ComeOn

Alun perin maaliskuun lopussa pelattavaksi tarkoitetut futsalin naisten EM-kisat on jouduttu siirtämään.

Futsalin naisten EM-kisat oli tarkoitus pelata Portugalissa 25.–27. maaliskuuta. Euroopassa syttyneen sodan takia turnaus on kuitenkin siirretty pelattavaksi myöhemmin.

Uefa ei vielä julkaissut uusia päiviä naisten lopputurnaukselle. Todennäköisesti asiasta käydään kulisseissa kiihkeää keskustelua. Mitenkään yksiselitteinen päätös EM-kisojen järjestäminen ei sen formaatin tai osallistuvien maiden vuoksi ole.

Futsalin naisten EM-kisoihin osallistuu vain neljä maata, ja lopputurnaus aloitetaan suoraan välierävaiheesta. Tämän vuoden EM-kisoihin selvisivät Espanja, Portugali, Ukraina ja Venäjä. Kaksi näistä maista on nyt sodassa keskenään.

Fifa sulki Venäjän pois kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta jo aiemmin maan aloittaman hyökkäyssodan takia. Venäjää ei siis tulla näkemään myöskään tulevissa EM-turnauksissa – ainakaan niin kauan, kun sota on käynnissä.

Ukrainan osallistuminen kansainvälisiin tapahtumiin on puolestaan estynyt, koska maassa – luonnollisesti – on nyt tärkeämpiä asioita tapetilla. Ukrainan on kuitenkin tarkoitus osallistua jalkapallon miesten MM-kisojen jatkokarsintaan kesäkuussa, joten aikomus jatkaa kansainvälistä toimintaa ainakin jokseenkin normaalisti maan Jalkapalloliitolta löytyy.

Juuri Ukraina jätti Suomen EM-karsinnoissa lopputurnauksen ulkopuolelle. Joukkueet kohtasivat oman karsintalohkonsa viimeisessä ottelussa tasapisteissä. Voitolla Suomi olisi edennyt ensimmäistä kertaa koskaan futsalin naisten EM-kisoihin. Ukraina kuitenkin voitti ottelun 4–1. Venäjä puolestaan jätti taakseen Unkarin, joka niin ikään voitti muut ottelunsa, mutta hävisi keskinäisen pelin Venäjälle.

Teoriassa Unkarin ja/tai Suomen nostaminen EM-kisoihin on mahdollista, jos Venäjä ja Ukraina eivät saa tai pysty futsalin naisten EM-kisoihin osallistua.