ComeOn

Futsalin EM-kisat pelataan Hollannissa 19.1.–6.2. Suomi on ensimmäistä kertaa koskaan mukana futsalin arvokisoissa.

Futsalin EM-kisat alkavat tänään, kun Serbia kohtaa hallitsevan mestarin Portugalin klo 18:30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Portugali on myös hallitseva maailmanmestari. Illan toinen ottelu alkaa Suomen aikaa klo 21:30 ja siinä kohtaavat turnauksen kotijoukkue Hollanti ja Ukraina.

Vuoden 2022 EM-kisat ovat ensimmäinen kerta, kun Hollannissa pelataan futsalin arvokisoja sitten vuoden 1989 historian ensimmäisten futsalin MM-kisojen.

Tämänvuotiset futsalin EM-kisat ovat myös ensimmäiset sen jälkeen, kun turnaus muutettiin kahden vuoden välein pelattavasta neljän vuoden välein pelattavaksi. Samalla lopputurnauksen joukkuemäärää kasvatettiin 12:sta 16:sta.

Suomi on ensimmäistä kertaa historiassaan mukana futsalin arvokisoissa. Miesten maajoukkue kävi lähellä arvokisapaikkaa jo edellisissä MM-karsinnoissa, kun joukkue selvisi jatkokarsintaan Serbiaa vastaan. Tuolloin tuloksena oli kuitenkin niukka tappio yhteismaalein 6–5.

Paikka EM-kisoissa ratkesi viime vuoden huhtikuussa, kun Suomi kaatoi karsintojen viimeisessä ottelussa Belgian kotonaan 3–2.

Futsalin EM-kisojen alkulohkot

Lohko A: Hollanti, Serbia, Ukraina, Portugali
Lohko B: Kazakstan, Italia, Slovenia, Suomi
Lohko C: Venäjä, Puola, Slovakia, Kroatia
Lohko D: Georgia, Espanja, Azerbaidzhan, Bosnia ja Hertsegovina

Suomen otteluohjelma futsalin EM-kisoissa

20.1.2022 klo 21:30 Italia – Suomi
24.1.2022 klo 21:30 Suomi – Kazakstan
28.1.2022 klo 18:30 Slovenia – Suomi

Kaikki ajat ovat Suomen ajassa. Jos Suomi selviytyy kisojen pudotuspeleihin, alkavat ne 31. tammikuuta.

Koko turnauksen otteluohjelman voit katsoa täältä.

Suomella kova alkulohko

– Rankingien perusteella meillä on kisojen kovin lohko. Se on meille kova haaste, mutta ainut tavoitteemme on mennä lohkosta jatkoon. Monelle palloilulajeja seuraavalle Kazakstan saattaa olla hieman tuntematon vastustaja, mutta he olivat MM-kisoissa neljänsiä ja toiseksi paras eurooppalaisjoukkue. Kazakstan oli ykköskorista toivevastustajani, sillä he eivät tunne meitä kovinkaan hyvin. Italia oli sitten kakkoskorista kovin vastustaja, mutta se on meille tuttu joukkue. Tiedämme, etteivät he varmasti halunneet meitä vastaansa ja pitävät meitä inhottavana joukkueena. Sloveniaa emme ole lähivuosina kohdanneet, mutta kova joukkue on sielläkin, totesi futsalmaajoukkueen valmentaja Ville Sihvonen ennen turnausta.

Suomen alkulohko onkin äärimmäisen kova. Kazakstan saattaa olla jopa koko turnauksen musta hevonen, sillä joukkue lähtee EM-kisoihin Uefan rankingin sijalta neljä ja allaan todella hyvin menneet MM-kisat. Italia on puolestaan valahtanut Uefan rankingin sijalle kahdeksan, mutta on kaksinkertainen Euroopan mestari ja arvoturnausten vakiomenestyjä. Italia pelasi Suomen kanssa samassa EM-karsintalohkossa ja voitti molemmat ottelut.

Slovenia on Uefan rankingissa 11., ja selvisi turnaukseen Suomen tavoin karsintojen parhaiden lohkokakkosten joukossa. Slovenia onkin Uefan rankingissa sijalla 14. olevalle Suomelle se joukkue, joka on pakko voittaa, jos haluaa unelmoida pudotuspelipaikasta.

Futsalin EM-kisojen ennakkosuosikit

Kuten jo todettua, Suomen lohkossa pelaava Kazakstan saattaa hyvinkin olla näiden kisojen musta hevonen. Suurimmat ennakkosuosikit ovat kuitenkin A-lohkossa pelaava Portugali ja D-lohkossa pelaava Espanja. Myös Venäjää voi pitää varteenotettava mestarikandidaattina.

Portugali on voittanut peräkkäin sekä EM- että MM-kultaa, ja lähtee nyt uusimaan mestaruuttaan. Portugali onkin kovaa vauhtia syrjäyttämässä Espanjan Euroopan parhaan maajoukkueen pallilta.

Espanjaa on kuitenkaan mahdoton pitää sen vähempiarvoisena mestarisuosikkina. Joukkue on voittanut kuusi Euroopan mestaruutta, mikä on uskomaton saavutus, kun otetaan huomioon, että futsalin EM-kisat on pelattu vasta kymmenen kertaa. Maa oli myös finaalissa edellisissä EM-kisoissa.

Venäjä on myös tottunut menestymään. Joukkue on selviytynyt EM-kisojen finaaliin kolmesti neljän edellisen turnauksen aikana, mutta joutunut aina poistumaan kentältä hopeamitalia kaulassaan.

Futsalin EM-kisojen pelipaikkakunnat

Hollannin kisoja pelataan Amsterdamissa ja Groningenissa. Amsterdamissa otteluareenan toimii 10 500 henkeä vetävä Ziggo Dome ja Groningenissa 3 900 katsojan MartiniPlaza.

Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Groningenissa. B-lohkon lisäksi kaupungissa pelataan kaikki D-lohkon ottelut. Amsterdamissa pelataan A- ja C-lohkon ottelut ja kaikki pudotuspelit.

Lohkovaihe ilman yleisöä

Futsalin EM-kisojen lohkovaihe joudutaan valitettavasti pelaamaan tyhjille katsomoille Hollannin hallituksen viime viikolla tekemien rajoituspäätösten myötä. Nykyiset rajoitukset päättyvät 25. tammikuuta, jolloin niiden jatkamista arvioidaan uudelleen. On siis mahdollista, että turnauksen pudotuspeleihin voidaan ottaa katsojia.

Suomesta futsalin EM-kisoihin oli ostettu enemmän lippuja kuin mistään muusta maasta Hollantia lukuun ottamatta. Jokainen lipun ostanut saa Uefalta erikseen tietoa rahanpalautuksista ja lippujen mahdollisista käyttöoikeuksista pudotuspeleissä.

Mistä voin katsoa Suomen otteluita futsalin EM-kisoissa?

Futsalin EM-kisojen TV-oikeudet kuuluvat Suomessa Ylelle. Yle näyttää pelejä sekä TV2-kanavalla että Yle Areenassa. Ne ottelut, joita Yle ei näytä, voi katsoa maksutta Uefa-TV:stä.

Kaikki Suomen alkulohkon ottelut näytetään suorana TV2-kanavalla.

 

Juttua muokattu 19.1. klo 12:56: lisätty maininta Uefa-TV:stä.