ComeOn

Fifa on yhdessä Uefan kanssa sulkenut Venäjän ulos kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta. Tämä vaikuttaa myös eri ikäluokkien kevään aikana pelattaviin EM-karsintoihin sekä kesällä pelattaviin naisten EM-kisoihin. Uefa ei ole vielä ilmoittanut, millaisia muutoksia se Venäjän boikotin myötä turnausjärjestelyihin tekee.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa sulki maanantaina Venäjän ulos kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta, mukaan lukien maaliskuun lopussa pelattavista miesten MM-jatkokarsinnoista. Venäjän oli määrä kohdata Puola jatkokarsintojen välierässä 24. maaliskuuta.

Fifa teki päätöksen yhdessä Uefan kanssa, joka sulki samalla kaikki venäläisseurat omien kilpailujensa ulkopuolelle. Päätös oli selkeä vastaus siihen kritiikkiin, mitä Fifa oli aiemmin saanut reagoimattomuudestaan Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamaa sotaa kohtaan.

Päätös oli myönnytys myös Fifan muille jäsenmaille. Muun muassa Puolan, Ruotsin, Tšekin, Englannin ja USA:n Jalkapalloliitot olivat ilmoittaneet, etteivät aio pelata Venäjää vastaan missään olosuhteissa. Maista Puola, Ruotsi ja Tšekki kuuluvat Venäjän kanssa samaa MM-jatkokarsintapolkuun.

Venäjää koskeva boikotti on voimassa siihen asti, kunnes liitot toisin määräävät. Ukraina sen sijaan saa jatkaa osallistumista Fifan ja Uefa kilpailuihin normaalisti – joskin maajoukkueen kotiottelut joudutaan sodan takia pelaamaan Ukrainan ulkopuolella.

– Jalkapallo on yhdessä tämän asian kanssa ja tuntee solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan. Kummankin liiton presidentti toivoo, että tilanne Ukrainassa paranee merkittävästi ja nopeasti, jotta jalkapallo voi jälleen toimia yhteisöllisyyden ja rauhan ajurina, Uefan tiedotteessa sanottiin.

Uefa oli jo viime viikolla siirtänyt tämän kevään Pietarissa pelattavaksi aiotun Mestarien liigan finaalin pois Venäjältä. Finaali tullaan pelaamaan Pariisissa toukokuun lopussa. Lisäksi Euroopan Jalkapalloliitto sanoi irti sponsorisopimuksensa venäläisen energiayhtiön Gazpromin kanssa. Sopimuksen vuotuinen arvo Uefalle oli raportoidusti yli 40 miljoonaa euroa.

Miten kuluvan kevään EM-karsinnat järjestetään?

Vielä ei ole täysin varmaa, kuinka Venäjän pois sulkeminen tulee vaikuttamaan eri Uefan kilpailuihin. MM-jatkokarsinnan lisäksi Venäjän on määrä osallistua U17-tyttöjen EM-karsintaan maaliskuussa, U19-tyttöjen EM-karsintaan huhtikuussa sekä U17- ja U19-poikien EM-karsintaan maaliskuun lopussa.

U17-tyttöjen EM-karsintojen on määrä jatkua jo viikon kuluttua, 8. maaliskuuta. Päätöksiä siis tarvitaan Uefalta nopeasti. U9-tyttöjen EM-karsinnat jatkuvat 6. huhtikuuta. Sekä U17-poikien että U19-poikien karsintojen seuraava vaihe alkaa maaliskuun 23. päivä. U19-tyttöjen EM-karsinnoissa Venäjä pelaa Suomen kanssa samassa alkulohkossa. Myös Suomi on ilmoittanut, ettei se aio pelata Venäjää vastaan missään ikäluokassa tai yhteydessä.

Uefan ja Fifan päätöksen myötä on selvää, ettei Venäjä voi osallistua EM-karsintoihin. Nyt Uefan on nopealla aikataululla päätettävä, miten se aikoo tilanteen ratkaista. Joko Venäjä korvataan jollakin toisella maalla, tai sitten ne karsintalohkot, joissa Venäjän oli tarkoitus olla mukana, pelataan aiottua pienempinä.

Nouseeko Portugali Venäjän tilalle naisten EM-kisoihin?

Venäjän aloittamalla sodalla on vaikutuksensa myös tänä kesänä pelattaviin naisten EM-kisoihin. Venäjä on yksi lopputurnauksen 24 joukkueesta. Se arvottiin samaan alkulohkoon Hollannin, Ruotsin ja Sveitsin kanssa.

Oletettavasti Venäjä ei tule EM-kisoihin osallistumaan, ellei maa lopeta sotatoimiaan ja osoita aitoa katumusta ja korvaushalukkuutta muuta maailmaa kohtaan. Todennäköisesti Uefa ei teekään päätöstä EM-kisojen suhteen aivan vielä, sillä turnauksen on määrä alkaa vasta heinäkuun 6. päivä.

Todennäköistä kuitenkin on, ettei Venäjä tule turnaukseen osallistumaan, jolloin Uefan on löydettävä sille korvaaja. Helpoin tapa tehdä tämä olisi antaa paikka Portugalille, jonka Venäjä voitti EM-jatkokarsinnassa viime huhtikuussa. Portugali oli myös paras lohkokakkonen, joka ei lopputurnaukseen selvinnyt.

Uefa joutui sulkemaan maan pois arvoturnauksesta sodan takia myös vuonna 1992. Jugoslavia menetti paikkansa miesten EM-kisoissa, kun maassa syttyi sota, joka johti useiden valtioiden itsenäistymiseen Jugoslaviasta. Joukkueen paikka EM-kisoissa annettiin Tanskalle, joka oli tullut karsintalohkossaan Jugoslavian jälkeen toiseksi. Tanska voitti lopulta koko turnauksen.