Suomi avasi taipaleensa futsalin EM-kisoissa viime torstaina, kun se pelasi Italiaa vastaan 3–3 tasapelin. Tänään vastassa on Kazakstan, jota pidetään lohkon suurimpana ennakkosuosikkina. Mićo Martić kuitenkin uskoo, että Suomi voi omalla hyvällä pelillään kaataa myös viime vuoden MM-nelosen.

Suomi kohtaa futsalin EM-kisojen toisessa ottelussaan tänään Kazakstanin. Lähtökohtaisesti edessä on alkulohkon kovin testi, sillä Kazakstan on B-lohkon joukkueista parhaiten sijoitettu. Viime syksyn MM-kisoissa Kazakstan tuli toiseksi parhaana eurooppalaisjoukkueena neljänneksi.

Joukkue kuitenkin jäi hieman yllättäen avausottelussaan 4–4 tasapeliin Sloveniaa vastaan. Kazakstan oli jopa lähellä hävitä ottelun, mutta se nousi viimeisen viiden minuutin aikana kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin.

Suomen päävalmentaja Mićo Martić myöntää, että tulos oli pienoinen yllätys, muttei usko, että se on merkki Kazakstanin haavoittuvuudesta. Martić muistuttaa, että maan poliittinen tilanne sotki joukkueen valmistautumista turnaukseen pahasti.

– Tulos kyllä (oli yllätys), mutta tiedämme, että Slovenia on myös hyvä joukkue. Heillä on taitavia ja nopeita pelaajia. Tiedämme myös, että Kazakstanin tilanne ei ole paras mahdollinen, mikä saattoi vaikuttaa Kazakstanin pelaajiin. Olen sitä mieltä, etteivät he pelanneet taitojensa ylärajoilla. Muistan heidät edellisistä MM-kisoista, kun he olivat todella hyviä. Tällä kertaa he eivät olleet niin hyviä, mutta toki heiltä oli sivussa myös joitain avainpelaajia. Lopussa he pelasivat paremmin ja saivat lopulta tasapelin. Se oli lopulta hyvä tulos heille, Martić sanoi ottelua edeltävässä mediatilaisuudessa.

Myös Suomi pelasi avausottelussaan tasapelin. Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Italia joutui tiukalle Suomen tiiviin joukkuepuolustuksen edessä, mutta onnistui lopussa nousemaan 3–3 tasapeliin.

B-lohko on kenties EM-kisojen kovatasoihin lohko, ja kovin moni tuskin osasi odottaa, että kaikki lohkon joukkueet olisivat avauskierroksen jälkeen tasapisteissä. Martić on kuitenkin sitä mieltä, ettei ainakaan Suomen saavuttamaa tulosta pitäisi ihmetellä.

– Uskon, että me myös yllätimme (avausottelussa) monet, mutta emme itseämme. Kun menemme kentälle, uskomme, että voimme voittaa kenet vain. Tulokseen toki vaikuttaa moni asia, mutta me uskomme, että olemme kilpailukykyisiä lohkon muita joukkueita vastaan.

Myös Suomen joukkueen pelaaja Olli Pöyliö on sitä mieltä, että Suomi lähtee haastamaan lohkon jokaista joukkuetta tasaveroisesti.

– Uskon, että kaikki meistä uskoivat, että voimme pärjätä jokaista lohkon vastustajaa vastaan. Ja jatkamme niin. Mikään ei ole muuttunut. Uskon, että voimme pärjätä myös Kazakstanille ja Slovenialle.

Suomi uskoo omaan pelityyliin – ”mikään ei muutu”

Vaikka jo Italia oli Suomea vastaan selvään ennakkosuosikki, on Kazakstan jopa pykälää kovempi haaste. Puolustamisen näkökulmasta haaste kasvaa myös siinä mielessä, että Kazakstan käyttää maalivahtia aktiivisesti osana hyökkäystä.

Martić kuitenkin kertoo, että Suomi luottaa omaan pelisapluunaansa, eikä lähde muokkaamaan pelityyliään liikaa vastustajan mukaan. Kroatialainen kuitenkin myöntää, että haaste on kova, ja Suomen täytyy olla parhaimmillaan saadakseen ottelusta pisteitä.

– En usko, että muutamme paljoa. Yritämme prässätä kovaa ja pitää heidän avainpelaajansa kaukana maaliltamme. Se on avainasemassa, kun puolustaa heidän hyökkäystapaansa, jossa käytetään maalivahtia apuna, vastaan. Meidän täytyy myös olla varovaisia heidän parhaiden pelaajiensa kanssa. Mutta kaikki heidän pelaajansa ovat hyviä ja meidän täytyy pelata todella hyvä ottelu, jos haluamme ottelusta pisteitä, Suomen päävalmentaja kertoi Jalkapallon-EM.fi:lle.

Usko omaan pelityyliin ja tekemiseen on kuitenkin tiukassa.

– Mikään ei juuri muutu.

Vaikka vastustajan taso nouseekin, saattaa Suomen olla jopa helpompi lähteä EM-kisojen toiseen otteluun. Historian ensimmäisen arvokisaottelun paineet ovat nyt takanapäin, ja joukkue voi keskittyä vain ja ainoastaan omaan suoritukseensa.

Myös Martić tiedostaa, että historian ensimmäinen arvokisaottelu on aiheuttanut pelaajille ylimääräisiä paineita. Valmistautuminen toiseen otteluun sujuukin rennommissa merkeissä.

– Totta kai (ennen ensimmäistä ottelua) oli paineita. Vastustaja oli kova ja pelasimme ensimmäisen ottelumme (EM-kisoissa). Nyt tiedämme, että mikä tahansa on mahdollista, joten olemme rennompia. Mutta emme liikaa, koska seuraava vastustaja ansaitsee jopa enemmän huomiota, koska he ovat tämän lohkon paras joukkue. Meidän tulee olla jopa keskittyneempiä ja parempia, jotta he eivät saa maalipaikkoja meitä vastaan.


Borussia Dortmund - Real Madrid