toimesta koko maanosan laajuudelta, oli meidän merkittävin, yhteinen voittomme vuonna 2021.

Haluaisin laajentaa kiitollisuuteni kaikille teille, jotka seisoitte Uefan rinnalla näinä vaikeina hetkinä. Tukenne on varmistanut, että kaikki saavutuksemme, nyt ja tulevaisuudessa, tulevat jatkamaan kestävän tulevaisuuden rakentamista eurooppalaiselle jalkapallolle.


Espanja - Englanti