Suomen maajoukkue kohtaa lauantaina Hollannin viimeisessä harjoitusottelussaan ennen ensi keskiviikkona alkavia EM-kisoja. Joukkueen tähdet Amanda Rantanen ja Heidi Kollanen näkevät, että Helmareille sopii kovaan lohkoon lähteminen altavastaajana.

Maanantaina Japanille Turussa hävinnyt Helmarit kohtaa vielä huomenna Hollannin Enschedessä. Sen jälkeen edessä on matkustaminen Englantiin, jossa jalkapallon naisten EM-kisat alkavat ensi keskiviikkona.

Suomen kisoihin valmistavat harjoitusvastustajat ovat todella kovaa kaliiberia. Helmarit maanantaina 1–5 voittanut Japani on esimerkiksi ollut mukana historian kaikissa MM-kisoissa ja voittanutkin MM-kultaa kertaalleen, vuonna 2011. Huomenna vastus tuskin helpottuu, sillä Hollanti on hallitseva Euroopan mestari ja yksi tämänkin vuoden varteenotettavimpia voittajaehdokkaita.

Kovien harjoitusotteluiden hakeminen lienee kuitenkin tietoinen valinta, sillä Suomi arvottiin EM-kisoissa turnauksen kovimpaan lohkoon. Vastaan asettuvat kisojen suurin mestarisuosikki Espanja, peräti kahdeksankertainen Euroopan mestari Saksa ja edellisen EM-turnauksen hopeamitalisti Tanska. Helmarien B-lohko on myös ainoa, jossa pelaa neljä EM-karsintojen lohkovoittajaa.

Kansainvälisissä arvioissa Suomea on veikkailtu yhdeksi kisojen heikoimmista joukkueista, eikä Helmarien mahdollisuuksiin kovassa lohkossa juuri uskota. Helmarien hyökkääjä Amanda Rantanen näkee, ettei kova lohko juuri muuta Suomen valmistautumista. Rantasen mukaan altavastaaja-asema jopa sopii Helmareille.

– Mielestäni on hyvä lähteä altavastaajana, kun ei ole mitään menetettävää. Ja kaikki maathan on kovia, joten missä tahansa lohkossa olisi vaikeaa. Mutta on siistiä päästä pelaamaan kovia maita vastaan ja haastamaan itseään, KIF Örebron hyökkääjä sanoi Jalkapallon-EM.fi:lle viikko ennen turnauksen alkua.

Myös Rantasen joukkuekaveri seurajoukkueesta, Heidi Kollanen, kokee, ettei lohko-onnea kannata surkutella. Tamperelainen uskookin, että kovien maiden kohtaaminen tuo vain lisämotivaatiota.

– Kaikki maat on hyviä ja ansainneet paikkansa turnauksessa. Kilpailu on kovaa missä tahansa lohkossa. Me lähdetään vain innoissaan pelaamaan otteluita kovia maita vastaan.

Ilmapiiri rentona viikko ennen kisoja

Suomen joukkue kokoontui yhteen 20. kesäkuuta. Ensimmäinen viikko leireiltiin kotimaassa, ja maanantain Japani-ottelun jälkeen joukkue suuntasi kohti Hollantia. Kisapaikalle Englantiin Helmarit matkustaa maanantaina.

Rantanen ja Kollanen kokevat, että pysyminen pois kisapaikalta mahdollisimman pitkään on tuonut tiettyä rentoutta valmistautumiseen. Kisapaineet eivät ainakaan viikkoa ennen avajaisia tunteneet vielä kovilta.

– Kaikki keskittyy olennaiseen ja tietää, mihin me pyrimme. Se (kisojen lähestyminen) näkyy vain positiivisena meidän tekemisessä. Ollaan niin kuin aina, keskitytään olennaiseen ja kehitetään meidän omaa juttua. Toki kaikilla on varmasti pieni kutkutus, mikä tuo positiivista lisää tekemiseen, Rantanen sanoo.

– Luulen, että kun alkuleiri on mennyt Suomessa ja Hollannissa, niin ollaan pystytty pitämään ilmapiiri rennompana. Ei ajatella vielä liikaa siitä, että kisojen takia pitäisi yrittää liikaa. Omia juttuja on tehty, eikä muutetta paljoa normaaleihin leireihin verrattuna, Kollanen komppaa.


Espanja - Englanti